Muzika padeda greičiau pasveikti ir gerina atmintį

Kasdien klausykitės malonios muzikos ir būsite fiziškai bei psichiškai sveikesni, nustosite jausti nerimą. O jeigu ir patys muzikuojate arba vaikystėje lankėte muzikos pamokas – dar geriau. Pastebėta, kad muzikuojančių vaikų verbalinė atmintis geresnė, o žmonės, kuriuos visą gyvenimą supo muzika, aštrų protą išsaugo netgi gilioje senatvėje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2013, 9:55 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:08 AM

Interneto puslapis „Huffington Post“ pristatė, kokią naudą mūsų sveikatai teikia muzika.

Nuramina sergančius vėžiu

Drekselio universiteto (JAV) tyrėjai aptiko, kad sergantiems vėžiu žmonėms, kurie arba klausydavosi muzikos, arba lankė muzikos terapijos užsiėmimus, sumažėdavo nerimas.

Ištyrus 1891 sergantį vėžiu pacientą pastebėta, kad tų, kurių gyvenime buvo daugiau muzikos, kraujo spaudimas ir ūpas buvo geresni.

Sumažina stresą

Jeigu kasdien pakeliui į darbą klausotės muzikos arba kas vakarą ilsitės grodami gitara, jums patiks tai, ką dabar sužinosite.

Geteborgo universiteto (Švedija) daktarė savo disertacijoje atskleidė, kad kasdieninis muzikos klausymasis sumažina stresą. Disertacija buvo parašyta remiantis dviejų studijų, parodžiusių, kad muzikos klausantys žmonės taip pat jausdavo teigiamų emocijų antplūdį, rezultatais.

Bet tiriant emocinį atsaką į muziką svarbu prisiminti, jog žmonės į muziką reaguoja skirtingai. Tas pats žmogus gali ne vienodai vertinti tą pačią muzikos ištrauką skirtingu metu. Tai priklauso tiek nuo asmenybės, tiek nuo situacijos.

„Kad muzika duotų teigiamą efektą reikia klausytis tokios muzikos, kurią mėgstate“, – pastebėjo tyrimų autorė Marie Helsing.

Padeda operacijos metu

Žurnalas „Time“ pranešė, kad jeigu klausysitės muzikos gulėdami ant operacinio stalo, tai padės sumažinti stresą.

Tyrime, kuriam vadovavo Klivlando klinikų (JAV) tyrėjai, buvo stebimi pacientai, kurių dauguma sirgo Parkinsono liga, smegenų operacijos metu. Išsiaiškinta, kad tie, kurie klausėsi grynų melodijų (be ritminių aranžuočių ir ne dviejų melodijų mikso), jautėsi ramiausiai. Ta ramybė atsispindėjo ir jų smegenyse.

Padeda apsaugoti klausą

2011 metai žurnale „Psychology and Aging“ paskelbtų tyrimų rezultatai parodė, kad ilgą laiką muzikavę žmonės senatvėje ilgiau išsaugo gerą klausą.

Tyrime dalyvavo 163 žmonės. Iš jų 74 visą gyvenimą muzikavo.

Pagerina širdies sveikatą

Kad ir kaip keistai tai nuskambėtų, bet Merilendo Medicinos centro tyrėjai pastebėjo, kad egzistuoja ryšys tarp pomėgio klausytis muzikos ir širdies sveikatos.

Tyrėjai aptiko, kad linksmos muzikos klausymas susijęs su kraujagyslių vidaus išsiplėtimu. Tai reiškia, kad per kraujagysles gali pratekėti daugiau kraujo.

Kraujagyslių skersmuo padidėdavo net 26 procentais, kai žmonės klausydavosi linksmos muzikos. Tačiau jeigu žmogus klausydavosi nerimą keliančios muzikos, kraujagyslės susiaurėdavo 6 procentais.

Tyrimo rezultatus 2008 metais pristatė Amerikos širdies asociacija.

Numalšina skausmą

Jutos universiteto (JAV) Skausmo tyrimų centro tyrėjai aptiko, kad muzikos klausymas padeda efektyviai atitraukti linkusių į nerimą žmonių dėmesį nuo skausmo. Taigi, tai gali padėti žmonėms jausti mažiau skausmo.

Tyrimo, kuriame dalyvavo 143 asmenys, rezultatai buvo atspausdinti leidinyje „Journal of Pain“.

Tyrėjai aptiko, kad muzika tyrimų dalyviams padėjo jausti mažesnį susijaudinimą, kai jų pirštų galiukai buvo veikiami nepavojingo elektrošoko.

Naudinga atminčiai

Honkongo tyrėjai teigia, kad muzikos pamokos naudingos vaikų smegenų veiklai.

Portalas „WebMD“ pranešė, kad lankę muzikos pamokas vaikai, geriau išspręsdavo testus, kurių metu turėjo prisiminti žodžius iš perskaityto sąrašo.

Honkongo kinų universiteto mokslų daktarė, psichologė Agnes S. Chan pasakojo, kad kuo daugiau vaikas lankė muzikos pamokų, tuo geriau išsivystė jo verbalinė atmintis.

Vaikai, lankantys muzikos pamokas, turi geresnę verbalinę atmintį, nepaisant išsimokslinimo ar šeimų socioekonominės padėties.

Padeda išsaugoti aštrų protą

Muzikos pamokos gali padėti ir senatvėje išsaugoti aštrų protą. Tai parodė 2011 metais žurnalo „Neuropsychology“ atlikti tyrimai.

Tyrėjai ištyrė 70 žmonių, kurių amžius buvo nuo 60 iki 83 metų ir kurie turėjo skirtingą muzikinę patirtį. Kanzaso medicinos centro (JAV) tyrėjai aptiko, kad žmonės, kurie per gyvenimą turėjo daugiausiai muzikos pamokų, išsaugojo aštriausią protą ir surinko aukščiausius smegenų funkcionavimo testo rezultatus.

Saugo nuo persodintos širdies atmetimo

Kol kas tirtos tik pelės, bet vis dėlto atrastas nuostabus dalykas. Japonų tyrėjai aptiko, kad pelės, veikiamos tam tikros muzikos, ilgiau išgyvendavo po širdies persodino.

Peles veikė W.A.Mozarto, G.Verdi, o taip pat Naujojo amžiaus tipo muzikos. Kai kurie gyvūnai negirdėjo apskritai jokios muzikos arba garso pasikartojimų.

Tos pelės, kurios klausėsi W.A.Mozarto ar G.Verdi, ilgiau išgyveno po širdies transplantacijos, palyginti su kitomis.

Pagerina sveikimą po insulto

Suomių mokslininkai išsiaiškino, kad muzikos klausymasis iškart po insulto gali padėti sveikti.

2008 metais žurnale „Brain“ aprašyta, kad muzikos klausę insulto ištikti žmonės turėjo geresnę atmintį ir dėmesį, palyginti su tais, kurie klausėsi audio knygų arba išvis nieko nesiklausė.

Veikia kaip raminantis masažas

Masažai labai padeda atsipalaiduoti, bet žurnale „Depression and Anxiety“ aprašyti tyrimai parodė, kad muzika gali taip pat padėti sumažinti nerimą.

Grupinės sveikatos tyrimų instituto tyrėjai aptiko, kad tiems, kuriems buvo skirta 10 masažo seansų, tris mėnesius nerimas buvo sumažėjęs tiek pat, kiek ir tiems, kurie tiesiog gulėjo ir klausėsi muzikos, bet nebuvo masažuojami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.