Anyžius gelbsti ir peršalus, ir pervargus

Jeigu dingo apetitas, pablogėjo miegas, kamuoja širdies skausmai, sutriko skrandžio veikla, visiškai subjuro nuotaika, sugedo santykiai su aplinkiniais ir apskritai apėmė liūdesys, kuo greičiau išsivirkite anyžinės arbatos ir gerkite ją karštą triskart per dieną. Gyvenimas būtinai pagerės!

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 6, 2013, 9:50 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:00 PM

Interneto portalas „Medpulse“ pasakoja, kad anyžiaus naudą suprato jau senovės kinai. Jie dar V a.pr.Kr. rytais gerdavo anyžiaus užpiltines, kad sužadintų apetitą, išjudintų gyvybiškai svarbius organus ir nukreiptų sąmonę teisinga vaga.

Anyžius buvo įtrauktas ir į senovės egiptiečių vaistų žinyną, kaip preparatas, padedantis įveikti šlapimo takų negalavimus ir dantų skausmus.

Anyžių ne mažiau vertino senovės graikai ir romėnai. Jį, kaip troškulio ir dusulio malšinimo priemonę, skatino vartoti persų kilmės gydytojas ir filosofas Avicena.

Mūsų laikais anyžius vertinamas ne mažiau.

Labiausiai vertinamas aliejus

Kas gi tas stebuklingasis anyžius? Tai – vienmetis skėtinių šeimos žolinis augalas, vasaros pabaigoje subrandinantis sėklas, kuriose ir yra susikaupusios naudingosios paprastojo anyžiaus savybės.

Anyžius panašus į mums visiems pažįstamą krapą, nes tai – tos pačios giminės augalai.

Labiausiai vertinamas eterinis anyžių aliejus. Būtent jis yra naudingiausia, ką galima išgauti iš anyžiaus. Tuo tarpu anyžiaus sėklose yra cukraus, baltyminių medžiagų, mineralinių druskų, gleivių ir kumarinų.

Padeda peršalus

Anyžius gelbsti susirgus viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Jis skatina skreplių išsiskyrimą, o šio augalo užpilai padeda palengvinti atsikosėjimą.

Teigiama, kad paruoštas su šiltu pienu anyžius gali padėti įveikti ir nemigą.

Anyžius turi priešuždegiminį ir antiseptinį, anestezuojantį ir karminatyvinį poveikį. Anyžius laikomas nepamainoma gydymo priemone sergant kokliušu, tracheitu, bronchitu, laringitu ir kitokiomis ligomis. Jo poveikis sustiprėja sumaišius anyžių su kitomis vaistažolėmis.

Rudenį labai naudinga gerti arbatą su anyžiumi. Lygiomis dalimis sumaišykite vaistinio šalavijo lapus, anyžiaus vaisius ir svilarožės šaknis. Užplikykite 1 valgomąjį šaukštą mišinio 1 stikline vandens. Uždenkite stiklinę pusvalandžiui, vėliau nukoškite ir gerkite po porą gurkšnių kas valandą.

Padaugėja motinos pieno

Anyžius teigiamai veikia ir virškinamąjį traktą. Jeigu jus kankina skrandžio spazmai, skausmai, vidurių pūtimas, pabandykite pasiruošti tokios arbatos: paimkite po vieną dalį kmynų, anyžiaus ir krapų sėklų ir 2 dalis mėtų lapų. Visa tai sumaišykite. Užplikykite 1 valgomąjį šaukštą šio mišinio stikline verdančio vandens, atvėsinkite, nukoškite ir gerkite 3 kartus per dieną po trečdalį stiklinės, likus pusvalandžiui iki valgio.

Anyžiaus užpilu rekomenduojama skalauti burnos ertmę, sergant gingivitu, parodontoze ar norint sumažinti blogą burnos kvapą.

Švelnūs anyžiaus lašai kartu su saldymedžių sirupu skiriami peršalusiems vaikams.

Netgi krūtimi žindomus vaikus gelbsti anyžius. Jeigu mama turi mažai pieno, jai, likus pusvalandžiui iki vaiko maitinimo, rekomenduojama gerti šiltą anyžinę arbatą. Tai padidina motinų pieno liaukų sekreciją.

Išsklaido nuovargį

Eterinis anyžių aliejus maloniai kvepia vasariška šviežuma, gaiviu oru ir jauna žole. Todėl jis labai dažnai naudojamas parfumerijoje ir kosmetikoje, taip pat konditerijos pramonėje ir gaminant spirituotus gėrimus.

Anyžiaus kvapas suteikia energijos, išsklaido nuovargį, padeda atsikratyti nervinės įtampos, nemigos. Jis puikiai tinka protinį darbą dirbantiems žmonėms.

Teigiama, kad anyžių kvapas gerina smegenų kraujotaką ir pakelia nuotaiką.

Erzina kenkėjus

Anyžius plačiai naudojamas ir kulinarijoje. Jo sėklos, kaip malonus prieskonis, beriamos į mėsos, daržovių ir žuvies patiekalus.

Rusijoje anyžiaus būtinai dėdavo marinuojant obuolius (sauja anyžių kibirui obuolių). Dėl to marinuoti obuoliai, susimaišę su anyžių kvapu, įgydavo pikantiško skonio ir visiškai vasariško šviežių obuolių kvapo.

Tačiau anyžių kvapas, kuris mums toks naudingas ir malonus, visiškai nepatinka vabzdžiams ir įvairiems kenkėjams, o tai yra puiku! Anyžių aliejus, užteptas ant odos, veikia kur kas efektyviau, nei bet kuri šiuolaikinė apsaugos nuo vabzdžių priemonė. Visi uodai, erkės, musės, blusos ir utėlės, o taip pat kandys ir tarakonai jus iš toli lenks, jeigu kvepėsite anyžiumi.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.