Kaip prižiūrėti odą, kad ji nenukentėtų nuo šalčio?

Šaltis, stiprus vėjas, šlapdriba čaižo veidą kaip botagu. Kad veidas nepradėtų šerpetoti, nedžiūtų lūpos, odai reikia ypatingos priežiūros. Netgi nedėvint pirštinių suskeldėja riešai, o rankas išmargina marmurinės dėmės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 8:12 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:34 AM

Sugrįžus į patalpas, kuriose oro drėgmė kartais primena Sacharos dykumų klimatą, sausa oda raukšlėjasi. Dėl atsiradusių mikroskopinių įtrūkimų ji dar greičiau netenka drėgmės.

Odos sausumą gali lemti įvairios priežastys. Dažniausiai jautri ir dirgli oda yra paveldima. Tokių žmonių riebalinės liaukos yra linkusios gaminti pernelyg mažai riebalų lipidų, kurie kartu su prakaitu sudaro apsauginį odos apvalkalą.

Kai šis apvalkalas tampa pernelyg plonas, yra lengvai pažeidžiamas raginis odos sluoksnis. Tada į gilesnius odos sluoksnius gali iš išorės prasiskverbti įvairūs virusai, mikrobai ir grybelinių ligų sukėlėjai.

Dažniau sausą odą turi jaunesni nei 10 metų vaikai, taip pat vyresni nei 60 metų žmonės. Su amžiumi riebalinių liaukų veikla lėtėja.

Oda gali sausėti taip pat dėl dietos, netinkamos mitybos, kai organizmui trūksta vitaminų, sergant lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui cukriniu diabetu.

Yra žinoma, kad sulaukusios menopauzės moterys dažniau skundžiasi šiurkščia ir šerpetojančia oda, taip atsitinka sutrikus hormonų pusiausvyrai.

Švelnus muilas mažiau dirgina

Oda gali pradėti šerpetoti ir dėl netinkamos priežiūros, pavyzdžiui, prausiantis šarminiu muilu, iš odos pašalinami lipidai, todėl ji dar greičiau sausėja.

Geriausia rinktis tokį muilą, kurio gamybai nenaudojamos dažomosios bei aromatinės medžiagos, muilo sudėtis gali būti praturtinta didesniu kiekiu lanolino, kurį sudaro gyvulinės kilmės riebalai, taip pat kiaušinių tryniu ar net siera.

Muilo šarmų ir rūgščių pusiausvyrą pH turi būti artima fiziologinei odos pusiausvyrai, kuri yra apie 5,5 pH.

Praverčia liaudiški receptai

Nuo seno moterys, kurios skųsdavosi pleiskanojančiais skruostais, veido priežiūrai naudodavo nesūdytą sviestą, grietinėlę, žąsies, zuikio ir kiaulių taukų, vazeliną.

Eidamos maudytis jos įpildavo į vonią kelis šaukštus alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus, minkštindavo vandenį soda ar glicerinu.

Sausą odą galima prausti taip pat pienu, virintu vandeniu. Net kelias valandas palaikytas ir nusistovėjęs vandentiekio vanduo mažiau dirgina tokią odą.

Drėgmę teikia vitaminas E

Jaunystės žavesį saugančių priemonių moterys taip pat gali nusipirkti vaistinėse ir kosmetikos parduotuvėse.

Kai kurias iki šiol naudojamas higienos priemones, skirtas sausai odai, medikai išrado daugiau kaip prieš šimtą metų.

Skubiąja pagalba odai gali būti taip pat natūralios drėkinamosios medžiagos, pavyzdžiui, šlapalas, aminorūgštys, pantenolis, vitaminas E.

Šlapalas skatina baltymų apykaitą ir palaiko odoje drėgmę. Nustatyta, kad sirgus žvyneline odoje trūksta net 40 proc. šios medžiagos, o susirgus egzema - maždaug 85 proc.

Odą drėkinančios medžiagos dar vadinamos emolientais. Jos maitina ir apsaugo odą, mažina jos dirglumą, slopina niežėjimą, apsaugo nuo infekcijų ir papildo riebiųjų nesočiųjų rūgščių atsargas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.