Dirigentas S.Sondeckis po širdies operacijos atsisako darbų

Knygos apie Michailą Gorbačiovą, vaizdai iš Sočio žiemos žaidynių, klasikinės muzikos garsai. Tokie sveikstančio maestro Sauliaus Sondeckio (85 m.) malonumai.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Feb 10, 2014, 3:19 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:02 PM

Po skalpeliais dirigentas gulėsi pernai spalį. Jam, anot sūnaus Sauliaus Sondeckio, buvo padaryta planinė operacija pilvo ertmėje. Maestro medikai taip pat pastiprino širdį.

„Paskutinė operacija išsprendė visas problemas. Dabar tėvas sako, kad širdies net nebejaučia – taip gerai jaučiasi“, - kalbėjo dirigento sūnus.

Dirigentas leidžia laiką namuose, Vilniuje. Vyrą prižiūri žmona Silvija. Tėvą aplanko ir sūnūs. „Penktadienį buvau, pirmadienį važiuoju, antradienį irgi aplankysiu, turiu reikalų“, - sakė S.Sondeckis.

Maestro jaučiasi gerai, iš lovos nesikelia tik itin nukritus kraujo spaudimui. „Kai labai nukrito kraujo spaudimas, jis gulėjo lovoje, nenorėjo keltis. Bet šiaip dažniausiai vaikšto“, - pasakojo muziko sūnus.

S.Sondeckis jau seniai geria vaistus, kurie mažina kraujo spaudimą. Sūnus spėja, kad anksčiau tėvui skirtų vaistų dozė buvo kiek per didelė.

„Dabar medikai pareguliavo dozę, tėvas jaučiasi geriau. Prieš operaciją darė didžiulius tyrimus. Tėvo širdžiai reikia kraują skystinančių vaistų, o operacijai – kraują krešinančių. Medikai vargo, kol suderino vaistus, kad šie nesipjautų“, - pasakojo orkestro vadovo sūnus.

Jis džiaugėsi, kad S.Sondeckio sveikata rūpinosi aukšto lygio gydytojai. Vienas jų – gerai žinomas širdies chirurgas profesorius Vytautas Jonas Sirvydis.

Atsisakė vykti į Kijevą

Sūnaus įsitikinimu, S.Sondeckio amžius nebeleidžia jam imtis naujų darbų. „Reikia džiaugtis, kad jis iki 85 metų turėjo pakankamai intensyvų grafiką. Jam buvo sakyta, kad toks gyvenimas prives jį prie kažko nelabai gero“, - kalbėjo S.Sondeckis.

Verslininkas džiaugėsi, kad tėvas atsisako naujų projektų. „Jis nebekelia klausimo (ar imtis darbų. - Red.). Paskambino iš Kijevo, aš atsiliepiau. Jį džiaugsmingai pakvietė į kažkokią komisiją. Daviau ragelį tėvui, bet perspėjau skambinantįjį, kad jis nevažiuos. Mane subarė – kam aš iš anksto už jį kalbu. Tėvas paėmė ragelį ir pirmas sakinys buvo, kad jis atsisako“, - tikino jaunesnysis S.Sondeckis.

Vyras pateisintų nebent trumpus, lengvus pasirodymus. „Suprasčiau, koncerte koks vienas gabaliukas ar vieną dalį padiriguoti atsirėmus į kokią atramą. Kitam dešimties gyvenimų reikėtų, kad pasiektų tiek, kiek mano tėvas pasiekė. Jis jau nieko nebenori, tik, sako, kviečia, tai negali atsisakyti. Džiaugiuosi, kad supranta, jog reikia ir atsisakyti mokėti“, - sakė televizijos studijos savininkas.

Skaito, klauso muzikos, žiūri olimpiadą

Dirigentas daug skaito. Kai skaitydavo laikraščius, akimis perbėgdavo nuo pirmo iki paskutinio žodžio. Puslapį prarydavo per 8-9 sekundes – dirigentas įvaldęs greitąjį skaitymą.

„Dabar skaitau tik tai, kas man įdomu“, - kartą pasigyrė sūnui. Laikraščius pakeitė knygos.

Pastaruoju metu dirigentas labai domėjosi priešpaskutiniu Sovietų Sąjungos generaliniu sekretoriumi Michailu Gorbačiovu. „Kalėdų senelis atnešė knygą apie Gorbačiovą ir paties Gorbačiovo knygą apie save, tėvas abi jau perskaitė“, - pasakojo sūnus.

Dirigentas S.Sondeckis taip pat mielai klausosi muzikos. „Vakar, kai jam skambinau, fone skambėjo kažkokia opera. Nustebau, maniau, tuo metu žiūrės olimpiadą“, - pasakojo S.Sondeckis.

Maestro mielai žiūri transliacijas iš Sočyje vykstančios žiemos sporto olimpiados. Nors mėgstamiausia jo sporto šaka – krepšinis, – tačiau ir žiemos sportas prikausto dirigento dėmesį.

Širdies darbą palaiko stimuliatorius

Portalas lrytas.lt primena, kad prieš 7 metus orkestro vadovui buvo įstatytas širdies stimuliatorius. Spalį pasirodė žinia apie esą pablogėjusią dirigento Sauliaus Sondeckio sveikatą. Pasirodė, kad jam buvo atlikta planinė operacija.

Dėl jos maestro negalėjo diriguoti garsaus trimitininko Sergejaus Nakariakovo koncerte.

S.Sondeckiui spalio 11-ąją sukako 85-eri.

Dirigentas yra apdovanotas Gedimino 1-ojo ir 5-ojo laipsnio ordinais, Sausio 13-osios medaliu, Austrijos, Estijos, Lenkijos šalių apdovanojimais, yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Šiaulių universiteto garbės daktaras.

Per 40 veiklos metų prof.S.Sondeckis su savo vadovaujamais orkestrais sukaupė milžinišką visų epochų ir stilių kūrinių repertuarą, įrašė daugybę plokštelių ir kompaktinių diskų Lietuvoje ir užsienyje.

1960-aisiais S.Sondeckis įkūrė Lietuvos kamerinį orkestrą, garsinusį Lietuvą visame pasaulyje. Su orkestru muzikavo daugybė garsių pasaulio solistų. Orkestras yra pasaulyje garsių autorių kūrinių premjerų atlikėjas.

1988 metais prasidėjo dar vieno pasaulyje šlovę pelniusio S.Sondeckio vadovaujamo kolektyvo biografija - įsteigtas orkestras „Camerata Sankt Peterburg“. Šiandien tai – oficialus garsiojo Ermitažo muziejaus orkestras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.