Sveikos mitybos įgūdžių išmokstama ir mokyklos suole

Augant reikia daug jėgų ir energijos, tad labai svarbu gauti visas reikalingas naudingąsias medžiagas. Didžiąją dalį dienos vaikai praleidžia mokykloje, daugelis po pamokų dar eina į užklasinės veiklos būrelius, todėl tėvai retai turi galimybę pasirūpinti sveiku ir kokybišku savo vaikų maistu dienos metu. Mokyklos tampa vieta, kur moksleiviai gali įgyti sveikos mitybos įgūdžių, kurie išliks visam gyvenimui.

Vaikų sprendimus ypač veikia bendraamžiai. Jie tariasi, dalinasi informacija, vaišina vieni kitus užkandžiais.<br>123rf.com nuotr.
Vaikų sprendimus ypač veikia bendraamžiai. Jie tariasi, dalinasi informacija, vaišina vieni kitus užkandžiais.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 29, 2013, 4:54 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:57 AM

Bendrovė „Pontem“moksleivių maitinimą organizuoja jau daugiau nei 20 metų, todėl puikiai žino, kad moksleivius sudominti sveiku maistu nėra lengva, bet būtina užduotis. Bendrovės „Pontem“ generalinė direktorė Audronė Tendzegolskienė pasidalino įžvalgomis apie iššūkius siekiant sveikai pamaitinti vaikus pamokų metu.

– Jūsų bendrovė daug dėmesio skiria sveikos mitybos kultūrai ir jos sklaidai. Tačiau dažniausiai vaikams sveikas maistas – nelabai skanus. Turbūt nelengva pagaminti ir sveikų, ir skanių patiekalų moksleiviams?

 - Ruošti ir siūlyti sveiką maistą mokyklos valgyklose, žinoma, svarbu. Darome tai kasdien. Tačiau kur kas svarbiau vaikus šviesti, kodėl verta rinktis sveiką maistą. Tik padėję vaikams suformuoti teisingos mitybos įpročius galime tikėtis, kad vaikai per pertraukas rinksis valgyti visaverčių patiekalų.

Rūpinamės ne tik patiekalų, bet ir pačių maisto produktų nauda bei kokybe. Pasirūpinome ekologiškų patiekalų sertifikatu, kad moksleiviams galėtume patiekti ir iš ekologiškų produktų pagamintų patiekalų.

– Ar tėvai aktyviai domisi tuo, ką vaikai valgo mokykloje?

 - Į mokyklos valgyklas tėvai retai kada užklysta. Pradinukų tėvai geriau žino, kuo maitinasi jų atžalos. Vyresniųjų klasių moksleiviai turi kišenpinigių ir patys nusprendžia, kaip juos paskirstyti. Tam, kad vyresnėse klasėse per pertraukas jie nebėgtų iki artimiausios parduotuvės greitų ir nesveikų užkandžių, labai svarbu nuo pirmųjų dienų mokykloje vaikus pratinti valgyti visaverčius pietus. Būtų puiku, jei tėvai domėtųsi tuo, ką vaikai valgo mokykloje. Siūlome tėvams galimybę išpirkti vaikams pietus pagal iš anksto parengtą valgiaraštį – taip nereikia nerimauti, kad maitinasi netinkamai.

Mokyklinio amžiaus vaikai labai greitai auga, didėja jų kaulų tankis, raumenų masė, vyksta lytinis brendimas. Netinkama mityba gali blogai veikti jų augimą. Savo valgiaraščius sudarome labai atsakingai, atsižvelgiant į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas bei į tai, kiek laiko vaikai praleidžia mokykloje.

– Matyt, dauguma tėvų pritars, kad įtikti vaikams su maistu nėra paprasta. Vieni nemėgsta pieno produktų, kiti paprikų, dar kiti žuvies. Namuose tėvai sugalvoja vis naujų receptų savo atžaloms, o kaip jiems įtikti mokyklos valgykloje? Ar dažnai tėvai priekaištauja dėl jų vaikams netinkančio valgiaraščio?

