Kurtumo priežastis – iš ausinių sklindanti tranki muzika

Reto jaunuolio ausyse šiandien nepamatysi ausinių, iš kurių sklinda tranki muzika. Europos mokslininkai teigia, kad maždaug 5-10 proc. klausytojų rizikuoja negrįžtamai prarasti klausą.

Jaunuolių klausa yra jautresnė, todėl ji greičiau ir lengviau pažeidžiama.<br>123rf
Jaunuolių klausa yra jautresnė, todėl ji greičiau ir lengviau pažeidžiama.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-21 15:56, atnaujinta 2018-02-20 05:51

Tie, kurie mažiausiai penkerius metus kiekvieną dieną ilgiau nei po valandą klausosi garsios muzikos, labai padidina galimybę pakenkti klausai.

Vidutiniu garsu klausantis muzikos ausis pasiekia 80-115 decibelų triukšmas.

Pavyzdžiui, triukšmas darbo vietoje pagal Europos Sąjungos direktyvas negali viršyti 80 decibelų, jei darbas trunka aštuonias valandas per dieną penkias dienas per savaitę.

Ilgai ir garsiai muzikos klausantys žmonės rizikuoja ne tik apkursti. Net palyginti nestiprus 60-70 decibelų triukšmas gali sukelti galvos skausmus, svaigimą, cypimą ausyse, nemigą.

Dėl to blogėja atmintis, dėmesys, orientacija, sumažėja fizinis ir protinis darbingumas, pablogėja judesių koordinacija.

Tyrimais nustatyta, kad triukšmas, kaip ilgai veikiantis lėtinis stresas, sukelia įvairių sutrikimų, kurie gali lemti širdies ligų, aterosklerozės, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos lėtinio uždegimo, opaligės bei įvairių neurozių išsivystymą.

Vaikų ir jaunuolių klausa yra jautresnė, todėl ji greičiau ir lengviau pažeidžiama.

Sienos (Italija) universiteto neonatologas Carlo Valerio Bellieni įspėjo nėščias moteris: būtina patildyti muzikos grotuvą.

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad stipraus garso skleidžiamos bangos pasiekia įsčiose esantį vaisių ir gali sutrikdyti normalų jo vystymąsi. Jei kūdikio besilaukianti moteris antroje nėštumo pusėje klausėsi daug trankios muzikos, naujagimiui gresia fizinis ir protinis atsilikimas“, – tvirtina C.V.Bellieni.

Kaip žinoti, ar klausomos muzikos decibelai nekenkia ausims?

Ekspertai pateikia paprastą būdą pasitikrinti: jei muziką girdi ne tiktai tas, kuris jos klausosi per ausines, bet ir esantis šalia, vadinasi, decibelai viršija saugią ribą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.