Kauno klinikose įdiegta unikali peties sąnario gydymo metodika

Vienos kompleksinės endoskopinės operacijos metu atliekama raiščių, kapsulės ir kremzlės rekonstrukcija. Tokia nauja, pasaulyje dar neaprašyta peties sąnario nestabilumo gydymo metodika įdiegta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose.

Kauno klinikose įdiegta unikali peties sąnario gydymo metodika.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Kauno klinikose įdiegta unikali peties sąnario gydymo metodika.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-22 11:49, atnaujinta 2018-02-20 05:31

Anot medikų, peties sąnario nestabilumas – būklė, kai dėl šio sąnario viduje esančių raiščių laisvumo įvairiomis kryptimis iš mentės sąnarinės duobės išnyra žastikaulis. Išnirimo padariniai dažnai būna drastiški – plyšta sąnarį stabilizuojantys raiščiai, lūžta žastikaulio ir mentės sąnarinės duobės kremzlės ir kaulai, suspaudžiamas ar netgi pažeidžiamas peties nervinis rezginys.

Po tokių traumų sportininkai (ypač tie, kurie sportuodami atlieka rankos judesius virš galvos) nebegali tęsti sportinės karjeros, jų peties sąnarys laipsniškai susidėvi ir tampa nebefunkcionalus.

Pasaulyje taikoma daug įvairių operacinių metodikų, kuriomis bandoma rekonstruoti išnirimo metu plyšusius raiščius, pažeistą kremzlę ir kaulą. Tačiau po įprastų operacijų apie 20-40 proc. sportininkų nebepasiekia prieš traumas buvusio fizinio aktyvumo lygio ir nutraukia sportinę karjerą.

Kaip teigia Kauno klinikų atstovė Milda Dambrauskienė, naująją metodiką Ortopedijos ir traumatologijos klinikos prof. Rimtautas Gudas išbandė Austrijoje, Zalcburgo Paracelso medicinos universiteto Anatomijos instituto laboratorijoje. Ten jis atliko kelias tokias bandomąsias peties sąnario endoskopines operacijas. Prieš metus ši metodika pradėta taikyti Kauno klinikų Sporto traumų ir artroskopijos sektoriuje. Naują, pasaulyje dar neaprašytą, metodiką bei gydymo rezultatus prof. R. Gudas jau pristatė Frankfurte, Europos sporto medicinos kongrese.

„Pabrėžtina, kad operuotieji naujuoju metodu atgavo prieš traumas buvusį fizinį aktyvumą ir sėkmingai tęsia savo sportinę karjerą“, – pasakojo ne vieną profesionaliai sportuojantį atletą gydęs prof. R. Gudas.

Lapkričio pabaigoje kartu su kolegomis iš Vokietijos prof. R. Gudas atliks kelias parodomąsias operacijas Miuncheno universitetinėje ligoninėje, o gruodžio pabaigoje Rygoje vyksiančiame kongrese su šia metodika supažindins kolegas iš Latvijos.

„2014 metais naująsias operacijas planuoju pristatyti Europos sporto traumatologijos ir artroskopijos draugijos (ESSKA) kongrese Amsterdame“, – artimiausiais planais pasidalijo naująjį metodą įdiegęs prof. R. Gudas.

Kauno klinikų Ortopedijos ir traumatologijos klinikos Sporto traumų ir artroskopijos sektoriuje gydomi sporto arba kitas sąnarių, raiščių, raumenų, sausgyslių traumas patyrę sportininkai profesionalai, taip pat ir pacientai, kuriems intensyvi sportinė veikla sukėlė perkrovos – lėtinius – sindromus. Čia naudojama moderniausia artroskopinė įranga ir aparatūra, padedanti visas operacijas atlikti sąnarių viduje, be papildomų pjūvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.