Devyni mėnesiai - be lašo alkoholio

– Tai reiškia, kad kartkartėmis ir taurelės gali būti per daug?

Nėra tokios nėštumo fazės, kada moteris galėtų gerti alkoholį ir manyti, kad jis vaisiui kenkia mažiau.<br>123rf
Nėra tokios nėštumo fazės, kada moteris galėtų gerti alkoholį ir manyti, kad jis vaisiui kenkia mažiau.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2013, 10:10 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:01 PM

Kiek alkoholio gali išgerti nėščia moteris? Kur yra riba, kurią peržengus kyla pavojus vaisiui?

Apie tai Vokietijos žurnalo „Der Spiegel“ korespondentė kalbėjosi su gydytoju Hansu Ludwigu Spohru. Jis gydo neįgalius vaikus, kurių motinos, būdamos nėščios, vartojo alkoholį.

– Ar būsimoms motinoms net Naujųjų metų naktį negalima išgerti nė vienos šampano taurės?

– Problema ta, kad mokslininkai nežino, kur yra kritinė riba. Tad jei moteris laukiasi, ji turi rinktis patikimesnį kelią: nė lašo alkoholio.

– Tai reiškia, kad kartkartėmis ir taurelės gali būti per daug?

– Taip, nes žodžius „kartkartėmis“ ir „taurelė“ kiekviena moteris supranta savaip. Vienai tai taurė vyno kartą per devynis mėnesius, o kitai – taurelė degtinės kasdien po pietų. Tokiems patarimams, kaip „kartkartėmis po taurelę“ gydytojai negali pritarti.

Bet žinome ir tai, kad nuo įvairiausių fizinių ir dvasinių negalavimų, kurie prasideda dar įsčiose ir kuriems įtakos turi alkoholis, kenčia ne tik alkoholikių vaikai.

– Berlyne atlikus tyrimus paaiškėjo stulbinami skaičiai: pusė moterų prisipažino, kad būdamos nėščios retsykiais vartojo alkoholį. Gal ne visos jos žino, kad nėštumo metu reikėtų atsisakyti alkoholio?

– Visuomet nustembu išgirdęs, kiek mažai moterų, pirmiausia jaunesnių, žino, kad alkoholis yra ląstelių nuodas, kuris turi poveikio ne tik joms pačioms, bet ir negimusiam vaikui.

Visi žino, kad gėrimas iki nukritimo yra kenksmingas. Bet kažkodėl moterys mano, kad išgerdamos taurę vyno kenkia tik sau, o ne kūdikiui.

– Ar šio liguisto potraukio negali nuslopinti motinos instinktas?

– Dažniausiai ne. Buvau liudininkas, kaip kartą į gimdymo palatą nėščioji atėjo girta.

– Ar per visą nėštumą yra metas, kada vartoti alkoholį nepavojinga?

– Ne. Nėra tokios fazės, kada galima būtų drąsiai pasakyti: dabar jau alkoholis nebe taip kenkia. Dar nėra išaiškinti procesai, kaip alkoholis pakenkia negimusiam kūdikiui. Bet žinoma, kad alkoholis prasiskverbia į galvos smegenis ir nervų ląsteles bet kuriuo vaisiaus vystymosi metu iki pat gimimo.

– Daugelis moterų pastojusios tik po kelių savaičių pastebi, kad su jomis kažkas ne taip. Iki tol jos galbūt lankėsi kavinėse, siautė vakarėliuose, o sužinojusios, kad yra nėščios, ima baimintis, kad vaikas gali gimti neįgalus. Ar tokie nuogąstavimai pagrįsti?

– Jei moteris, vos tik sužinojusi apie savo nėštumą, atsisako alkoholio, pavojus, kad vaikas gims su sunkia negalia, labai mažas.

– Esate vienas iš nedaugelio specialistų, užsiimančių vaikais, kurie neįgalūs gimė, nes jų motinos nėštumo metu vartojo alkoholį. Ar matėte daug tokių vaikų?

– Per visą savo gyvenimą – 500-600. Vokietijoje kasmet gimsta maždaug 400 vaikų, turinčių įvairaus laipsnio pakenkimų, nes jų motina būdama nėščia vartojo alkoholį. Bet šie sutrikimai ne visada atpažįstami.

– Kodėl?

– Jų požymiai – labai įvairūs ir dažnai labai skirtingai pasireiškia. Pavyzdžiui, vienas vaikas pasižymi mažu ūgiu, kitas – maža galva, išskirtinu veidu, dar kitam išsivysto širdies yda.

Tokius vaikus gali kamuoti miego sutrikimai, hiperaktyvumas, pernelyg mažas intelekto koeficientas, mokymosi sunkumai ir dar daug įvairiausių skirtingų negalių.

Kita vertus, kai kada šie vaikai niekuo nesiskiria nuo normalių.

– Ar tuos, kuriems išsivystė sutrikimas, galima išgydyti?

– Ne. Nieko negalima pakeisti. Tačiau ankstyvuoju vystymosi metu jiems būtina rami, meilės kupina namų aplinka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.