Kodėl kraujuoja dantenos?

Pirmasis ligos pranašas

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2013, 8:17 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:43 PM

Pirmasis ligos pranašas

Periodontitas – tai minkštųjų audinių, esančių šalia kaulo, uždegimas. Kai vėliau uždegimas apima ir kaulą, jis ima tirpti, kaulo mažėja. Kai kaulo lieka nedaug, dantis pradeda klibėti, ir jis ištaukiamas.

Pavojinga yra tai, kad šis susirgimas neturi ryškių simptomų – žmogus gerai jaučiasi, jam nieko neskauda. Dantenoms atsiskyrus nuo dantų, susiformuoja „kišenės“, kuriose kaupiasi maisto likučiai ir mikroorganizmai. Įtarimus žmogus pajunta nebent tada, kai „kišenės“ supūliuoja, burnoje atsiranda nemalonus kvapas.

Valydamasis dantis žmogus neretai pamato kraujavimą. Jeigu dantenos kraujuoja, vadinasi, jose prasidėjęs uždegimas.

Nors kai kurie žmonės mano, kad dantenos kraujuoja dėl netaisyklingo dantų valymo, iš tiesų taip atsitinka tuomet, kai žmogus labai stipriai brūžina kietu šepetėliu. Sergant periodonto ligomis kraujuoja nuolat, valant net ir minkščiausiu šepetėliu.

Svarbi burnos higiena

Dėl kokių priežasčių prasideda tokios problemos? Pirmas ir pagrindinis faktorius – netinkama burnos priežiūra.

Būtina nuolat lankytis pas burnos higienos specialistą, kuris nuvalo akmenis, apžiūri dantenų būklę ir pamoko žmogų, kaip prižiūrėti dantis, kaip naudotis siūlu, kaip teisingai valyti šepetėliu dantis.

Jeigu pas specialistą lankomasi kas pusę metų ir paisoma jo patarimų, problema neišsivystys.

Periodontitas dažniausiai prasideda tarpudančiuose. Šios vietos šepetėliu nepasiekiamos, todėl jose susikaupia apnašos.

Svarbiausia – kiekvieną vakarą kruopščiai nusivalyti dantis. Jei žmogus turi polinkį šiai ligai, net vienas ar du be šepetėlio praleisti vakarai gali turėti lemiamos įtakos uždegimui išsivystyti.

Kai kuriems žmonėms pakanka poros dienų, kad susiformuotų akmenys, kurių šepetėliu nebegalima pašalinti.

Jų susiformavimo greitis kiekvienam žmogui – individualus. Tai priklauso nuo to, kiek kalcio ir fosfatų yra seilėse.

Nė viena dantų pasta nepašalins jau susiformavusių akmenų. Dantų pasta, kuri saugo nuo akmenų formavimosi ant dantų, – profilaktinė, o ne gydomoji priemonė.

Nors polinkis šiai ligai paveldimas, net ir tada, kai liga nulemta genetiškai, labai gera dantų priežiūra gali padėti išvengti ligos.

Kaulo tirpimą nulemia ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, blogai uždėta plomba, dantų vainikėliai, ypač seno pavyzdžio metaliniai vainikėliai.

Nepamirškite tarpdančių siūlo

Ką žmogus turėtų daryti pats, kad išvengtų ligos? Pirmiausia jis turėtų tinkamai prižiūrėti dantis. Ne tik valyti pasta ir dantų šepetėliu, bet ir valyti tarpdančius specialiu siūlu.

Be to, būtina nuolat lankytis pas odontologą. Ir paprašyti ne tik nuvalyti dantis, bet ir pamokyti tinkamos dantų priežiūros – kaip valyti dantis šepetėliu, kaip – siūlu.

Pastebėjus pirmuosius periodontito požymius, nederėtų delsti – daug lengviau išgydyti ligą ir ją sustabdyti dar jos pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.