Kaip palengvinti egzemą?

Egzema – ramybės neduodanti liga, dėl kurios peršti ir niežti kūną. Bet tai dar ne viskas. Šią ligą gali lydėti daugybė kitokių susirgimų: kepenų, inkstų, virškinamojo trakto, endokrininės ir nervinės sistemų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 14, 2013, 10:07 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:27 AM

Egzema yra tarsi imuniteto pažeidimo įrodymas. Tai – alerginės prigimties iš kartos į kartą paveldima liga.

Interneto portale apie sveikatą „Medpulse“ teigiama, kad išsigelbėjimas nuo šios ligos vis dėlto yra.

Dešimt egzemos formų

Egzema gali pasireikšti skirtingomis formomis. Kuo jos ypatingos?

Tikroji egzema. Esant tokiai formai dažniausiai išberiamos plaštakos – iš pradžių atsiranda paraudimai, vėliau – maži mazgeliai ir pūslelės, kurios pratrūksta, iš jų išbėga skaidrus skystis, o po to atsiranda erozijos. Ūmi egzema gali peraugti į lėtinę, pažeistas odos paviršius sutankėja, pradeda pleiskanoti. Vėliau pažeidžiamos rankos ir kojos, veidas ir visas kūnas.

Mikrobinė egzema. Pasireiškia lėtinių odos infekcijų židinių, žaizdų, trofinių opų, įdrėskimų, įbrėžimų, fistulių vietose. Dėl jos atsiranda šlapiuojančios erozijos, gausus pūliavimas, paprastai lydimas stipraus niežulio. Mikrobinė egzema gali kilti ir dėl traumos arba venų varikozės.

Mikozinė egzema. Tai alerginė reakcija į grybelinę infekciją.

Seborėjinė egzema. Ši liga paveikia plaukuotąją galvos dalį, dekoltė sritį, ausų kriaukles, sritį tarp menčių ir raukšleles prie lūpų ir nosies. Ant odos atsiranda raudonos gausiai pleiskanojančios plokštelės, kurios gali viena su kita susijungti.

Profesinė egzema. Ja serga dirbantys kenksmingomis darbo sąlygomis. Egzemą sukelia nuodingosios medžiagos.

Dishidrotinė egzema. Tokia egzema atsiranda ant delnų ir padų, gali pereiti ant išorinės plaštakų ir pėdų dalies. Dažnai ją lydi trofiniai nagų pakitimai.

Raginė egzema. Ji taip pat pasireiškia ant pėdų ir delnų. Jai būdingas odos sustorėjimas ir grubios nuospaudos.

Vaikų egzema (eksudacinė diatezė). Ją dažnai lemia paveldimumas. Šią egzemą paprastai lydi ir kitos alerginės ligos: bronchinė astma, šienligė, konjunktyvitas, virškinamojo trakto susirgimai. Dė; eksudacinė diatezės daugumai ligonių vėliau išsivysto psoriazė, tikroji egzema, atopinis dermatitas.

Varikozinė egzema. Išbėrimai atsiranda ant kojų, aplink išsiplėtusias venas, trofines opas, sklerozinius židinius.

Sikozė. Šis plaukų folikulų uždegimas susijęs su stafilokokine infekcija ir egzema vienu kartu. Ant veido (vyrams ūsų ir barzdos srityje) atsiranda maži pūlinukai ir daugybė mažų erozijų, kurioms atsivėrus išsiskiria skystis. Dažnai egzema taip pat atsiranda virš viršutinės lūpos, pažastyse ir ant gaktos.

Reikia laikytis dietos

Išsigydyti egzemą gana sudėtinga ir užima daug laiko. Gydymą turi stebėti dermatologas. Renkant gydymo būdą atsižvelgiama į ligos priežastis ir sunkumą.

Dėl bendros terapijos gydytojas paskiria raminančias priemones. Tam, kad būtų pašalintas alerginis komponentas, – antihistamininius vaistus. Priešalerginiai trečiosios kartos vaistai veikia ilgai – 12-48 val., efektyviai slopindami odos reakciją į alergenus.

Rekomenduojama hipoalerginė dieta, kurios laikantis reikia atsisakyti kiaušinių, citrusinių vaisių, jūrų gėrybių, šokolado, greitojo maisto, medaus ir kavos. Racione turi netrūkti šviežių žalumynų.

Įrodytas ir teigiamas maisto derinimo poveikis. Be to, rekomenduojama nuolat gerti vitaminus B1, B6 ir C, kurie būtini esant tokiai ligai.

Gydant ligą gali būti skiriamos ir gydomosios vonios su ramunėlių, ąžuolo žievės ar šalavijo nuovirais.

Steroidai gali ir pakenkti

Labai svarbu apdairiai naudoti išorines gydymo priemones – kremus, tepalus, kuriuose yra kortikosteroidų. Steroidai egzemos terapijoje naudojami seniai ir beveik visais atvejais tepalų, kremų, losjonų ar emulsijų pavidalu. Ant veido tepti hormoninių preparatų negalima.

Tepalai ir kremai turi būti tepami ant židinių 1-2 kartus per parą. Gydymo kursas trunka 10-14 dienų.

Ilgiau vartojami steroidiniai tepalai gali sukelti atrofinius odos procesus. Oda tampa plona, sausa ir linkusi į uždegimus.

Liaudies metodai

Egzemą galima gydyti ir natūraliomis liaudiškomis priemonėmis.

Galite pasidaryti mišinį iš lygiomis dalimis paimtų šviežių arba džiovintų varnalėšos ir kiaulpienės šaknų. 1 stalinį šaukštą šio mišinio reikėtų užpilti stikline vandens ir palikti 12 valandų pastovėti. Vėliau reikėtų tai užvirinti ir pavirti 10 min. Rekomenduojama šio mišinio gerti po pusę stiklinės 3 kartus per dieną dvi savaites.

Ligos pažeistas rankų plaštakas ir pėdas naudinga kasdien po 15-20 min. pamirkyti sodos vonelėse (1 arbatinis šaukštelis sodos 1 litrui vandens).

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.