Lietuviai kūno svoriu lenkia daugelį Europos tautų

Ekspertai prognozuoja, kad 2015-aisiais maždaug 2,3 mlrd. pasaulio gyventojų kentės dėl antsvorio. Tai grėsminga statistika, o nutukimas jau tampa pasauline epidemija, neaplenkiančia ne tik turtingųjų, bet ir sparčiai besivystančių šalių.

Nutukimą spartina ir tai, kad žmonės vis mažiau juda.<br>123rf.com
Nutukimą spartina ir tai, kad žmonės vis mažiau juda.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 1, 2014, 11:40 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:12 PM

Antsvoris ir nutukimas yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys įvairias širdies bei kraujagyslių ligas, kurios įvardijamos kaip pagrindinė mirštamumo priežastis. Be to, su nutukimu yra susijęs diabetas, osteoartritas ir net kai kurios vėžio formos. Todėl antsvorio turinčių žmonių gausėjimas kelia nerimą.

Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimais, visame pasaulyje vienas iš trijų suaugusiųjų turi antsvorio, tad akivaizdu, kad tai jau ne tik medicininė, bet ir socialinė problema. Dėl antsvorio ir nutukimo sukeltų sveikatos problemų kasmet miršta beveik trys milijonai žmonių.

Londone įsikūręs Užsienio plėtros institutas (Overseas Development Institute, ODI) neseniai paskelbė šokiruojančias naujausio tyrimo išvadas – 1,46 mlrd. pasaulio gyventojų yra nutukę arba turi antsvorio. Didžiausią nerimą mokslininkams kelia besivystančių šalių statistika. Tokiose valstybėse per pastarąjį trisdešimtmetį nutukusių arba antsvorio turinčių gyventojų skaičius išaugo net keturis kartus.

Pasaulinės tendencijos neaplenkia ir Lietuvos. Antsvorio turinčių lietuvių skaičiaus didėjimas pastaruoju metu itin akivaizdus. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuvoje 2010 metais antsvorio turėjo 62 proc. vyrų ir 44 proc. moterų. 20 proc. moterų ir 19 proc. vyrų yra nutukę. Pagal nutukusių gyventojų skaičių Lietuva Europos Sąjungoje užima 5 vietą.

Lietuva – ne išimtis

Lietuvos dietologų draugijos vadovės doc. dr. Editos Gavelienės nuomone, visos su antsvoriu ir nutukimu susijusios tendencijos būdingos ir Lietuvai. Pasak jos, tai lemia besikeičiantis visuomenės gyvenimo būdas.

„Tai nėra nauja problema. Visais laikais buvo tam tikra dalis į nutukimą linkusių žmonių. Vis dėlto per pastaruosius keturiasdešimt metų nutukusių ir antsvorio turinčių žmonių skaičius sparčiai didėja. Kas tai lemia? Pasak ekspertų, pagrindinė priežastis ta, kad žmonės vis mažiau juda ir valgo vis daugiau nutukimą galinčio lemti maisto. Sparti kompiuterizacija, sėdimas darbas ir galimybė maisto užsisakyti vienu kompiuterio klavišo paspaudimu didina nutukusių žmonių skaičių“, – kalbėjo dietologė.

Anot E. Gavelienės, su nutukimu pirmiausia turėtų būti kovojama šviečiant visuomenę, aiškinant apie sveikos bei subalansuotos mitybos reikšmę ir apie tai, kokias pasekmes gali sukelti nutukimas.

Paklausta, ar Lietuvos vaikai bei paaugliai taip pat kenčia dėl augančio nutukimo lygio, gydytoja teigė, kad mūsų šalis šiuo požiūriu neišsiskiria iš kitų valstybių – nutukimo tendencijos neaplenkia ir Lietuvos vaikų.

Sprendimo ieškojo simpoziume

Visos šios tendencijos buvo aptariamos Šveicarijos mieste Lozanoje vykusiame 10-ajame „Nestlé“ tyrimų centro mitybos simpoziume. Šiemet jo tema buvo „Mityba, nutukimas ir visuomenė“, o nagrinėti, kodėl antsvoris ir nutukimas virsta pasauline epidemija, susirinko garsiausi pasaulio mokslininkai, mitybos specialistai ir „Nestlé“ tyrimų centro Lozanoje ekspertai.

„Nestlé“ tyrimų centras yra šios kompanijos širdis, kurioje mokslininkai atlieka mitybos ir sveikatos srities tyrimus, kuria produktus ir technologijas. Jau dešimt metų šiame centre renkasi mitybos ir sveikatos sričių mokslininkai, kurie ieško sprendimų, kaip subalansuoti pasaulio gyventojų mitybą ir sumažinti netinkamos mitybos sukeltų ligų plitimą.

Pasak ekspertų, pagrindinės visuomenės tukimo priežastys – tai žmonių mitybos ir elgsenos pokyčiai: valgome vis mažiau grūdinių kultūrų ir vaisių, bet vis daugiau mėsos, riebalų ir cukraus. Be to, pastaraisiais metais gyventojai valgo vis daugiau, o juda – mažiau.

Delsimas kainuotų brangiai

2013 m. rudenį vykusiame simpoziume „Mityba, nutukimas ir visuomenė“ ypatingas dėmesys buvo atkreiptas į vaikus, kurių nutukimo statistika pastaruoju metu išties baugina. Anot ekspertų, per pastaruosius 30 metų nutukusių vaikų skaičius pasaulyje išaugo dvigubai, paauglių – net trigubai.

Dėl to dažnai pasigirsta kaltinimų maisto pramonei, tačiau kompanijos „Nestlé“ tyrimų centras yra įsteigtas tam, kad prisidėtų prie žmonių gyvenimo kokybės visame pasaulyje gerinimo.Jo ekspertai dalijasi su mokslininkais savo tyrimų rezultatais ir kartu bando spręsti problemas.

Simpoziume „Mityba, nutukimas ir visuomenė“ pranešimus skaitę mokslininkai pabrėžė, kad per menkas dėmesys visuomenės nutukimo problemai ateityje atneš dar daugiau bėdų. Dėl nutukimo pasaulyje daugės susirgimų vėžiu, diabetu, insultu ar infarktu. Vadinasi, gerokai išaugs finansinė našta valstybių sveikatos apsaugos sistemoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.