Netinkamai gydoma sloga - tiesus kelias į ausų uždegimą

Tuomet Austėjai buvo ką tik išgydytas ausų uždegimas. Ši liga nuolat prasidėdavo, vos tik mergaitė susirgdavo sloga.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 2:16 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:16 AM

Tuomet Austėjai buvo ką tik išgydytas ausų uždegimas. Ši liga nuolat prasidėdavo, vos tik mergaitė susirgdavo sloga.

Pirmasis ausų uždegimas nuo slogos išsivystė, kai mažajai vilnietei buvo vos pusantrų metų. Tąkart dukteriai ausis tėvai gydė be recepto parduodamais lašinamaisiais vaistais.

Tačiau tokie uždegimai vis kartojosi: Austėjai pradėjus sloguoti, iškart „užguldavo“ ir ausis.

Gydymas užtruko trejus metus

Mergaitę apžiūrėję kelių gydymo įstaigų medikai diagnozavo jai ausų uždegimą – otitą. Gydytojai nusprendė, jog dažnai ši liga mergaitę kamavo todėl, kad nebuvo tinkamai išgydytas pirmąkart užklupęs ausų uždegimas. Lašinamieji vaistai, kuriais buvo gydoma Austėja, tiktai numalšindavo skausmą, tačiau problemos neišspręsdavo.

Įsisenėjusi mergaitės liga buvo įveikta, tačiau tam prireikė net trejų metų. Austėja po keletą kartų per savaitę apsilankydavo gydytojo kabinete - jai buvo atliekami ausų prapūtimai, masažuojami bei specialia lempa šildomi ausų būgneliai.

Per visą gydymosi laiką mergaitė sunaudojo daugybę flakonėlių jūros vandens purškalo į nosį, išmoko po keletą kartų per dieną išpūsti nosyje susikaupusį sekretą, privalėjo atlikti gydytojo nurodytus pratimus. Pavyzdžiui, vienas tokių pratimų buvo baliono pūtimas užspaudus nosį.

Mažajai pacientei taip pat tekdavo dažnai kramtyti kramtomąją gumą.

Vaikų ausys labiau pažeidžiamos

Nosiaryklę ir ausis jungia ausies trimitas, dar vadinamas Eustachijaus vamzdžiu. Jį dengia ta pati gleivinė, kaip ir nosies landas. Sloguojant dažnai dėl gleivinės patinimo sutrinka oro patekimas į vidurinę ausį. Dėl to joje pradeda rinktis uždegiminis skystis.

Jei to sekreto prisirenka daug, tai užgula ausis. O jei dar patenka infekcija, pradeda jas skaudėti, išsivysto uždegimas.

Labiausiai pažeidžiamos vaikų ausys. Kadangi jų ausies trimitas yra šiek tiek trumpesnis ir platesnis nei suaugusiųjų, o jo kryptis – horizontali, jame daug greičiau išsivysto uždegimas.

Jei vaikas mažas ir nesugeba deramai apibūdinti savo negalavimų, o suaugusieji to paprasčiausiai nepastebi, po kurio laiko toks ligonis ima neprigirdėti. Pablogėjusiai klausai atkurti kartais prireikia net ausų būgnelių operacijos.

Į slogą nereikia numoti ranka

Atšalus orams, daugelio mūsų palydove tampa sloga. Ji neaplenkia nei didelio, nei mažo. Šią ligą organizmas sugeba įveikti per 7-10 dienų. Paprastai sloga po tam tikrų stadijų galiausiai visai išnyksta bei nustoja varginti.

Tačiau būna, kad savijauta ir toliau negerėja, iš nosies bėga išskyros, ji užsikemša, pasunkėja kvėpavimas. Į tai nereikėtų numoti ranka ir kuo skubiau pradėti kompleksinį gydymą.

Neišgydyta sloga yra klastinga, nes gali sukelti nemažai įvairių komplikacijų. Viena jų – jau minėtas ausų uždegimas, dėl kurio gali sutrikti klausa, žmogus ima neprigirdėti.

Galima ištirti net kūdikius

Daug informacijos apie klausos organo būklę suteikia tyrimas specialiu elektroakustiniu aparatu audiometru.

Neskausmingus elektroakustinius tyrimo metodus atliekančiu įrenginiu galima tiksliai ir greitai ištirti klausą bei vidurinės ausies būklę net kūdikiui, kuris dar nemoka skųstis ir negali žinoti - girdi jis ar ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.