 - Kurdami valgiaraštį stengiamės atsižvelgti į tai, kokius patiekalus vaikai valgo noriai, tačiau valgiaraščiai sudaromi griežtai laikantis sveikatos apsaugos ministro įsakymo ir iki šiol neturėjome daug laisvės atsižvelgti į tėvų pageidavimus. Dažniausi priekaištai būna dėl vaikų nemėgstamų produktų arba patiekalų, be to, nemažai vaikų kenčia nuo įvairių alergijų.

Gera žinia tėvams – nuo rugsėjo 1 dienos įsigaliojo kai kurie pakeitimai. Pavyzdžiui, tėvai gali kreiptis į maistą mokyklos tiekiančią įmonę ir surašyti produktus, kurių jų vaikai nevartoja. Į šias pastabas atsižvelgiama ir ieškoma kitų sveikų ir maistingų pasiūlymų.

– Stengiatės sugalvoti vis naujų receptų, svarstote, kaip sudominti vaikus kokybišku maistu. Kaip tai pavyksta, jei namuose jie įpratę valgyti nesveikus, greitai paruošiamus ar riebius patiekalus?

 - Kol vaikas auga namuose ar prižiūrimas darželyje, daug lengviau sureguliuoti jo mitybą. Tačiau pradėjus eiti į mokyklą vaikai nori būti savarankiški ir patys sprendžia kokį maistą jiems pasirinkti. Todėl ypač svarbu, kad jau namuose vaikai susipažintų su sveikos mitybos tradicijomis.

Įpročius, kuriuos vaikai įgyja šeimoje, ypač sunku pakeisti. Neužtenka tik sakyti vaikams, kad jie valgytų daug daržovių ir vaisių. Jei tėvai patys kerta traškučius užsigerdami gazuotais gėrimais, tokiems vaikams daug sudėtingiau maitintis sveikai. Deja, kol kas dauguma šeimų vis dar renkasi pusfabrikačius, o dešrelės išlieka kone populiariausias patiekalas. Savaitgalio pietūs picerijose, kavinėse, kur maistas gardinamas įvairiais padažais, tikrai nėra geras pasirinkimas. Kartais mokykla tampa vienintele vieta, kur vaikas gali valgyti sveiką maistą. Atsižvelgdami į tokias tendencijas, nuo pirmojo mokyklos suolo diegiame sveikos mitybos tradicijas, pratiname prie kokybiško maisto, užsiimame šviečiamąja veikla, skatiname pradinių klasių mokytojus vaikams aiškinti apie subalansuotos mitybos naudą. Juk vaikai mokykloje praleidžia didžiąją dalį dienos.

– Kas daro didžiausią įtaką vaikui renkantis maistą?

 - Vaikų sprendimus ypač veikia bendraamžiai. Jie tariasi, dalinasi informacija, vaišina vieni kitus užkandžiais. Todėl net namie ne itin sveikai besimaitinantys moksleiviai, matydami obuolį kremtantį bendraklasį, susigundys paragauti. Jeigu klasėje didesnė dalis mokinių rinksis eiti pietų į mokyklos valgyklą, kartu eis ne tik sveiko maisto mėgėjai. Stengiamės įtraukti moksleivius. Kartais, norėdami juos paskatinti, organizuojame sveikų patiekalų akcijas, loterijas skatinančias rinktis sveikus patiekalus. Pastebėjome, kad joms vykstant vaikai kur kas dažniau renkasi visaverčius pietus.

Žinoma, visada svarbus maisto skonis, tačiau stengiamės patiekalus patiekti estetiškai, nes vaikai dažnai pirmiausia valgo akimis. Todėl mūsų maisto technologai, kurdami valgiaraštį, visuomet atsižvelgia ne tik į patiekalų naudą, bet ir į estetines savybes. Kartais mažos detalės gali nulemti išties daug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.