Kai kuriem žmonėms migrena - lyg atpildas už sėkmę

Migrena – sena liga. Jos simptomai ir galimi gydymo būdai aprašyti dar senovės Egipto papirusuose. Senovėje žmonės įkyrius galvos skausmus stengdavosi įveikti žolelių nuovirais, mikstūromis ir netgi prie galvos rišdami jauno triušio kailiuką.

Nuo migrenos kenčia daugiau kaip 10 proc. žmonių visame pasaulyje.<br>123rf nuotr.
Nuo migrenos kenčia daugiau kaip 10 proc. žmonių visame pasaulyje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2013, 8:25 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:28 PM

Migrena skiriasi nuo įprasto galvos skausmo. Migrenos sukeltas skausmas dažnai apibūdinamas kaip intensyvus pulsavimas arba tvinkčiojamas vienoje galvos dalyje. Kartais šis skausmas prilyginamas plaktuko dūžiams.

Skausmą lydi pykinimas

Tarptautinė galvos skausmų organizacija migreną siūlo nustatyti pagal skausmo pobūdį ir priepuolių skaičių (mažiausiai 5 priepuoliai, jei negydomi, trunkantys 4-72 val.). Papildomi simptomai yra pykinimas, neretai pasibaigiantis vėmimu, taip pat jautrumas šviesai, garsui.

Neretai priepuolius sukelia tokie neatsiejami šiuolaikinio gyvenimo palydovai, kaip kompiuteris, televizorius, transporto (ypač oro) priemonės, iki ryto trunkantys vakarėliai ar taurė raudono vyno.

„National Instute of Neurological Disorders and Stroke“ interneto puslapis nurodo, kad nuo migrenos kenčia daugiau kaip 10 proc. žmonių visame pasaulyje. Migrena kamuoja kas septintą moterį ir kas šešioliktą vyrą.

Priežastys – genetinės

Maždaug trečdalis sergančiųjų gali numatyti migrenos pradžią, nes prieš priepuolį mato aurą.

Žmonėms migrenos priepuoliai gali prasidėti dėl skirtingų priežasčių: streso, nerimo, hormoninių pakitimų, ryškios arba mirksinčios šviesos, maisto arba miego trūkumo. Kai kurioms moterims migrena gali pasidėti menstruacijų metu dėl hormoninių pokyčių ar svyravimų.

Daugybę metų mokslininkai manė, kad migrena susijusi su galvos kraujagyslių plėtimusi ir sandara. Dabar spėjama, kad migreną lemia genetinės priežastys. Mokslininkai mano, kad migreną sukelia esminės neurologinės anomalijos, nulemtos smegenų darbo genetinių mutacijų.

Neprasta kompanija

Interneto portalas medportal.ru rašo, kad migrena kamavo nemažai žinomų žmonių, pakeitusių pasaulio istoriją. Ja sirgo Gajus Julijus Cezaris, Anglijos karalienė Mariją Tiudor, filosofas, matematikas, fizikas Balise'as Pascalis, gamtininkas Carlas Linneus, rašytojai Lewisas Carrollas, Edgaras Allanas Poe ir Antonas Čechovas, JAV prezidentas Thomas Jeffersonas, filosofai Friedrichas Nietzsche, Karlas Marxas ir Imanuelis Kantas, kompozitoriai Fredericas Chopinas ir Piotras Čaikovskis, psichoanalizės pradininkas Sigmundas Freudas ir kiti.

Kadangi migrena sirgo tiek daug žinomų žmonių, yra netgi manančių, kad tokiems žmonėms tenkantys galvos skausmai yra atpildas už sėkmę.

Vis dėlto, tai migrenos priepuoliai nėra nuoroda į genealumą. Šia liga gali sirgti bet kas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.