„Selga“ ir „Pagavos“ akcijos finalas: penki pasaulį geriau girdintys vaikai

Šeštadienį, gruodžio 14 d., išsipildė penkių Lietuvos vaikų ir juos auginančių šeimų svajonė: klausos negalią turintys mažieji dovanų gavo jiems labai reikalingus klausos aparatus. „Lėlės“ teatre, Vilniuje, vaikams vykusio renginio metu neįkainojamą dovaną išgirsti pasaulį įteikė akciją „Už tikrą vaikystę!“ surengusios bendrijos PAGAVA ir NP „Foods Lietuva“ atstovai, o pinigus klausos aparatams įgyti surinko žmonės, praėjusį rudenį parduotuvėse pirkę specialiais akcijos lipdukais pažymėtus „Selga“ sausainius. Viso akcijos metu surinkta suma – net 51 tūkst. litų!

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2013, 10:40 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:15 PM

Už surinktus pinigus nupirkta 10 klausos aparatų penkiems vaikams iš įvairiausių Lietuvos miestų. Ypatingai džiaugėsi tris berniukus auginanti Vytauto ir Rasos Tamošaičių šeima iš Tauragės rajono, mat klausos aparatai buvo reikalingi ir įteikti net dviem jų sūnums – Augustinui ir Elvinui. „Sutrikusi vaikų klausa – nuo gimimo lydinti problema. Anksčiau turėjome senesnio modelio klausos aparatus, bet su naujais, moderniais vaikai girdi nepalyginamai geriau ir smagiau. Sulig padovanotais naujais klausos aparatais vaikų ir visos šeimos gyvenimas tikrai pagerėjo“, - sakė Augustino ir Elvino tėtis Vytautas. Šeima augina ir klausos problemų neturintį sūnų Ainarą. Daugiausia klausos aparatus Augustinas ir Elvinas naudoja tada, kai reikia sutelkti dėmesį – mokykloje ar kokiuose renginiuose. Namuose dalinį kurtumą turintys vaikai bendrauja be klausos aparatų.

Vilnietei Medai Mangevičiūtei sunkaus laipsnio klausos sutrikimas, praktiškai prilyginamas kurtumui, buvo diagnozuotas mergaitei sulaukus 6 mėnesių. Medos mama Ilona pabrėžia, kad klausos aparatas jos vaikui reikalingas ne tik dėl socialinės integracijos, bet ir dėl saugumo: „Dabar Medai – dešimt metų, ji nuolat nešiojo vienus ar kitus klausos aparatus, bet paskutinieji, padovanotieji, mums tinka labiausiai. Aparatų abiejose ausyse mums reikia absoliučiai viskam: ir kalbos mokymuisi, ir bendravimui, pagaliau net saugumui, nes gatve eidamas vaikas turi girdėti atvažiuojantį automobilį“.

I.Mangevičienė pastebėjo, jog šeimoje visi – ir ji su vyru, ir seneliai yra girdintys, todėl dukrai svarbu prisitaikyti prie girdinčiųjų aplinkos: „Meda skaito iš lūpų, supranta kalbą ir tikimės, kad sulig naujais aparatais ji girdės daugiau ir jos kalba vystysis geriau, bus aiškesnė“.

Medos tėtis Andrius pastebėjo, kad tokios akcijos kaip „Už tikrą vaikystę!“, per kurią geri šalies žmonės ir įmonės padėjo jo vaikui ir kitiems, yra labai reikalingos: „Labai svarbu, kad kuo daugiau žmonių žinotų šias akcijas ir apie žmones, kuriems reikia pagalbos bei prisidėtų prie tokių projektų. Mums tai - tikrai labai reali ir didelė pagalba“.

