Plastinė vokų operacija nutrina nuo veido nuovargio žymes

Akys ne veltui vadinamos žmogaus sielos veidrodžiu. Jos išreiškia giliausius jausmus ir emocijas, akyse atsispindi subtiliausi mūsų emocijų atspalviai. Bendraudami žiūrime kitam į akis. Tačiau akių vokų oda yra pati ploniausia, todėl bėgant metams šioje srityje labiausiai mažėja odos elastingumas, greičiausiai atsiranda raukšlių, vokuose susidaro odos perteklius, po akimis atsiranda „maišeliai“.

Vokų plastinės operacijos dažniau pageidauja moterys, tačiau tarp pacientų pasitaiko ir vyrų.<br>123rf nuotr.
Vokų plastinės operacijos dažniau pageidauja moterys, tačiau tarp pacientų pasitaiko ir vyrų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2014, 5:25 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:26 PM

Dėl susidariusių paakių raukšlių ar užkritusių akių vokų, žmogus gali atrodyti piktas ir pavargęs, nors iš tiesų taip nėra. Maža to - užkritę vokai dengia regėjimo lauką ir todėl trukdo regėjimui.

Apie gyvybiškesnį, žvalesnį žvilgsnį, jaunatviškesnę išvaizdą ir geresnį regėjimą galinčias sugrąžinti operacijas pasakoja „Northway“ medicinos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Darius Jauniškis.

- Ar dažna užkritusių vokų problema?

- Užkritę, sunkūs vokai - dažno žmogaus  problema. Nors ji dažniausiai užklumpa vyresniame amžiuje, kai kurie žmonės užkritusius akių vokus turi nuo gimimo dėl įgimto voko pakeliamojo raumens vystymosi sutrikimo.

- Kas darosi žmogui senstant? Ir kokių rezultatų galima tikėtis po operacijos?

- Su amžiumi raukšlelių skaičius šioje srityje didėja, oda subliūkšta, sukrenta. Viršutinio voko odos perteklius užkrenta ant akies, trukdo matyti, vokai atrodo paburkę, žvilgsnis - tarsi žmogus visada būtų pavargęs, apatiniuose vokuose išryškėja odos perteklius, susiformuoja odos „maišeliai“.

Vokų plastinė operacija tarsi atveria akis, pašalina nepageidaujamus „maišelius“, akys, o kartu ir visas veidas, stipriai ir akivaizdžiai atjaunėja.

- Ar užkritę vokai - tik estetinė problema? Gal tai turi įtakos ir regėjimui?

- Tai - ne tik estetinė problema. Neretai pacientai kreipiasi ir dėl to, kad užkritę vokai dengia regėjimo lauką, trukdo regėjimui. Kai kuriems jų dėl užkritusių vokų nuolat tenka kęsti akių uždegimą, sunku vairuoti, dirbti kompiuteriu, akys greičiau pavargsta. Gydytojui okulistui nustačius, kad dėl užkritusių vokų yra susiaurėjęs akiplotis, ir tokia operacija padės pagerinti regėjimą, dalį jos kainos netgi kompensuoja ligonių kasos.

- Ar užkritusius vokus pakoreguoti gali tik operacija?

- Viršutinių vokų susmukimui dažniausiai įtakos turi tai, kai vokuose yra gana daug riebalinio audinio - tai vadinamieji sunkūs vokai. Metams bėgant, audiniai netenka elastingumo, susidaro odos klostė. Tokius audinius, kurių susidaro per daug, pašalinti galima tik operacijos metu. Taip pat neretai atliekama ir apatinių vokų plastinė operacija, kuomet patempiama oda ir išlyginami „maišeliai“ po akimis.

- Kas dažniausiai kreipiasi dėl vokų korekcijos? Vyrai, moterys?

- Dažniausiai dėl vokų korekcijos kreipiasi moterys, tačiau neretai tokia operacija atliekama ir vyrams.

- Kokių rezultatų galima tikėtis po operacijos?

- Žmogus, kurio vokai yra užkritę, atrodo nuolat pavargęs, paniuręs, todėl operacija leidžia pasiekti labai gerų rezultatų – pacientas atrodo kaip gerai pailsėjęs. Kartais paniurusią išvaizdą lemia ir susmukusi kaktos oda, tuomet ji pakeliama. Įvertinus paciento audinius, gali būti daromas minimaliai invazyvus – endoskopinis, arba atviras kaktos pakėlimas.

- Kaip atliekama operacija?

- Pirmiausia - konsultacijos metu plastikos chirurgas įvertina pakitimus veide, paciento lūkesčius, paaiškina galimus operacijos variantus. Pacientui individualiai parenkama tinkamiausia operacija. Priklausomai nuo pakitimų gali būti operuojami tik viršutiniai, tik apatiniai arba ir viršutiniai, ir apatiniai vokai kartu.

Operuojant viršutinius vokus pašalinamas odos perteklius, nedidelė raumens juostelė, riebaliniai maišeliai. Pjūvis yra daromas taip, kad būtų kuo mažiau matomas.

Operuojant apatinius vokus, pjūvis atliekamas palei blakstienų liniją arba per akies junginę. Maždaug valandą trunkanti operacija dažniausiai atliekama naudojant vietinę nejautrą, todėl pacientai dažniausiai jau tą pačią dieną išleidžiami į namus.

Jeigu vokai yra susmukę dėl užkritusių antakių, atliekamas endoskopinė arba atvira antakių pakėlimo operacija. Ji atliekama taikant bendrinę nejautrą.

- Kiek trunka gijimo periodas?

- Audiniai vokų srityje gyja labai gerai, todėl pooperaciniai randai nėra matomi. Gijimo periodas trunka apie 2 savaites - per tiek laiko atslūgsta tinimas, dingsta mėlynės.

- Ar galimos šios operacijos komplikacijos?

- Kaip ir kiekviena chirurginė operacija, ši taip pat turi rizikos ir komplikacijų pavojų. Tiesa, komplikacijos (akies junginės uždegimas, hematoma (kraujosrūva), asimetrija) yra labai retos.

- Kiek laiko galima džiaugtis operacijos rezultatais?

- Operacijos rezultatai priklauso nuo paciento audinių elastingumo – patenkinama išvaizda gali išlikti ir visą gyvenimą. Kartais po 10-20 metų tenka operuoti dar kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.