Naujajame insultų gydymo centre - pirmosios sėkmės istorijos

Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) ką tik įkurtame Ūminio insulto centre sėkmingai gelbstimos pacientų gyvybės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 22, 2014, 5:07 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:37 AM

„Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuotas insulto gydymo centrų steigimas susijęs su centralizuotos pagalbos tam tikrų susirgimų grupėje teikimu, - sakė RVUL Neuroangiochirurgijos centro Neurologijos su smegenų kraujotakos sutrikimais skyriaus vedėjas Augenijus Vilimas. – Ūminį insultą patyrusiems pacientams nuo šių metų pradžios padėti jau pasirengę tokie centrai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, netrukus tokią pagalbą turėtų teikti ir Šiaulių bei Panevėžio medikai“.

Pasak RVUL direktoriaus Algimanto Pamernecko, įsteigus Ūminio insulto centrą visiems bus aiškiau, kur ir kaip skubiai reikia gabenti insulto ištiktą pacientą.

„Yra keturios ligoninės, galinčios prisiimti atsakomybę gelbstint šių pacientų gyvybę, - kalbėjo A. Pamerneckas. – Atokesnių vietovių medikams šiandien nebereikia improvizuoti priimant sprendimus, kur siųsti ligonį”.

Šių metų sausio 17 d. į ligoninę atvežtai ūminį insultą patyrusiai Trakų r. gyventojai sėkmingai pritaikytas mechaninės trombektomijos gydymo metodas, kadangi prieš tai atlikta intraveninė trombolizė pageidaujamo efekto nedavė.

85 metų pacientė insultą patyrė apie 10 val., o praėjus valandai ir keturioms minutėms greitosios pagalbos automobiliu ji buvo pristatyta į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę.

14 valandą 20 minučių trombu užkimšta kraujagyslė buvo atverta, kraujotaka atkurta. Jau kitą parą ligonė iš Reanimacijos ir intensyvios terapijos perkelta į Neurologijos su smegenų kraujotakos sutrikimais skyrių. Po insulto nekalbėjusi ir dešinės kūno pusės nevaldžiusi pacientė vėl kalba, jaučia ir valdo ranką ir koją - abi galūnes, kurios buvo pažeistos.

„Šis atvejis unikalus tuo, kad viskas vyko labai sklandžiai, - pabrėžė A.Vilimas. – Optimalu, kai medikai ūminio insulto atveju kraujotaką pažeistoje kraujagyslėje ir smegenyse spėja atkurti per vadinamąjį „terapinį langą“ – kai nuo insulto pradžios nebūna praėjusios 4,5 valandos. Jei būtų nepavykę, ši pacientė galėjo mirti arba likti paralyžiuota“.

„Nei medicinos įrangos, nei specialistų kraujagyslę užkimšusiam rombui pašalinti netrūksta, - tikina RVUL Intervencinės radiologijos skyriaus vedėjas Audrius Širvinskas. – Tačiau didžiausias iššūkis ir medikams, ir pacientams – viską padaryti laiku“.

Jo teigimu, specialistai, į kurių rankas patenka ūminį insultą išgyvenęs pacientas, turi dirbti kaip ypatingai gerai sutarianti komanda. Jei nuo ligos pradžios iki kraujotakos atkūrimo praeitų 1,5 valandos, kas antras insultą patyręs žmogus turėtų galimybę sėkmingai grįžti į ankstesnį gyvenimą. Jei šis laikas užsitęsia iki 4,5 valandos, gyventi taip, kaip iki ligos pavyksta tik kas tryliktam.

RVUL Neurologijos su smegenų sutrikimais skyriaus gydytojas Aleksandras Vilionskis įžvelgia ir insulto atpažinimo problemą. Daugiau nei pusė insulto ištiktų žmonių nežino ligos simptomų, todėl pavėluotai kreipiasi į medikus.

Paprašytas įvardyti pagrindinius ūminio insulto požymius, A. Vilionskis pastebėjo, kad šios ligos diagnostika gana sudėtinga.

“Tačiau yra keletas jai būdingų požymių, kuriuos turėtume žinoti kiekvienas, - sakė jis. – Visų pirma, tai staigus vienos kūno pusės nusilpimas, staigus vienos kūno pusės galūnių jutimo sutrikimas. Insultą patyrusiam žmogui taip pat sutrinka kalba, koordinacija. Pastarojo požymio nederėtų painioti su galvos svaigimu. Taip pat būdingas staigus ir labai stiprus galvos skausmas”.

Pastebėjus bent vieną iš išvardytų požymių, neurologas pataria kuo skubiau kreiptis į medikus. Pasak A. Vilionskio, insulto riziką didina vyresnis amžius, negydomas cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija, rūkymas. Ypač pavojingi širdies ritmo sutrikimai, insulto riziką didinantys net 5-6 kartus.

Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje nuo jos atidarymo dienos teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos pacientams, sergantiems ūminiais smegenų kraujotakos sutrikimais. Nuo 2002 metų ligoninėje ūminio insulto gydymui taikoma intraveninė trombolizė.

Pagal Europos insulto organizacijos rekomendacijas ligoniai, patyrę ūminį insultą, turėtų būti gydomi specializuotame Ūminio insulto padalinyje. Siekiant sumažinti pacientų mirštamumo, neįgalumo rodiklius bei sutrumpinti tokių pacientų gydymo trukmę, Sveikatos apsaugos ministerija ir įsteigė insulto gydymo centrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.