Parazitais lengva užsikrėsti, bet lengva ir atsikratyti

Suvalgėte ne iki galo iškeptą mėsą? Paragavote sušio, pagaminto iš nešviežios žuvies? Paplaukiojote abejotinos švaros baseine? Vaikai išbučiavo sode sutiktus katinus ir pamylavo kaimynystėje sutiktą šunį, o suaugusieji įsileido priklydusius gyvūnėlius į namus? Dėl viso to galima užsikrėsti žarnyno kirmėlėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 2, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:13 PM

Parazitai žarnyne skamba tikrai gėdingai. Juk nepasipasakosi apie tai net artimiems draugams, nes kažkaip nepatogu.

Tačiau nusiminti nereikėtų. Yra būdų jais atsikratyti. Apie tai, kur galima užsikrėsti parazitais, kaip juos aptikti ir kaip išsigydyti pasakojo medicinos naujienų interneto portalas „Medpulse“.

Žuvį būtina gerai iškepti

Visi žino, kad mėsą būtina tinkamai iškepti, bet su žuvimi elgiasi ne taip apdairiai. Deja, neretai žvejybos mėgėjai ką tik pagautą žuvį tik truputį apkepa lauže. O juk nemažai gėlųjų vandenų gyventojų yra žarnyno kirmėlių nešiotojai, tad jeigu žuvis nepakankamai iškepama ir pasūdoma, galima užsikrėsti plačiuoju (žuviniu) kaspinuočiu arba kepenine siurbike.

Platusis kaspinuotis dažnai aptinkamas vėgėlėse ir lydekose, taip pat lydekų ikruose. Netgi populiariose lašišinėse žuvyse pasitaiko plačiojo kaspinuočio lervų. Kartą apsigyvenęs organizme jis ilgai kankina žmogų, sukeldamas pilvo skausmus, pūtimą ir pykinimą. Be to, parazitas mėgsta vitaminą B12, todėl žmogaus organizme jo ima trūkti.

Užsikrėsti parazitais galite ir nuo kitokio upėje sugauto laimikio – kuojų, raudžių. Jeigu ši žuvis bus netinkamai paruošta, rizikuojate susirgti tokiais sunkiais parazitiniais susirgimais, kaip opistorochozė arba klonorchozė. Abi ligos pasireiškia vienodai: pakyla temperatūra, padidėja kepenys ir blužnis, pagelsta akių baltymai, padidėja leukocitų kiekis kraujyje.

Jeigu liga neatpažįstama ir negydomos kirmėlės, ji gali tapti chroniška: plokščios kirmėlės gali visą gyvenimą gyventi kepenų ir kasos latakuose, ilgainiui sukeldamos uždegimines ligas.

Rizikingi ir sušiai

Užsikrėsti kirmėlėmis rizikuoja ir sušių mėgėjai. Valgant iš žalios menkės, saidos, lašišos arba silkės pagamintus sušius galima „pasivaišinti“ ir kirmėlių lervomis bei susirgti parazitine liga anisakiaze.

Tuomet organizme iš lervų išsivysto kirmėlės, kurios, verždamosi į virškinamojo trakto gleivinę sukelia uždegimą, auglius, pilvo skausmus. Dėl šios ligos gali netgi išsivystyti žarnyno nepraeinamumas.

Neretai žmogų, užsikrėtusį kirmėlėmis, tenka operuoti. Tik tada medikams pavyksta aptikti jo kančių priežastis.

Parazitai nuodija organizmą

Kad užsikrėtėte parazitais, galima suprasti pagal kai kuriuos simptomus. Kadangi parazitai išskiria toksinus, jie nuodija organizmą ir sukelia bendrus negalavimus.

Užsikrėtęs žmogus visą laiką jaučia nuovargį. Jam tai visiškai dingsta, tai smarkiai pakyla apetitas, pabąla oda. Naktimis išsiskiria daug seilių.

Sergantis žmogus paprastai jaučia nepatogumą skrandyje, jį kankina dujų kaupimasis žarnyne (meteorizmas), dažnai užkietėja viduriai arba sutrinka tuštinimasis.

Užsikrėtus parazitais kamuoja raumenų ir sąnarių skausmai, alerginės reakcijos, bronchinės astmos priepuoliai, ant odos atsiranda niežtinčių išbėrimų. Tokie žmonės dažnai serga, nuolat būna suirzę, dažnai prabunda 2-3 val. ryto.

Jeigu jus kamuoja dauguma tokių simptomų, reikėtų suskubti pas gydytoją.

Kiaušinėlių randama ne visada

Jeigu ištyrus išmatas jose neaptinkama kirmėlių kiaušinėlių, dar nereiškia, kad kirmėlių nėra. 80 proc. atvejų, atlikus įprastinius tyrimus, kirminai neaptinkami. Kodėl taip sunku juos rasti?

Tiriant išmatas aptikti kirmėlių kiaušinėlių galima tuomet, jei jie būtent tuo metu būna padėti. Taigi tyrimo metu organizme turi gyventi subrendusios patelės (lervos stadija, priklausomai nuo kirmėlių rūšies, trunka nuo 1 iki 6 mėnesių).

Maža to, reikia, kad mėginys būtų paimtas būtent iš ten, kur kiaušinėlių yra.

Lengviausia aptikti kirmėlių padeda serologiniai tyrimai. Jų tikslumas yra iki 60-95 proc. Tiesa, tokie tyrimai yra brangesni.

Pats moderniausias būdas, padedantis aptikti parazitus, yra vegetatyvinis rezonansinis testas. Diagnostika grindžiama tuo, kad kiekvienas parazitas skleidžia tam tikro dažnio elektromagnetines bangas, kurias ir fiksuoja prietaisai.

Gelbsti kietis ir imbieras

Kirmėles padeda įveikti nemažai liaudies medicinos priemonių. Kietis ir juodasis riešutas gali išnaikinti 100 rūšių suaugusius parazitus, gvazdikėliai ir imbieras – jų kiaušinėlius ir lervas. Panašių savybių turi ir greipfrutai, moliūgų sėklos.

Tačiau jeigu liaudies metodai nepadeda, teks pasikliauti cheminiais vaistais.

Yra nemažai nekenksmingų preparatų, padedančių įveikti parazitus, kuriuos galima vartoti netgi profilaktiškai. Dar efektyvesnis kompleksinis gydymo kursas, susidedantis iš 2-3 preparatų.

Bet vaistus gali paskirti tik gydytojas. Negalima užsiimti jokia savigyda. Kitaip imunitetą gali susilpninti ne tik parazitai, bet ir jūs patys. O kam nuodyti save?

Ir dar: ruduo – pats laikas, kada galima išsitirti, ar nėra kirmėlių. Jeigu jomis užsikrėtėte vasarą, tai kaip tik dabar jos gali pasirodyti.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.