10 paprastų patarimų, padėsiančių išlikti sveikam

Kur slypi stiprios sveikatos, geros savijautos ir ilgaamžiškumo paslaptys? Pateikiame keletą paprastų ir kasdieniškų patarimų, kurie padės prailginti gyvenimą, kasdien jaustis žvaliai ir energingai.

Atsisakykite kiaulienos, jautienos ir raudonos žuvies. Šiuos maisto produktus organizmas sunkiai įsisavina.<br>123rf nuotr.
Atsisakykite kiaulienos, jautienos ir raudonos žuvies. Šiuos maisto produktus organizmas sunkiai įsisavina.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-09 15:48, atnaujinta 2018-02-20 12:00

1. Kartą per metus pasitikrinkite cholesterolio lygį kraujyje

Aukštas jo lygis yra pavojingas. Cholesterolis kaupiasi apnašų pavidalu ant kraujagyslių sienelių ir arterijos susiaurėja. Tuomet jomis kraujas teka lėčiau, kas atsiliepia širdies darbui. Jei apnašos užkimš kraujagyslę, – ištiks infarktas.

Dėl to būtina kontroliuoti cholesterolio lygį – kartą per metus pasitikrinti kraują. Profilaktikai – gerti žuvų taukus, kurių sudėtyje esančios omega-3 riebalų rūgštys sumažina kenksmingojo cholesterolio lygį.

2. Pusryčiams – košė

Rytinis alkis sukelia stipriausią stresą galvos smegenims. Iš namų neišeikite nesuvalgę, pavyzdžiui avižinės košės su obuoliais ar razinomis. 200 gramų košės pamaitina pilkąsias ląsteles gliukoze 4-5 valandoms.

3. Rankas plauti 6-8 kartus per dieną

Ant delnų susikaupia milijonai pavojingų bakterijų, kurios pakliūna į mūsų organizmo vidų. Mikrobai išnešioja po kraują infekcijas ir susilpnina imunitetą.

4. Naudoti kremą nuo saulės

Jau ankstyvo pavasario pradžioje neišeikite į orą be apsauginio kremo nuo saulės. Įtepkite veidą kremu, kurio apsauginis lygis nuo saulės nemažiau 20 SPF (Sun Protection Factor – apsaugos nuo saulės faktorius).

5. Įtraukti į valgiaraštį spanguoles ir bruknes

Šios uogos – naudingų mikroelemenų šaltinis. Net ir sušaldytos išsaugo visas naudingąsias savybes. Patariama 3-4 kartus per savaitę pasigaminti šių uogų gėrimą. Bet susmulkintų bruknių ar spanguolių negalima virti: užpilti šiltu vandeniu ir išmaišyti. Šis gėrimas pašalina iš organizmo kenksmingas medžiagas.

6. Patalpose turi būti pakankamai drėgmės

Sausas oras – pagrindinis odos, akių ir nosies gleivinės priešas. Patalpas reikia vėdinti ne rečiau 3-4 kartus per dieną 3-5 minutes ir bet kuriuo metų laiku.

7. Gerti paprastą, negazuotą vandenį

Rytą esant tuščiam skrandžiui pirmiausia išgerti stiklinę paprasto vandens. Per dieną – nemažiau 1,5 litro. Svarbiausia, kad vanduo būtų šaltas. Šis būdas suaktyvina medžiagų apykaitą ir „maitina“ drėgme kiekvieną organizmo ląstelę.

8. Sportuoti

Kasdien – rytą ir vakarą mankštos pratimai. Išeiginėmis dienomis – pasivaikščiojimai po parką bent 30 min. Fizinis krūvis – vienintelė priemonė, užkertanti kelią senatvinei silpnaprotystei.

9. Valgyti tinkamą mėsą ir žuvį

Atsisakykite kiaulienos, jautienos ir raudonos žuvies. Šiuos maisto produktus organizmas sunkiai įsisavina. Vištos krūtinėlės, baltos rūšies žuvies (rudagalvė menkė, sidabrinė menkė, menkė) – kiek širdis geidžia, bet tik virta.

10. Eiti miegoti ne vėliau 22.00 val.

Ankstyvas užmigimas stiprina organizmą. Žinoma, esant šiuolaikiniam intensyviam gyvenimo ritmui, tai ne visuomet pavyksta. Reikia stengtis bent 2-3 kartus per savaitę eiti į lovą ne vėliau 22.00 val. vakaro.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.