Žiemą už stingdantį šaltį baisesnis pavojus - bekvapės smalkės

Netvarkinga krosnis, prasta ventiliacijos sistema, noras taupyti šilumą – įvairios priežastys gali prišaukti nelaimę, kai apsinuodiję smalkėmis žmonės nepabunda iš amžinojo miego.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jan 23, 2014, 10:06 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:15 AM

„Smalkės – baisus nuodas, nes žmogus nejaučia jų. Smalkės gali suluošinti visam gyvenimui, nes pažeidžia smegenis ir širdį“, - įspėjo gydytoja Jūratė Margerienė, laikinai einanti Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos centro vedėjos pareigas.

Netgi šaltą rytą žmogus, nusileidęs į garažą ir užvedęs mašinos variklį, gali atsipeikėti ligoninėje. Taip atsitinka, nes garažo durys lieka uždarytos, o išmetamosiose dujose esančios smalkės kaupiasi greitai.

Tokių liūdnų pavyzdžių, kai žmonės nukenčia nuo anglies monoksido, daugėja smarkiai atšalus orams.

Noras taupyti šilumą taip pat gali kainuoti gyvybę. Praėjusią žiemą į ligoninę pateko taip pat pacientų, gyvenančių naujos statybos namuose, kur įrengti modernūs katilai, naujoviška šildymo sistema.

Susidarius nepalankioms sąlygomis, pavyzdžiui, žemas oro slėgis,  uždaryti langai, prasta  ventiliacijos trauka, atsitinka taip, kad  smalkės ima kauptis gyvenamojoje patalpoje.

Kai kurie žmonės gali būti labiau pažeidžiami smalkių ir greičiau apsinuodyti, tai nėščiosios, kūdikiai, mažamečiai vaikai, vyresnio amžiaus žmonės, taip pat sergantys širdies ir kvėpavimo takų ligomis asmenys.

Ilgiau būnant patalpoje prie smalkių priprantama, todėl apima mieguistumas, apatija. Tačiau toks mieguistumas yra apgaulingas.

Smalkės pradeda veikti kaip narkotikai, kurie padeda atsipalaiduoti. Todėl apsinuodijęs žmogus kurį laiką net neįtaria pavojaus savo gyvybei. Jis dažniausiai gulasi į lovą ir užminga.

Kvėpuoja, bet deguonis nepatenka į kraują

Smalkės- bekvapės, bespalvės, beskonės dujos, jos greičiau nei deguonis prisijungia prie hemoglobino, esančio raudonuose kraujo kūneliuose eritrocituose, ir blokuoja jų galimybę pernešti deguonį.

Žmogus kvėpuoja, bet deguonis jo kraujyje necirkuliuoja. Todėl apsinuodijimas smalkėmis ypač pavojingas - pažeidžiama ta organizmo vieta, kuri jautriausia deguonies badui, tai smegenys.

Lengvai apsinuodijus – kamuoja pykinimas, vėmimas, o smarkiau - prarandama sąmonė, gali ištikti koma.

Deguonies trūkumui jautriausios yra nervų ląstelės, dėl to pirmiausia vystosi smegenų pakitimai, prasideda traukuliai, koma, žūsta smegenų ląstelės. Pritrūkus deguonies, taip pat sutrinka širdies, inkstų, kepenų ir kitų organų veikla.

Priešnuodis yra deguonis, o taikant nuo smalkių nukentėjusiam pacientui koncentruotą deguonį yra naudojamos Baro kameros. Laiku suteikus pagalbą, žmogus pasveiksta.

„Jei smegenims ilgiau trūksta deguonies, žmogus lieka encefalopatiškas. Tai reiškia, kad būna liekamųjų reiškinių. Tai gali būti atminties sutrikimas, svaigimas, sutrikusi judesių koordinacija“, - teigė gydytoja J.Margerienė.

Smalkės taip pat žaloja širdį, sukeldamos mikroinfarktą, o smarkiai apsinuodijus būna dideli židininiai širdies pažeidimai.

Kartais žmogus gali nesiskųsti širdimi. Tačiau mokslinės studijos rodo, kad mikroinfarktas – viena dažniausių komplikacijų smarkiau apsinuodijus smalkėmis.

„Jei bent viena žarija žaižaruoja, negalima uždaryti sklendės“, - priminė gydytoja J.Margerienė.

Negalima ilgai delsti

Vienintelis priešnuodis apsinuodijus anglies monoksidu yra deguonis.

Kai pasidaro sunku orientuotis aplinkoje, būtina išeiti į gryną orą. Kartais apsinuodijimo požymius pastebi aplinkiniai, nes nukentėjusysis praranda realybės jausmą.

Radus tokį nukentėjusįjį būtina kuo greičiau išnešti iš patalpos, kuriose yra smalkių, į gryną orą, atsagstyti drabužius, trukdančius jam kvėpuoti.

Jei sutriko širdies veikla ir apsinuodijęs žmogus pats nesugeba kvėpuoti, kol atvyks greitoji pagalba, būtina daryti dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą.

Gali prarasti atmintį

Taip pat rizikuoja savo sveikata tie žmonės, kurie nuo smalkių pajutę galvos skausmą ar silpnumą, mano, kad šie negalavimai praeis savaime ir nesikreipia į gydytoją.

Įtarus apsinuodijimą smalkėmis būtina kreiptis į gydytoją. Atlikus tyrimą, nustatantį karboksihemoglobino kiekį kraujyje, gydytojas nusprendžia, ar apsinuodijusį žmogų būtina guldyti į ligoninę.

Net praėjus kelioms paroms po apsinuodijimo gali prasideda sunkios galvos smegenų komplikacijos.

Jos atsiranda dėl deguonies trūkumo. Tuomet ligonis gali prarasti atmintį, neatpažinti artimųjų. Net ir pasveikęs, jis tampa neįgalus visą gyvenimui.

Įspėja smalkių daviklis

Norint išvengti apsinuodijimo smalkėmis, reikėtų namuose įsigyti bent vieną smalkių detektorių (į anglies monoksidą reaguojančią signalizaciją), geriausia tokį daviklį pritvirtinti miegamajame.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas gydytojas Robertas Badaras priminė lietuvių taupumą: "Labai dažnai naujakuriai perka brangius dujų katilus, bet gaili pinigų smalkių davikliams. Tokio taupymo kaina gali būti rimtas pavojus gyvybei".

Pasitaiko atvejų, kai turguje įsigiję smalkių daviklių muliažų naujakuriai laukia namuose priešgaisrinės apsaugos specialistų, tikėdamiesi juos apmulkinti. Tokio melo trumpos kojos.

Lietuviai garsėja kaip auksinių rankų meistrai, nes sugeba daug ką pasidaryti patys. Tačiau labai svarbu, kad šildymo sistemą įrengtų, valytų ir prižiūrėtų specialistai, o ne savamoksliai.

Atsargumas nedaro gėdos. Bent kartą per metus reikėtų patikrinti  ir išvalyti židinį bei krosnį. Gydytojas R. Badaras priminė - jei patalpoje nėra vėdinimo sistemos, negalima kūrenti net židinio.

Atšalus orams, daugelis žmonių naudoja elektrinius šildytuvus. Tačiau nereikėtų vienu metu junti į elektros tinklą kelių prietaisų - įkaitus laidams, gali įvykti trumpas sujungimas bei kilti gaisras.

Negalima palikti namuose įjungtų šildytuvų be priežiūros. Tokius prietaisus reikėtų statyti kuo toliau nuo užuolaidų ir baldų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.