Akciją „Už tikrą vaikystę!“ įgyvendinusios bendrovės „NP Foods Lietuva“ vadovas Nerijus Zacharevičius visos įmonės vardu džiaugėsi galėjęs prisidėti prie pagalbos bent daliai klausos negalią turinčių vaikų bei juos auginančių šeimų: „Norėčiau išreikšti susižavėjimą už drąsą šiems penkiems vaikams ir jų tėvams, o taip pat padėkoti visiems Lietuvos žmonėms, kurie prisidėjo prie akcijos ir pirko sausainius „Selga“. Lietuvoje akcija „Už tikrą vaikystę!“, skirta padėti blogai girdintiems vaikams, surengta pirmą kartą. Latvijoje akcija vyko jau antrus metus. Tikimės, kad ši akcija, atkreipianti aplinkinių dėmesį į tylių žmonių, todėl tarsi neegzistuojančią, problemą, taps gražia tradicija ir Lietuvoje. Socialiai atsakinga bendrovė „NP Foods“ svarsto galimybę dalyvauti naujuose socialiniuose projektuose ir su kitomis prekių grupėmis, pvz., saldainiais „Laima“, sultimis „Gutta“, ir padėti žmonėms, kuriems tikrai reikia visų mūsų pagalbos“.

Lietuvos šeimų, auginančių kurčius ir neprigirdinčius vaikus, bendrijai PAGAVA jau 18 metų vadovaujanti Rima Sitavičienė atkreipė dėmesį, kad šalyje iki šiol nėra registruojami vaikai, turintys klausos negalią. Situacija turėtų pasikeisti jau nuo ateinančių metų sausio 1 dienos, Lietuvoje įvedus visuotinę naujagimių klausos patikrą. Vilniuje įsikūrusi ir penkias regionines organizacijas Kaune, Klaipėdoje, Tauragėje, Šiauliuose ir Panevėžyje vienijanti bendrija PAGAVA turi per tūkstantį narių – šeimų, auginančių klausos negalią turinčių vaikų. Tačiau kiek šalyje yra negirdinčių vaikų, tiksliai nežinoma.

„Dar viena skaudi problema – klausos aparatų finansavimas. Iki šiol klausos aparatus Valstybinė ligonių kas pirkdavo centralizuotai, nustačius mažiausią bazinę kainą. Bet labai dažnai taip nupirktų aparatų neįmanoma priderinti konkrečiam vaikui. Kovojame dėl to, kad tokia tvarka būtų pakeista – kad būtų skiriama daugiau lėšų ir aparatai būtų perkami individualiai“, - sakė R. Sitavičienė. Tuo atveju, kai tėvai patys perka vaikui tinkančius brangius aparatus, valstybė kompensuoja tik menką išlaidų dalį. Pati Rima savo klausos negalią turinčiam vaikui pirko du aparatus už 9 tūkst. litų, o kompensacijos tegavo tūkstantį litų.

„Analoginiai klausos aparatai yra pigesni, bet vaikams jie netinka. Labai džiaugiamės, kad per akciją kartu su mūsų rėmėjais ir gerais šalies žmonėmis vaikams galėjome nupirkti gerus skaitmeninius aparatus, kuriuose yra daug dažnio juostų, todėl juos galima reguliuoti ir derinti pagal tai, kokius garsus vaikas girdi geriau ir kokius - blogiau“, - džiaugėsi R.Sitavičienė. Kiekvienas akcijos metu nupirktas aparatas kainuoja apie 5 tūkst. litų, - dideles nuolaidas padarė firmos, iš kurių buvo perkami klausos aparatai.

„Šie metai mums – labai geri. Iš akcijos „Už tikrą vaikystę!“ surinktų lėšų galėjome padėti net penkiems vaikams, taip pat išsileidome leidinį su mažųjų piešiniais. Dar gavome lėšų Kalėdiniam spektakliui „Lėlės“ teatre, į kurį pakvietėme PAGAVOS bendrijos vienijamus vaikučius su šeimomis, nupirkome vaikams kalėdines dovanas. Iš aplinkinių, iš įmonių ir tiesiog žmonių šiemet sulaukėme labai daug paramos“, - dėkojo R.Sitavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.