Kaip naujos technologijos gali padėti medikui ir pacientui?

Vos per kelias minutes  diagnostikos tyrimų duomenys atsiduria šeimos gydytojos kompiuteryje, nors sunkiai sergantis ligonis net nėra atvykęs į polikliniką. Rankų ir kojų nevaldantis vilnietis Julius Ramanauskas tapo pirmuoju šalyje pacientu, kuris išbandė, kaip veikia kompiuterizuota ambulatorinė slauga namuose.  Jam buvo pamatuotas kraujospūdis, atlikta kardiograma. Šias procedūras atlikusi slaugytoja Edita Kačinskienė – viena iš 16 Centro poliklinikos medikų, kuriems darbo sąlygos gerokai pagerėjo. Tokia naujiena džiaugėsi į Centro polikliniką susirinkę sveikatos politikai, sostinės gydytojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Feb 11, 2014, 2:53 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:04 AM

Įdiegus šią naujovę, anksčiau kasdien 6 pacientus aplankančios slaugytojos dabar gali  suteikti procedūras papildomai dar keliems prie lovos prirakintiems ligoniams.

 Dar vienas privalumas – duomenų apie sveikatos būklę nebereikia perrašyti į popierines ligos istorijas. Surinktą informaciją patogu peržiūrėti šeimos gydytojams, paskirti papildomas procedūras ir laiku suplanuoti vizitą pas ligonį.

Ši sistema padės taupyti gydytojų, medicinos personalo darbo valandas, gerins paslaugų prieinamumą, nes skubią pagalbą bus įmanoma teikti neatidėliojant.

Medikų bendradarbiavimo pavyzdys

Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras pripažino, kad naujas šiuolaikinių technologijų projektas buvo rengiamas ne vienus metus, nes reikėjo suderinti daug teisinių dokumentų.

 2009-aisiais šia idėja susižavėję korėjiečiai pasitraukė iš projekto,  nes tikėjosi gauti europinį sertifikatą. Kai šie lūkesčiai nepasiteisino, jie dingo. Antras kvėpavimas projektui buvo suteiktas 2011-aisiais,  pritarus Vilniaus merui Artūrui Zuokui, kad sostinės poliklinikose būtų įdiegtos informacinės technologijos.

Kartu su Centro poliklinika šiame projekte dalyvavo Vilniaus rajono ir Nemenčinės poliklinikos, o toks poliklinikų bendradarbiavimas sostinėje – dar retas reiškinys.

„Centro poliklinika – geras pavyzdys, kad valstybinė sveikatos sistema gali būti efektyvi, turinti ateitį. Tai pavyzdys, kad negalima atidėlioti gydymo įstaigų pertvarkymo, nes laimi tik pacientai", – minėjo meras A.Zuokas, tapęs liudininku, kaip veikia informacinė sistema.

Gerinti slaugytojų darbo sąlygas būtina kiekvienoje poliklinikoje, nes šios specialybės medikai yra laukiami užsienio šalyse, kur siūlomi gerokai didesni atlyginimai.

„Rasti patyrusią slaugytoją nėra paprasta, džiugu, kad projektas turi ateitį, neapsiriboja vien savo iniciatyva, o inovacijos bus įdiegtos taip pat kitose poliklinikose", – priminė meras.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis dėkojo ne tik Centro poliklinikos direktoriui bei jo komandai, bet ir Europos Sąjungos mokesčių mokėtojams.

„Kęstutis Šataras yra kaip laivas, kuris gali drąsiai plaukioti didžiuosiuose vandenyse, nes sugeba įvykdyti ne vieną projektą, susijusį su informacinėmis technologijomis, tačiau  tai yra taip pat didelis europiečių indėlis", – pripažino ministras.

Slaugytojoms – mažiau popierizmo

Naujasis projektas Centro poliklinikoje parodė, kad nuo šiol slaugytojų darbas tampa kur kas operatyvesnis ir efektyvesnis. Naudojant specializuotą įrangą slaugomiems namuose pacientams, įmanoma laiku registruoti daug įvairių duomenų,  pavyzdžiui,  pulsą, kūno temperatūrą, gliukozės  kiekį kraujyje.

Vos per kelias minutes medicininiai rodikliai įrašomi, išsaugomi, perduodami ir priimami. Jie taip pat įrašomi į kiekvieno paciento slaugos namuose lapą ir gali būti peržiūrimi.

Medikams patogu vėliau lyginti pacientų tyrimų duomenis, naudoti jų paiešką, peržiūrą, sudaryti  ir redaguoti pacientų katalogą,  administruoti tokią informacinę sistemą.

Šiuolaikinių technologijų nauda akivaizdi  – didėja informacijos keitimosi efektyvumas, mažėja slaugytojų darbo laiko sąnaudos, taip pat išlaidos slaugomiems pacientams gydyti, gerėja paslaugų kokybė.

Vilniaus rajono poliklinikos direktorė Vida Žvirblienė džiaugėsi, kad į prestižinį projektą buvo priimti taip pat kaimo vietovėse gyvenantys žmonės: „Dėl sunkiai sergančio žmogaus, kurio negalima palikti be priežiūros, namiškiams būna labai sunku. Smagu, kad galime padėti nuotoliniu būdu."

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.