Cukrinis diabetas pakeitė ne vienos įžymybės gyvenimą

Pirmasis požymis - troškulys

Dainininkui S.Povilaičiui, aktoriams H.Berry ir T.Hanksui dėl cukrinio diabeto būtina laikytis griežto mitybos režimo.<br>T.Bauro ir AOP nuotr.
Dainininkui S.Povilaičiui, aktoriams H.Berry ir T.Hanksui dėl cukrinio diabeto būtina laikytis griežto mitybos režimo.<br>T.Bauro ir AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 27, 2014, 12:11 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:34 PM

Pirmasis požymis - troškulys

„Viskas prasidėjo prieš dvidešimt metų. Iš pradžių pradėjau jausti didžiulį troškulį. Nuolat norėjau gerti vandens. Išgerdavau jo litrais. Pradėjau jausti ir kitus simptomus, nuolat skaudėjo galvą, pradėjo augti svoris“, – apie savo ligą S.Povilaitis pasakojo TV3 laidos „Kvieskite daktarą!“ žiūrovams.

„Mokiausi gyventi kitaip. Sužinojęs, kad sveikata sušlubavo, nedvejodamas paklusau medikų reikalavimams ir sveikos gyvensenos patarimams valgyti periodiškai, tam tikru laiku, keturis kartus per dieną tikrintis gliukozės kiekį kraujyje, leistis insuliną, daugiau judėti ir ilsėtis. Neleidžiu sau persivalgyti, ragauti saldumynų (nors jų ir nemėgstu), vengiu rūkyto, kepto maisto, renkuosi lengvesnius, liesesnius produktus, seku savo svorį. Tiesa, labai užsimanęs rūkytos mėsos, suvalgau mažą gabalėlį, bet netinkamu maistu nepiktnaudžiauju, pakankamai judu ir ilsiuosi. Pasakiau sau: „Nesiderina liga su tavo gyvenimo būdu, reikia jį keisti“. Tai ir keičiu.“

Diabetinė koma nesutrukdė susilaukti dukters

Aktorė Halle Berry (47 m.) apie diabetą sužinojo tik ištikta diabetinės komos. Tai įvyko, kai jai buvo 23-eji.

Ligos diagnozė gražuolei buvo visiškai netikėta. Niekas iš H.Berry šeimos narių nesirgo diabetu, ji pati jautėsi sveika.

„Filmavausi, kai pajutau, kad man trūksta energijos. Bet neturėjau net minutės, kad galėčiau suvalgyti gabalėlį šokolado, – iki tol net neįtariau, kad kažkas negerai“, – prisimena H. Berry.

Kelias dienas ji praleido komos būsenos. O atsigavusi gražuolė ėmė domėtis savo liga ir pirmiausia sužinojo, kad jai teks keisti gyvenimo būdą.

Halle buvo sudarytas griežtas mitybos planas. Diabetu sergančio ligonio mityboje turi būti kuo mažiau riebalų ir cukraus. Aktorės dietos pagrindas -- šviežios daržovės, vištiena, žuvis, makaronai. H.Berry itin pamėgo tuną ar bulvių košę su česnakais.

Tinkamas gyvenimo būdas davė rezultatų: aktorė ne tik suvaldė savo ligą, bet ir susilaukė dukters. „Tikrinuosi cukraus kiekį kraujyje keletą kartų per dieną. Įvertinu gautą rezultatą ir, jei reikia, susileidžiu reikiamą dozę insulino“, – sako ji.

Aktoriui teko atsisakyti picos

Holivudo aktorius Tomas Hanksas (57 m.) dėl vaidmens daugiau nebegalės nei priaugti svorio, nei drastiškai jį mesti – amerikiečiui nustatytas antrojo tipo diabetas. Ši liga priverčia laikytis mitybos režimo.

Dukart „Oskaro“ statulėlę – už vaidmenis filmuose „Forestas Gampas“ ir „Filadelfija“ – gavusiam aktoriui žinia apie cukrinį diabetą nebuvo netikėta.

Jau du dešimtmečius jo kraujo tyrimai rodė padidėjusį gliukozės kiekį, tačiau visą tą laiką rodiklis nebuvo pasiekęs kritinės ribos, kai diagnozuojama liga. „Kai neseniai apsilankiau pas savo gydytoją, jis man pasakė, kad riba peržengta – aš jau sergu antrojo tipo diabetu“, – pasakojo aktorius.

Ar T.Hanksui galėjo pakenkti tai, kad dėl vaidmenų jis turėdavo tai priaugti svorio, tai numesti? 1992 metais dėl vaidmens filme „Moterų lyga“ T.Hanksas priaugo 15 kilogramų, o 2000-aisiais dėl vaidmens filme „Prarastasis“ atsikratė 25.

„Žinoma, svorio pokyčiai gali turėti įtakos. Kai reikia priaugti, kemši daug netinkamo maisto, o jausdamasis apsunkęs neini sportuoti. Bet aš manau, kad mano polinkis sirgti buvo nulemtas genetiškai“, – kalbėjo aktorius.

Jis apgailestauja tik dėl to, kad nuo šiol privalo susilaikyti nuo picos. „Tai patiekalas, suteikiantis daugiausia malonumo. Deja, dabar jis man pavojingas“, – kalbėjo T.Hanksas.

Liga privertė mesti rūkyti

Populiarus radijo ir televizijos laidų vedėjas amerikietis Larry Kingas (80 m.) taip pat serga antrojo tipo diabetu. „Tai visiškai kontroliuojama liga“, – kalbėjo L.Kingas savo vedamoje laidoje.

Jis puikiai žino, kad dėl diabeto didėja širdies, inkstų ligų ir kitų rimtų sveikatos problemų rizika. 1987-aisiais L.Kingas patyrė širdies operaciją, tačiau diabetas nebuvo vienintelis rizikos veiksnys: laidų vedėjas anksčiau buvo didelis rūkalius. Susirgęs diabetu jis metė rūkyti.

Daugelis ligonių ilgai nieko nejaučia

Antrojo tipo cukrinis diabetas vystosi lėtai, žmogus gali ilgai nežinoti ir nejusti, kad jo kraujyje padidėjęs cukraus kiekis. Ligą išduoda pagausėjęs šlapinimasis, troškulys, padidėjęs apetitas, svorio kritimas, nuovargis, galvos skausmai, odos niežėjimas, negyjančios žaizdos, netgi spuogai.

Apie cukrinį diabetą gali signalizuoti ir regėjimo sutrikimai, pykinimas, vėmimas. Padidėjęs cukraus kiekis kraujyje gali sukelti daug komplikacijų – negydoma liga žaloja inkstus, nervus, lemia prastą regėjimą, didina insulto riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.