Serialuose herojai iš komos pabunda greičiau nei realiame gyvenime

Jeigu lenktynininkas Michaelis Schumacheris būtų serialo herojus, jo galimybė atsigauti iš komos siektų 90 procentų. Tačiau buvęs „Formulės 1“ pilotas kol kas dar - realiame gyvenime, ir tikimybė, kad jis atsistos ant kojų ir sugrįš prie  įprasto gyvenimo, - daug mažesnė.

Serialuose mirė mažiau nei dešimtadalis į komą patekusių žmonių. Realiame gyvenime iš komos neatsigauna beveik pusė.<br>123rf
Serialuose mirė mažiau nei dešimtadalis į komą patekusių žmonių. Realiame gyvenime iš komos neatsigauna beveik pusė.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2014, 8:43 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:50 PM

JAV medikai, atlikę tyrimą ir palyginę realias komos būsenas su tomis, kurios vaizduojamos serialuose, priėjo išvados, kad kino filmai žiūrovams suteikia iškreiptą supratimą apie komos būseną ir galimybę visiškai pasveikti. Mat serialuose - didesnės galimybės išgyventi ir sugrįžti į normalų gyvenimą. Tyrėjai žiūrėjo devynis populiarių serialų epizodus. Jų herojai buvo stebimi, kol atsigaudavo iš komos, mirdavo arba paskutinį kartą pasirodydavo ekrane. Daugiau nei pusė muilo operų herojų, patekusių į komą, buvo moterys.

Serialuose mirė mažiau nei dešimtadalis į komą patekusių žmonių. Tuo tarpu realiame gyvenime iš komos neatsigauna beveik pusė.

Beveik 90 procentų serialų herojų visiškai pasveikdavo. Tik 3 procentai likdavo prikaustyti prie patalo.

Medikus stebino faktas, kad iš komos nubudę veikėjai ne tik atgaudavo sąmonę, bet ir būdavo visiškai sveiki. Daugumai prieš minutę iš lovos negalėjusių pakilti ligonių nebereikėdavo nei medikų pagalbos, nei reabilitacijos.

Pusė televizijos serialų herojų atsigaudavo per pirmąjį mėnesį, tuo tarpu realiai atsigaunama maždaug per tris. Dauguma veikėjų sėkmingai grįždavo prie savo darbų. Sėkmingai dirbdavo net iš komos atsigavę vaistininkai ar medikai.

Tačiau realybė yra kur kas niūresnė. Iš tiesų išgyvena tik pusė į komą patekusių žmonių.

Nors televizijos serialai ir neturi tikslo mokyti žiūrovų, kaip rūpintis sveikata, jie daro didžiulę įtaką. Todėl medikai teigia, kad serialai gali pagelbėti formuojant žiūrovų suvokimą apie sveikatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.