Cukrus – pagrindinis kalcio priešas

Viena pagrindinių kalcio deficito organizme priežasčių yra pernelyg gausus cukraus ir jo turinčių gaminių vartojimas. Cukrus yra sintetinis produktas, kurį virškinant susidaro daug nuodingų rūgščių. Bet kadangi vartojame jį kartu su maisto produktais, organizmas priverstas tuos „nuodus“ šalinti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 2:07 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:55 AM

Bet tam reikia milžiniško kiekio mineralinių druskų, į kurių sudėtį pirmiausia įeina kalcis. Iš kur organizmas jo ima? Ogi iš ten, kur jo daugiausia – iš kaulų ir dantų, savo knygoje „Pagydyti nepagydomą“ rašo Maskvos universiteto Biologijos ir chemijos fakultetą baigęs habilituotas mokslų daktaras Michalas Tombakas.

Jeigu atsižvelgsime į faktą, kad mūsų vaikų saldumynų pomėgis ugdomas nuo ankstyvos vaikystės ir patys valgome cukrų kasdien ir kiekiais, kurie šimtus kartų viršija normą (cukrus įeina į 80 proc. vartojamų produktų, pradedant jogurtais ir baigiant sultimis iš kartoninių pakelių), iškart tampa aišku, kodėl mūsų vaikai galuojasi su ėduonimi, suaugusieji – su parodontoze, o senų žmonių kaulai primena šveicarišką sūrį (turiu omenyje osteoporozę). Ar osteoporozė yra paveldima liga? Veikiau ne. Kaip „paveldą“ paprastai perduodame mūsų blogus įpročius, kurie tampa ligų priežastimi.

Taigi dabar galime prieiti prie mūsų pirmos išvados: viena pagrindinių „paveldimų“ osteoporozės priežasčių yra iš kartos į kartą perduodamas per didelis saldumynų pomėgis.

Dažnai girdžiu tėvus sakant: „Kaip čia neduosi vaikui saldainio, juk vaikystė turi būti saldi.“ Tokiems tėvams patariu pasirūpinti tuo, kad jų vaiko vaikystė būtų sveika ir laiminga. Kad tas vaikas, kai jis sulauks senatvės, neturėtų už saldžios akimirkos malonumą lieti karčių ašarų dėl kaulų ir stuburo skausmų.

Pastaruoju metu atlikti moksliniai tyrimai išryškino 3 svarbias organizmo kalcio pasisavinimo taisykles:

1. Riebalų pertekliaus arba trūkumo atveju kalcis iš organizmo išskalaujamas (todėl kalcio pasisavinimui nesvarbu, ar pienas liesas, ar riebus).

2. Kalcio pasisavinimą neigiamai veikia fosforo ir magnio perteklius arba stygius produktuose.

3. Kalcio pasisavinimui įtaką daro vitamino D buvimas produktuose.

Tie atradimai paaiškina, kodėl žmonės, kurie reguliariai geria nevisavertį (pasterizuotą, virintą) pieną, negauna tiek kalcio, kiek patys įsivaizduoja.

Norėčiau kiek ilgėliau stabtelėti prie pieno problemos, nes pieno produktai sudaro 70–80 proc. Vakarų ir Rytų Europos gyventojų suvartojamų produktų. Tie iš jūsų, kurie knygoje "Kaip sveikai gyventi 150 metų" perskaitė skyrių „Ydingas potraukis pienui“, žino M.Tombako požiūrį.

Jeigu jau norite gerti pieną (ir tai – vien gydymo tikslais), gerkite tiktai šviežią, dar šiltą, ką tik iš karvės, kuri ganėsi ekologiškai švariose ganyklose, o kadangi tokią galimybę turi gal vos keli iš dešimčių tūkstančių žmonių, negaišiu laiko pristatinėdamas tokio pieno privalumus.

Mūsų organizmas visiškai pasisavina kalcį, kai kalcio ir fosforo santykis produkte yra 1:1,3, o kalcio ir magnio – 1:0,5. Pasterizuotame ar virintame piene kalcio ir fosforo santykis yra 1:0,7, o kalcio ir magnio – 1:0,1.

Be to, pasterizuojant išnyksta beveik 40–60 proc. vitamino D. Taigi beveik 80–90 proc. pasterizuotame piene esančio kalcio organizmas nepasisavina. O kas lieka organizme vartojant pasterizuotą pieną? Kazeinas (sunkiai virškinami baltymai, naudojami pramonėje kaip organinių klijų gamybos žaliava), gyvuliniai riebalai, kurie didina cholesterolio kiekį, ir spinduliuojantis (radioaktyvus) elementas stroncis-90, neatskiriamas pieno kalcio palydovas.

Taigi pasirodo, kad vietoje reikalingo kalcio organizmas su pienu gauna „klijų“, kurie „užklijuoja“ kraujagysles, skatina auglių, akmenų inkstuose ir kepenyse susidarymą, rankų ir kojų sąnarių deformacijas, kaupiasi audiniuose ir sausgyslėse gleivių pavidalu; sotieji riebalai (iš pieno) „užkemša“ kraujagysles, po truputį rengia mums priešinfarktinę būklę, o radioaktyvusis stroncis-90 sudaro sąlygas vėžinių ląstelių susidarymui.

Pastaruoju metu pienas vis dažniau vadinamas „tyliuoju žudiku“. Visiškai pritariu tokiam apibūdinimui.

Antrajame tarptautiniame kongrese, kuriame buvo aptariama gyvenimo ir darbo sąlygų įtaka žmonių sveikatai, gydytojai nustebę tvirtino, kad Europos gyventojams kasdien trūksta 900 mg kalcio, nors 90 proc. kalcio jie gauna su pienu ir pieno produktais, o daugumai indų, Čilės, Pietų Afrikos Respublikos, Turkijos gyventojų užtenka 300 mg kalcio parai, pieno produktai jų racione sudaro vos 10 proc., o likusi jo dalis yra javai, daržovės, vaisiai, riešutai, daigai.

Čia nėra nieko keisto. Tiesiog natūraliuose produktuose yra idealios kalcio pasisavinimui į organizmą proporcijos, o produktuose, kurie perdirbti pramoniniu būdu, tos proporcijos yra pažeistos.

Iš to, ką išdėsčiau, prašosi antra svarbi išvada: „paveldėtas“ įprotis nuo vaikystės gerti karvės pieną (kaip kalcio šaltinį) veda prie visiško kalcio trūkumo organizme, be to, žala, kokią sau daro pieną geriantis žmogus, kelis šimtus kartų pranoksta naudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.