Insultas pakerta ir jaunus

Lietuvoje kasmet nuo insulto miršta apie 2,5 tūkstančio žmonių. Ši liga pasiglemžė poetą Marcelijų Martinaitį. Insultas buvo ištikęs ir gydytoją Filomeną Taunytę, ir politikę Kazimierą Prunskienę.

Gydytojas A.Unikauskas pasakos, kaip atpažinti pirmuosius insulto požymius.
Gydytojas A.Unikauskas pasakos, kaip atpažinti pirmuosius insulto požymius.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 18, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:58 PM

„Nemanykite, kad insultas – tik pagyvenusių žmonių liga“, – šį vakarą TV3 laidoje „Kvieskite daktarą!“ perspės jos vedėjas gydytojas Alvydas Unikauskas.

Žiūrovai išgirs istoriją vaikino, kurį insultas ištiko 22 metų. Tadas mokėsi Vilniaus Gedimino technikos universitete, svajojo tapti inžinieriumi. Vakarais jis dirbdavo sumuštinių išvežiotoju.

Vaikinas blogai pasijuto darbe. Keldamas sunkią dėžę į automobilį, jis sukniubo. Bendradarbiai iškvietė greitąją pagalbą. Tačiau net ir gydytojai neįtarė, kad tokį jauną žmogų gali ištikti insultas.

Šiandien Tadas raišuoja, jo dešinė ranka paralyžiuota, jis mato tik dešine akimi, sunkiai kalba.Vaikinas prarado sveikatą, kalbą, galimybę tęsti studijas, merginą.

Šalia Tado – tik atkakliai dėl jo sveikatos kovojanti motina.

Kai insultas prasideda, jo sustabdyti neįmanoma. Tada tampa svarbi kiekviena minutė. Ligos pasekmės neretai būna šiurpios: paralyžius, negalėjimas savarankiškai gyventi, protinės veiklos sutrikimai ir labai dažnai – mirtis.

Kokios bus insulto pasekmės, visiškai priklauso nuo to, kaip greitai sureaguojama į pirmuosius ligos požymius ir kaip skubiai suteikiama pagalba.

Prasidėjus insultui žmogus neretai nutaria išeiti pakvėpuoti grynu oru arba prigulti pailsėti. Sugaištamos brangios valandos ir pasekmės būna negrįžtamos.

„Insultas pasaulyje žmones ištinka kas dvi sekundes. Jam prasidėjus kiekvieną minutę žmogus negrįžtamai praranda po plotelį smegenų.

Mažai kas žino, kad insulto pasekmės labiau priklauso ne nuo gydytojų, o nuo tų, kurie prasidėjus ligai yra šalia paciento“, – kalbėjo laidos vedėjas A.Unikauskas.

TV3, 17.55 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.