Lenkijos vyskupai stoja į kovą prieš prezervatyvus

Lenkijos Vyskupų konferencija išplatino pareiškimą, kuriame paragino gydytojus bei vaistininkus darbe vadovautis tikėjimo tiesomis ir netalkinti abortus atliekantiems gydytojams bei nepardavinėti kontracepcijos priemonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt iš Varšuvos

Mar 16, 2014, 2:49 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:28 AM

Tokį pareiškimą paruošusi Vyskupų konferencijos bioetikos ekspertų komisija savo išvadose nurodė, kad medikų religiniai įsitikinimai yra svarbesni už pacientų norus.

Šiuo pareiškimu Vyskupų konferencija davė atkirtį Lenkijos mokslų akademijos (LMA) bioetikos komitetui, sukritikavusiam dalies medikų ir vaistininkų įprotį darbe vadovautis ne Hipokrato priesaika, o religiniais įsitikinimais.

Anot mokslininkų, pasaulietinėje valstybėje neleistina, kad dėl religinių įsitikinimų medikai neišduotų receptų kontraceptinėms priemonėms bei piliulėms, galinčioms sukelti persileidimą, o vaistininkai tokių vaistų neparduotų.

Be to, mokslininkai neleistinais pavadino atvejus, kai gydytojai ne tik atsisako daryti legalų abortą, bet ir slepia nuo nėščiųjų, kad vaisius yra apsigimęs. Pagal galiojantį įstatymą, Lenkijoje abortą gali darytis tik išprievartautos moterys bei tos, kurioms nėštumas sukelia pavojų gyvybei arba yra nustatytas vaisiaus apsigimimas.

Katalikų bažnyčia ragina abortus uždrausti visiškai, todėl kai kurie religingi medikai neva slepia nuo pacienčių vaisiaus apsigimimo įrodymus, nedaro tai atskleidžiančių tyrimų, nerašo siuntimų atlikti abortą. Bažnyčios raginamos kai kurios valstybinės poliklinikos ir ligoninės net pasiskelbė, kad neatlieka procedūrų, prieštaraujančių katalikiškai pasaulėžiūrai.

Žurnalo "Newsweek" nuomone, Vyskupų konferencija griebėsi moralinio šantažo, siekdama gydytojus priversti darbe vadovautis katalikybės dogmomis.

LMA bioetikos komiteto pirmininkas, profesorius Zbigniewas Szawarskis pareiškė, kad religingi medikai turi teisę nedaryti legalaus aborto, tačiau tokiu atveju privalo pacientei nurodyti gydytoją, kuris tai atliks.

LMA savo kreipimąsi paskelbė reaguodama į gausėjančius pacientų skundus bei valstybės pralaimimas bylas Tarptautiniame žmogaus teisių teisme. Bene garsiausia pralaimėta byla yra laikoma 2007 metais teismo skirtas nuosprendis sumokėti 25 tūkst. eurų Alicjai Tysiac už medikų atsisakymą daryti abortą.

Nors tyrimai liudijo, kad dėl gimdymo komplikacijų moteris gali apakti, medikai atsisakė daryti nutraukti nėštumą, priversdami dviejų vaikų mamą trečią kartą gimdyti. Po gimdymo A.Tysiac į tolį mato tik pusantro metro, nebegali dirbti ir privalo šeimą išmaitinti iš gaunamos 540 zlotų invalidumo pensijos.

Ne mažiau skandalinga buvo keturiolikametės Liublino gyventojos istorija. Mergaitė po išprievartavimo pastojo, tačiau vietos medikai visaip trukdė atlikti abortą.

Tėvams nusprendus dukrai abortą daryti Varšuvoje, religiniai fanatikai ėmė blokuoti tą sostinės kliniką, išplūdo bei apstumdė mergaitę ir jos motiną. Sveikatos apsaugos ministerija buvo priversta įslaptinti paauglę priėmusią kitą kliniką, tačiau žiniasklaida visvien ligoninę nustatė ir visokeriopai apkartino minėtos šeimos gyvenimą.

Tarptautinis teismas privertė Lenkijos vyriausybę sumokėti mergaitei bei jos mamai 45 tūkst. eurų už patirtą moralinę skriaudą ir atlyginti 16 tūkst. eurų bylos išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.