Kodėl alkoholis moterims kelia didesnį pavojų nei vyrams?

Pat Staples vaikystė buvo panaši į pragarą. Jos tėvas buvo agresyvus alkoholikas. „Aš nuolat patirdavau fizinį, žodinį ir emocinį smurtą“, – pasakojo Pat. Sulaužyta nosis, į sieną daužoma galva – tai mergaitė patirdavo dažnai.

Noras pabėgti nuo depresijos neretai pastūmėja į priklausomybės glėbį.<br>123rf nuotr.
Noras pabėgti nuo depresijos neretai pastūmėja į priklausomybės glėbį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 11, 2014, 10:47 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:58 PM

Lankydama vaikų darželį Pat jau ėmė svajoti apie pabėgimą. Šį planą jai pavyko įgyvendinti tik sulaukus dvidešimties. Mergina anksti ištekėjo ir ištrūko iš namų, kuriuose buvo nuolat smarkiai girtuokliaujama.

Bet pabėgti nuo savo praeities nepavyko. Moteriai po kiek laiko išsivystė priklausomybė. Iš pradžių nuo vaistų, vėliau – nuo alkoholio.

Jautė stresą, nerimą ir baimę

Iš pirmo žvilgsnio P.Staples gyvenimas atrodė normalus. Santuoka, nepaisant sunkumų, gyvavo, jiedu su vyru susilaukė dviejų dukterų. „Mūsų vaikai – puikūs“, – džiaugėsi moteris.

Tikrovė buvo kur kas niūresnė. Pat nuolat jautė stresą, stiprų nerimą ir baimę. „Aš rijau tabletes ir gėriau, kad galėčiau nors kažkiek su tuo susidoroti“, – pasakojo ji.

Vyras pradėjo brėžti žymes ant alkoholio butelių, bet Pat papildydavo juos vandeniu, kad jis nesuprastų, kiek ji išgėrė.

Vieną dieną P.Staples įėjo į virtuvę įsidėti ledo į savo stiklą degtinės. Ten ji pamatė jaunėlę dukrą Tracy, tuomet aukštesniųjų klasių moksleivę, verdančią sriubą.

Miela šypsena jos dukters veide kažką pažadino motinos sieloje. „Aš priėjau, apkabinau ją ir pasakiau: „Tracy, man reikia pagalbos“. Tracy atsakė: „Aš taip tavimi didžiuojuosi“.

Po kelių savaičių P.Staples buvo paguldyta į ligoninę, Betty Ford centrą Kalifornijoje, dėl kraujavimo iš tiesiosios žarnos.

Alkoholis pažeidė mano pilvo srities kraujagysles, – po kelių metų pasakojo Pat. – Jei tuomet nebūčiau nustojusi gerti, jau būčiau nebegyva“.

Greičiau vystosi priklausomybė

Ši P.Staples išpažintis patvirtina naujausių mokslinių tyrimų rezultatus apie ypač žalingą alkoholio poveikį moterims.

Palyginti su vyrais, moterims greičiau išsivysto priklausomybė suvartojus kur kas mažiau alkoholio ir jos kenčia nuo sunkesnių pasekmių.

Viena gėrimo taurė moteriai turi tokį pat poveikį kaip dvi taurės vyrui. Taip yra todėl, kad moters organizme yra santykinai mažiau vandens, todėl kraujyje susidaro didesnė alkoholio koncentracija.

Jauno amžiaus pradėjusioms gerti moterims, kurios metams bėgant ima rimtai piktnaudžiauti alkoholiu, gresia didelės sveikatos problemos. Tai – nevaisingumas, osteoporozė, įvairios vėžio formos.

Moterys slepia savo bėdą

Tačiau nauji duomenys apie alkoholio keliamą pavojų neatbaido moterų nuo gėrimo. Mokslininkai teigia, kad apie 60 proc. amerikiečių moterų geria kasdien, o apie 5 procentus per dieną išgeria dvi ir daugiau taurių alkoholio.

Rusijoje per pastaruosius penkerius metus moterų alkoholikių padaugėjo 14 procentų. Dauguma alkoholikių savo priklausomybę bando slėpti.

42 metų medicinos sesuo Vera jau penkerius metus gyvena blaiviai. Tačiau anksčiau ji išgerdavo iki litro degtinės per dieną. Ši moteris įsitikinusi, kad alkoholizmo srityje iš tiesų taikomi „dvigubi standartai“.

„Jei matote gatve svirduliuojantį vyrą, tai – normalu, – sako ji. – Girta moteris – visai kas kita. Tai – nepadoru, nepriderama“.

Dėl šios priežasties moterys rečiau linkusios kreiptis pagalbos. O jei jau kreipiasi, joms būtina didžiulė parama. Be šeimos palaikymo nebus jokio rezultato.

Protinio atsilikimo priežastis

Dauguma specialistų teigia, jog geriausias būdas apsaugoti moteris nuo alkoholizmo – neleisti joms gerti esant jauno amžiaus. Pradėjusioms vartoti alkoholį jaunesnėms negu 15 metų merginoms rizika tapti alkoholikėmis padidėja keturis kartus.

Be to, alkoholis gali pažeisti tebesivystančias paauglių smegenis. Bet vis daugiau paauglių merginų dažnai pasigeria, o gerdamos stengiasi neatsilikti nuo kartu geriančių vaikinų. Be kitų neigiamų dalykų, tai padidina pavojų būti išprievartautoms ar patirti fizinį smurtą.

Moteriai bręstant, alkoholis kelia grėsmę ir jos vaikų sveikatai. Gydytojai vienu balsu tvirtina, kad nėštumo metu moteris turi visiškai atsisakyti alkoholio.

Vaisiaus alkoholinis sindromas – viena pagrindinių protinio atsilikimo priežasčių. Ir tai nėra vienintelis pavojus kūdikiui, kurio motina nėštumo metu vartoja alkoholį.

Taurelės link stumia depresija

Siekiant atrasti priežastis, dėl kurių moterys pradeda gerti, atliekama daugybė mokslinių tyrimų.

Nustatyta, kad moterys, kurios, gyvendamos su sutuoktiniu arba partneriu, yra nelaimingos arba nuolat jaučia stresą, labiausiai linkusios nusiraminimo ieškoti alkoholyje. Labiau gerti linkusios niekada netekėjusios arba išsiskyrusios moterys.

Šiaurės Dakotos universiteto medicinos mokyklos mokslininkė Sharon Wilsnack 20 metų tyrinėjo moterų priklausomybės nuo alkoholio reiškinį.

Jos vadovaujama tyrėjų grupė nustatė, kad vaikystėje seksualiai išnaudotoms moterims netgi tris kartus padidėja priklausomybės nuo alkoholio grėsmė. Labai dažnai gerti pastūmėja depresija.

Gydytojai įspėja, jog moterys turėtų ypač saugotis, kad nesusiformuotų įprotis alkoholiu malšinti liūdesį, stresą ar pyktį.

Sh.Wilsnack ir jos kolegos taip pat nustatė, kad sendamos moterys linkusios gerti mažiau.

Tai – gera žinia, nes vyresnio amžiaus stipriai geriančioms moterims gerokai padidėja rizika susirgti senatvinėmis ligomis.

Didelis alkoholio kiekis negrįžtamai susilpnina kaulinį audinį.

Be to, yra tam tikrų įrodymų, kad per dieną išgerta viena alkoholio taurė gali nulemti krūties vėžį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.