Vėžį operavęs chirurgas: „Be reikalo prapjovėme sveiką žmogų“

Prieš skrandžio vėžio operaciją mažeikiškis Juozas Litvinas (59 m.) surašė testamentą ir atsisveikino su artimaisiais. Tačiau pilvą prapjovęs chirurgas nudžiugino vyrą – skrandis esąs visiškai sveikas. Po pakartotinių tyrimų Juozą ištiko dar vienas šokas – jis serga onkologine liga.

J.Litvinas: „Po operacijos jaučiuosi blogai, skrandis vis dėlto prapjautas.”
J.Litvinas: „Po operacijos jaučiuosi blogai, skrandis vis dėlto prapjautas.”
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Buitkutė

Mar 1, 2014, 4:31 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:41 PM

Vėžys – liga, kurios nelinkima net pikčiausiam priešui. Medikai ramina – šiais laikais medicina taip pažengusi, kad onkologiniai susirgimai nebūtinai baigiasi mirtimi, ypač jei laiku nustatomi.

J.Litvinui žinia apie vėžį atrodė tarsi nuosprendis. Tris mėnesius mažeikiškis jautėsi nei gyvas, nei miręs – ligą nustatę medikai tvirtino, kad jų darbe klaida neįmanoma, o operavęs chirurgas patarė neieškoti ligos ten, kur jos esą nėra.

Detektyvinė ligos istorija

Norėdamas išsiaiškinti, kas teisus, o kur įvyko klaida, Juozas kreipėsi į TV3 laidos „Prieš srovę” žurnalistus. Istorijai iškilus į viešumą nelaimėlio tirti skubos tvarka puolė geriausi Vilniaus universiteto Onkologijos instituto specialistai.

Net dvi laidas žiūrovai sekė kone detektyvu virtusią Juozo ligos istoriją. Daugelis tikriausiai norėjo tikėti, kad visa tai tik nesusipratimas. Kad galiausiai paaiškės, jog mažeikiškis – sveikutėlis, ir šį nutikimą bus galima pasakoti kaip linksmą anekdotą.

Tačiau atsakymas po pakartotinių ir itin išsamių tyrimų, naudojant geriausią aparatūrą, šokiravo visus. Juozas vėl ėmė lieti atsisveikinimo ašaras.

Jam pagalbą ėmė siūlyti geriausi šalies medikai. Tačiau sutrikęs žmogus niekuo nebepasitiki – jis jaučiasi išmuštas iš vėžių, bijo dar vienos operacijos, nuo stiprių emocijų net ėmė karščiuoti.

Žinia pritrenkė

Juozo istorija prasidėjo prieš keletą mėnesių. Turėdamas laisvo laiko šeštą dešimtį bebaigiąs vyras nusprendė pasitikrinti sveikatą, nors nusiskundimų ir neturėjo.

Po skyrybų su žmona Juozas savo rūpesčiais daugiausia dalydavosi su seserimi Vanda Vyšniauskiene.

Ji pirmoji ir sužinojo apie broliui nustatytą šiurpią diagnozę.

„Gydytojas skrandyje rado kažkokį spuogelį. Sako, gal nuo vaistų, nusiuntė ištirti, atsakymas – antrosios stadijos vėžys, – laidoje pasakojo Vanda. – Juozas verkė visą dieną, visą naktį. Ir aš verkiau.” Mintimis grįžęs į dieną, kai sužinojo sergąs vėžiu, emocijas sunkiai tramdė ir Juozas.

„Rankos ir kojos ėmė virpėti, verkt pradėjau, nežinojau, ką ir daryti”, – braukdamas ašaras kalbėjo J.Litvinas.

Užsisakė paminklą

Nuo tos akimirkos vyras buvo įsitikinęs, kad leidžia paskutines savo gyvenimo dienas. Tiesa, net ir išgirdus negailestingą diagnozę Juozui nieko neskaudėjo, jis jautėsi gerai. Vis dėlto vyras užsakė mišias, meldėsi prašydamas Dievo duoti sveikatos, nusipirko įkapes, užsisakė paminklą. Tik karsto nespėjo įsigyti.

„Jam tikrai buvo baisu. Sakė – kiek jau čia man beliko. Kokį pusmetį pagyvensiu ir – „ate”, – apie brolio rengimąsi mirčiai pasakojo Vanda.

Sužinojęs, kad paskirta skrandžio vėžio operacija Klaipėdoje, J.Litvinas nusprendė sutvarkyti visus galimus formalumus.

„Parašiau testamentą. Vežamas į operacinę jaučiausi kaip į karstą guldamas. Iš tyrimų sprendė, kad bus sudėtinga operacija, kad gali tekti daugiau kaip pusę skrandžio išpjauti”, – graudenosi mažeikiškis.

Chirurgas ligos nerado

Sudėtingai operacijai rengėsi ne tik Juozas. Itin rimtam atvejui buvo nusiteikęs ir Klaipėdos universitetinės ligoninės chirurgas onkologas Evaldas Pagojus, nuolat susiduriantis su sunkiais ligoniais.

