Gydant vėžį – naujos prošvaistės

Gruzijos technologijos instituto komanda, atlikdama tyrimą su žiurkėmis, sukūrė nanoskaidulas, kurios tinkamos vėžio ląstelėms keliauti. Komanda analizavo vieną agresyviausių smegenų vėžio formų – glioblastomą, kai operuoti sudėtinga ir itin rizikinga. Nors vėžio ląstelės keliauja nervais ir kraujagyslėmis, mokslininkų komanda tikina sukūrusi alternatyvą. Nanoskaidulomis užkrėstų ląstelių kelią galima pakreipti tiek medikams, tiek ligonio sveikatai palankesne kryptimi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-12 16:50, atnaujinta 2018-02-15 12:01

„Ši alternatyva suteikia galimybę pakeisti vėžio ląstelių keliavimo kryptį į operacijai tinkamesnę organizmo vietą arba į toksiškas dalis, kuriose auglys žūtų. Net jeigu vėžio ir nebūtų įmanoma išgydyti, yra tikimybė, kad, tokiu būdu kontroliuojant auglio augimą, vėžys gali tapti liga, su kuria žmonės iš tiesų galėtų gyventi“, – teigia profesorė Ravi Bellamkonda.

Mokslininkai taip pat ieško būdo, kaip vėžio operaciją padaryti lengvesnę.

Dažniausiai per operaciją pašalinamas tiek auglys, tiek jį supantis audinys, tačiau tai išties rizikinga kalbant apie smegenų vėžio operacijas, nes pašalinus net menkiausią smegenų audinį tai gali turėti reikšmingų pasekmių.

R.Bellamkonda daro prielaidą, kad pasitelkę nanoskaidulas gydytojai galės nukreipti vėžį į tas organizmo dalis, kuriose jis būtų operuojamas nesukeliant didelio pavojaus žmogaus sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?