Žolininkės vaistinėlė – ant virtuvės palangės

Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė iš Šveicarijos parsigabeno neįprastą indą. Jame ir ant palangės stovinčiuose vazonuose sveikuolė augina skanias žoles, kuriomis gardina įvairius patiekalus.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Mar 4, 2014, 11:21 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:27 PM

Pastaruoju metu vis labiau plinta mada tapti vegetarais ar žaliavalgiais.

Kaunietė D.Kunčienė mėsos ir žuvies nevalgo jau 28 metus. Savo racioną moteris paįvairina įvairiais daigintais grūdais, brandintais riešutais, prieskoninėmis ir vaistinėmis žolėmis.

Kaunietė negaili patarimų, kaip jų užsiauginti tiesiog ant palangės.

Įsigijo net specialų indą

D.Kunčienė pasakojo, kad domėtis sveiku gyvenimo būdu ėmė susidūrusi su sveikatos problemomis.

„Neatsiejama mūsų gyvenimo dalis yra mityba. Daugybę vitaminų ir mineralinių medžiagų galime gauti ne iš vaistinėse perkamų papildų, o užsiauginti patys. Be to, ant palangės žaliuojantys augalai yra ne tik vertingi, bet ir skanūs“, – įsitikinusi moteris.

Sveikuolės virtuvėje jau 20 metų stovi plastikinis triaukštis indas. Tai trys vienas ant kito sudedami padėklai neaukštais kraštais su skylutėmis dugnuose.

„Tokį daiktą pamačiau lankydamasi Šveicarijoje. Jį turi kiekviena šeima. Inde šeimininkės daigina ir augina įvairias žoles“, – pasakojo D.Kunčienė.

Reikia saugotis puvėsio

Kaunietė šiame inde daigina pipirinių, garstyčių grūdus ir lapinius ridikėlius.

Grūdus ir sėklas reikia pažerti ant sudrėkinto popierinio rankšluosčio ir kasdien nulieti vandeniu, kad augalai gautų drėgmės, tačiau neįsimestų puvėsis.

Po kelių dienų grūdai išleidžia daigus, kuriais galima gardinti įvairius patiekalus.

„Šių augalų daiguose gausu kalcio, magnio, geležies, įvairių mineralinių medžiagų, o skoniai įvairūs ir malonūs“, – pasakojo D.Kunčienė.

Prieskoniais ir gydosi

Ant kaunietės palangės vazonuose auga įprastos salotos, svogūnai bei įvairios prieskoninės žolės – raudonėlis, rozmarinas, bazilikas, saulėgrąžų daigai, lauro medelis, mėta.

„Raudonėlis ne tik skanus, jo lapai tinka, kai per aukštas kraujospūdis, jei norime pagerinti medžiagų apykaitą. Jį verta vartoti ir diabetikams“, – patarė D.Kunčienė.

Sveikuolė pasakojo, kad iš baziliko lapų vakarais verta užplikyti arbatą, nes ji ramina nervų sistemą, gerina medžiagų apykaitą. Rozmarinas padės, jei sloguojate ar norite pagyti nuo kitų infekcijų.

Lauro lapų arbata padeda iš organizmo šalinti druskos perteklių, lengvina sąnarių uždegimo skausmus. Mėta gerina virškinimą.

Daigina ir saulėgrąžas

Visi šie augalai taip pat yra ir puikūs prieskoniai. Tačiau juos skanaujant ypač nustebino saulėgrąžų daigai. 5 cm aukščio ūgliai pasirodė nepaprastai sultingi ir atskleidė intensyvų saulėgrąžų skonį.

„Į negilų padėklą galima įberti sluoksnį žemės. Į ją pasėti saulėgrąžas, žemę palaistyti ir uždengti kartono lakštu ar kokiu kitu orą praleidžiančiu, bet nuo šviesos apsaugančiu daiktu“, – patarė D.Kunčienė. Po kelių parų sėklos sudygs, pasirodys daigai ir žali sultingi lapai. Panašiai D.Kunčienė daigina ir kviečius, tinkančius labai vertingoms sultims spausti.

Vanduo pabudina gyvybę

D.Kunčienė daigina ir grikius, pupeles, net čia pat namo kieme augančius graikinius riešutus.

Į indą sudėtus graikinius riešutus reikia užpilti vandeniu ir laikyti vėsioje vietoje. Skystį būtina kasdien pakeisti, kad jis neimtų rūgti. Po 3 savaičių riešutų branduoliai taps sultingi, o skonis kur kas stipresnis ir malonesnis, nei sudžiūvusių riešutų.

„Kodėl daiginu įvairias sėklas? Vanduo jas pažadina, jos ima gyventi. Šio proceso metu augalų branduoliuose padaugėja baltymų, kalio, įvairių kitų vertingų medžiagų“, – tvirtino D.Kunčienė.

Atstos džiovintus pomidorus

D.Kunčienė labai vertina ir įvairias raugintas daržoves. Jose bei raugintose sultyse gausu gerųjų bakterijų. Moteris pasidalijo įdomiu rauginto moliūgo receptu.

1 kg moliūgo be žievės reikia supjaustyti 4 cm dydžio kubeliais, užpilti 1 l nevirinto vandens.

Įberti 3 šaukštus druskos, 2 šaukštus cukraus, 1 šaukštelį kalendros, 1 šaukštelį kmynų, įdėti 3 skiltis česnako.

Visą mišinį reikia prislėgti ir 5 paras laikyti kambario temperatūroje. Vėliau raugintą moliūgą galima dėti į įvairias salotas. Jo skonis primena brangius džiovintus konservuotus pomidorus.

Moliūge gausu karotino ir kitų mums reikalingų medžiagų. Vertingos ir raugintus kopūstus primenančios sultys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.