Prapjovęs Juozui pilvą žinomas specialistas vietoj išvešėjusio piktybinio auglio teigė radęs sveikut sveikutėlį skrandį.

Chirurgas aiškino bandęs vėžio visaip ieškoti – kruopščiai apžiūrėjo skrandį ir iš išorės, ir iš vidaus. Net išvertė skrandį į kitą pusę, kad nuodugniai apžiūrėtų visą gleivinę.

„Radome tą vietą, iš kurios buvo imtas tyrimas – tai mikroskopinis įbrėžimas, bet ir jis jokio įtarimo nekelia.

Galbūt buvo supainioti tyrimai. Prieš daug metų toks atvejis buvo pasitaikęs. Vadinasi, kažkas mano esąs sveikas, bet turi vėžį”, – kalbinamas „Prieš srovę” žurnalistų svarstė E.Pagojus.

Mintis, kad tyrimai galėjo būti supainioti, nedavė ramybės ir Juozui. Kito paaiškinimo, kodėl vėžys buvo diagnozuotas, bet operuoti nebuvo ko, vyras negalėjo rasti. Tai ir paskatino J.Litviną kreiptis į televizijos žurnalistus.

„Po operacijos jaučiuosi blogai, skrandis vis dėlto prapjautas. Tai ne šiaip sau žaizdelė, o pjūvis. Chirurgas sakė – blogai, kad supjaustėme žmogų, gerai, kad nėra vėžio”, – tokius medikų žodžius prisiminė J.Litvinas.

Vyras apsidžiaugė – gal dar neteks gultis į karstą. Bet ir nerimavo – galbūt klastinga liga kėsinasi pasiglemžti kito žmogaus gyvybę, o tas nė nenutuokia.

Klaida – neįmanoma?

Laidos „Prieš srovę” kūrėjai pabandė aiškintis, ar įmanoma laboratorijoje sukeisti tyrimus. Klaida galėjo įvykti arba Mažeikiuose, arba siunčiant tyrimus į sostinę.

Stasys Petrošius, Juozą tyręs Mažeikių gydytojas, buvo kategoriškas: jokios klaidos negalėjo būti.

Tada filmavimo komanda aplankė Vilniaus specialistus. Ir tyrimą atlikusi gydytoja, ir laboratorijos direktorius įtikinėjo, kad klaida neįmanoma – atsakymai užrašomi tiesiai ant buteliuko su paciento duomenimis.

„Jei buteliukas netiksliai aprašytas, tokio net nepriimame, negalime tirti bet ko ir bet kaip”, – aiškino onkologijos laboratorijos direktorius Svajūnas Barakauskas.

Atsipūtė per anksti

Kai po tris valandas trukusios operacijos chirurgas Juozą ir jo artimuosius nuramino, kad vėžio nėra, visi lengviau atsipūtė. Šeimos tragedija tapo panaši į linksmą istoriją, kurią bus galima pasakoti pažįstamiems.

„Dabar, kai jau viskas gerai, atrodo kaip juokas visa ta istorija, bet tuomet tai visai neatrodė juokinga. Ir verkėme, ir išgyvenome, buvo siaubinga”, – sakė Juozo sesuo V.Vyšniauskienė.

Tačiau kategoriškas laboratorijos darbuotojų įsitikinimas vėl pasėjo nerimą: o jeigu tyrimai buvo teisingi, jeigu Juozui – tikrai vėžys?

Su žurnalistais J.Litvinas nuvyko į Santariškes, kad jam būtų atlikti pakartotiniai tyrimai. Šįkart darbo ėmėsi geriausi specialistai, buvo pasitelkta naujausia technika ir pažangiausi metodai.

Po tyrimų – antras šokas

Po pirmosios apžiūros Juozo skrandyje randami keli rudi taškeliai. Jei ne skandalinga jo ligos priešistorė, tie taškeliai būtų nieko baisaus. Bet dabar iš įvairių vietų paimami biopsijos mėginiai, kiekvienas sudedamas į atskirus indelius.

Galutiniai atsakymai paaiškėjo tik dieną, kai laidoje „Prieš srovę” buvo parodytas jau antras reportažas apie Juozą. Pasakojimo metu skambėjo optimistiškai nuteikianti muzika. O Juozas ir jo sesuo vylėsi, kad jokio vėžio medikai neras.

Tačiau pasibaigus reportažui laidos vedėja Audrė Kudabienė pranešė, kad papildomi tyrimai patvirtino pirminę diagnozę. Medikai esą džiaugiasi, kad onkologinė liga nustatyta anksti ir žmogaus gyvybė bus išgelbėta.

Geriausi Santariškių chirurgai pasisiūlė tuoj pat atlikti J.Litvinui dar vieną skrandžio operaciją. Juozas jos atsisakė, nes baiminasi dar kartą gultis po skalpeliu. Vyras sutrikęs, nežino, kuo pasitikėti.

Šiai istorijai iškilus aikštėn Juozu susirūpino būrys geriausių šalies medikų, tačiau jam nuo to ne lengviau. Sprendimą, ką daryti toliau, vyras ketina priimti kiek atslūgus emocijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.