Traumos sportuojant tyko tiek mėgėjų, tiek profesionalų

- Su įvairaus sudėtingumo traumomis, patirtomis sportuojant, susidurti tenka nuolat. Dažniausiai pasitaiko sumušimai, raiščių ar raumenų patempimai. Deja, sportuojantiems ne visada pavyksta išvengti ir sunkesnių traumų, tokių, kaip menisko, raiščių ar raumenų plyšimas, sąnarių išnirimas ar kaulų lūžiai.

Patyrus traumą svarbiausia - sustoti, nesportuoti toliau.<br>123rf nuotr.
Patyrus traumą svarbiausia - sustoti, nesportuoti toliau.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 12, 2014, 10:12 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:35 AM

- Ar dažnai tenka susidurti su traumomis, patirtomis sportuojant?

- Su įvairaus sudėtingumo traumomis, patirtomis sportuojant, susidurti tenka nuolat. Dažniausiai pasitaiko sumušimai, raiščių ar raumenų patempimai. Deja, sportuojantiems ne visada pavyksta išvengti ir sunkesnių traumų, tokių, kaip menisko, raiščių ar raumenų plyšimas, sąnarių išnirimas ar kaulų lūžiai.

- Ar sporto traumos būdingos tik sporto profesionalams, ar ir mėgėjams?

- Sportuojant traumą gali patirti tiek mėgėjas, tiek profesionalas. Ne visuomet tai priklauso tik nuo paties sportuojančio pasirengimo ar fizinės būklės. Kartais traumą nulemia kitų dalyvių elgesys bei atsargumas, ypač tai tinka kontaktinių, komandinių sporto šakų atstovams.

- Kokios sporto šakos pavojingiausios?

- Ypatingai geras fizinis pasiruošimas reikalingas užsiimant sunkiąja bei lengvąja atletika, gimnastika, fitnesu. Norint užsiimti ekstremaliomis sporto šakomis, tokiomis, kaip jėgos aitvarai ar burlenčių sportas, reikalinga ne tik gera sportinė forma, bet šio sporto technikos išmanymas.

- Kaip gydomos sporto traumos?

- Visų pirma, patyrus traumą, jokiu būdu negalima sportuoti toliau, kad pažeista vieta nebūtų traumuojama dar labiau. Jei trauma nėra sunki (pvz., sumušimas, lengvas patempimas), skausmas, tirpimas ar patinimas neintensyvėja, gydytis galima namuose.

Traumuotai vietai būtina ramybė, tad reikėtų stengtis jos nejudinti, pirmas dvi paras šaldyti 4 – 6 kartus per dieną, tepti uždegimą bei skausmą mažinančiais tepalais. Vėliau galima dėti šildomus kompresus, kad suaktyvintume kraujotaką ir greičiau pranyktų kraujosrūvos.

Susižeidus galūnę, ją rekomenduojama laikyti pakeltą. Patinimui mažinti pažeistą vietą galima sutvirtinti - subintuoti ją elastiniu bintu ar specialiu įtvaru. Taikant šias priemones, gydymas gali trukti iki 3 – 4 savaičių.

Tačiau pastebėjus, kad skausmas ir kiti simptomai nepraeina ar net intensyvėja, būtina iš karto kreiptis į gydytoją specialistą, kuris tiksliai diagnozuos traumą ir paskirs reikalingą gydymą. Jei problemai išspręsti konservatyvaus (neoperacinio) gydymo nepakaks, gali būti siūloma operacija.

- Ką patartumėte norintiems pradėti sportuoti žmonėms - kaip išvengti galimų traumų?

- Pirmiausia - pasirinkti patogią ir sportui pritaikytą avalynę, aprangą, pasirūpinti apsaugomis. Jeigu yra galimybė, rekomenduočiau pasitarti su treneriu ar kitu patyrusiu asmeniu, kuris gali padėti tinkamai įvertinti jūsų fizines galimybes bei sportinę formą.

Sportuoti reikia reguliariai, todėl iš pat pradžių reikia nusistatyti režimą ir stengtis jo laikytis.

Prieš kiekvieną treniruotę būtina atlikti 10 – 15 minučių apšilimą. Pradėjus sportuoti rekomenduojama pasirinkti lengvesnius pratimus ir mažas apkrovas, o vėliau jas palaipsniui didinti. Svarbu gerai išmokti pasirinktos sporto šakos techniką.

Taip pat labai svarbu nepersistengti ir nepervargti, be reikalo nerizikuoti. Jei žmogus jaučiasi pavargęs ar serga, treniruotę patartina atidėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.