Mitai ir faktai apie vidurių užkietėjimą

Mitas: tuštintis būtina kasdien

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 20, 2013, 12:00 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:10 PM

Mitas: tuštintis būtina kasdien

Tai, kas normalu vienam, visiškai neįprasta kitam. Vieni žmonės tuštinasi tris kartus per dieną, kiti – kas dvi-tris dienas. „Vidurių užkietėjimas diagnozuojamas tada, kai tuštinamasi rečiau nei tris kartus per savaitę. Tokiems žmonėms vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju“, - patarė doc. P.Žeromskas.

Mitas: dėl vidurių užkietėjimo nuodijamas organizmas

Sergantys vidurių užkietėjimu pastebi, kad ilgiau nesituštinus, apima blogesnė savijauta, vargina silpnumas, atsiranda spuogų. Todėl daugelis mano, kad išmatose esantys toksinai susigeria į organizmą – tai esą gali sukelti astmą, artritą ir storosios žarnos vėžį. „Bet nėra jokių mokslinių įrodymų. Taip pat nepagrįsta manyti, kad žarnyno valymas, klizmos ar laisvinantieji padeda išvengti vėžio ar kitų ligų“, - patikino P.Žeromskas.

Ir tiesa, ir mitas: vidurių užkietėjimas – tai požymis, kad reikia daugiau skaidulų

Kai mityboje yra daugiau skaidulų, tai palengvina tuštinimąsi. Kasdien reikėtų gauti maždaug 20 gramų skaidulų, kuo daugiau -- tuo geriau. Valgykite daugiau daržovių ir vaisių, neskaldytų grūdų produktų.

Tačiau skaidulos nepadės, kai vidurių užkietėjimas atsiranda dėl ligos – nepakankamos skydliaukės veiklos, diabeto, Parkinsono ligos, storosios žarnos vėžio.

Mitas: žarnyno valymas padeda gydyti vidurių užkietėjimą

Klizma ar žarnyno valymas neužkerta kelio vidurių užkietėjimui ir jo negydo. Tai padeda tuo metu pasituštinti, tačiau vidurių užkietėjimo priežasties nepašalina“, – pabrėžė chirurgas.

Mitas: susilaikyti nekenkia

Yra žmonių, kurie niekada nesituština viešame tualete – laukia, kol grįš namo. „Tačiau organizmo ženklų ignoravimas sukelia ne tik nemalonius fizinius pojūčius, bet ir gali lemti lėtinį vidurių užkietėjimą. Storojoje žarnoje iš išmatų pasisavinamas vanduo. Kuo ilgiau maistas išbūna storajame žarnyne, tuo išmatos tampa sausesnės ir kietesnės. Tuo sunkiau pasituštinti“, – tikino P.Žeromskas. Tad atsiliepkite, kai šaukia gamta.

Ir tiesa, ir mitas: pieno produktai gali lemti vidurių užkietėjimą

Maitinantis tiktai pieno produktais, tai yra, valgant mažai skaidulų turintį maistą, gali atsirasti polinkis į vidurių užkietėjimą. „Bet jeigu netoleruojate laktozės – piene esančio cukraus, valgydami tokius produktus galite suviduriuoti“, – sakė P.Žeromskas.

Tiesa: vidurių užkietėjimą skatina ir vaistai

Su tuo susiję kai kurie vaistai, malšinantys skausmą, gydantys depresiją, aukštą kraujospūdį, Parkinsono ligą. Tokio pat poveikio turi ir kalcio papildai.

Tiesa: slyvos skystina vidurius

Džiovintos slyvos nuo seno žinomos kaip pagalbininkės užkietėjus viduriams. Jeigu nemėgstate džiovintų slyvų, gerkite jų sultis.

Tiesa: vanduo – taip pat pagalbininkas

Jeigu gersite pakankamai vandens, išvengsite dehidratacijos – o tai lemia vidurių užkietėjimą. Įvertinkite ir tai, kad kofeino ir alkoholio turintys gėrimai skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo.

Mitas: išsigelbėjimas – laisvinamieji (ricinos aliejus, senos lapai)

Laisvinamieji – veiksminga priemonė. Bet prie kai kurių laisvinamųjų priprantama. Todėl kai kurių jų negalima naudoti ilgai. O ricinos aliejaus perdozavimas gali sutrikdyti organizmo gebėjimą įsisavinti kai kurias medžiagas.

Mitas: vidurių užkietėjimas – tik vyresnių žmonių problema

Vyresnio žmogaus organizmas yra labiau linkęs į vidurių užkietėjimą. Tai gali lemti ligos, prasta mityba, didesnis vaistų vartojimas, nepakankama fizinė veikla. Tačiau vidurių užkietėjimas kamuoja ir jaunus žmones, ypač moteris.

Ir tiesa, ir mitas: nuryta kramtomoji guma užkemša žarnyną

Tai tiesa, tačiau tik retais atvejais, ir daugiausia taip nutinka mažiems vaikams. Jei jie nuryja daug gumos gabalėlių, tai gali užkimšti žarnyną, ypač kartu prarijus ir nevirškinamų dalykų. Dėl to gali užkietėti viduriai. Bet daugeliui suaugusių žmonių kramtomoji guma pasišalina nesukeldama problemų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.