25 patarimai, kaip sulaukti 100 metų

2. Apribokite cukraus vartojimą: per dieną galima suvartoti ne daugiau kaip 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Dėl jo pertekliaus organizmas greičiau susidėvi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2014, 6:14 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:47 PM

1. Venkite skubos. Nesistenkite nuversti kalnų. Kažko nespėjate? Nieko baisaus, bet nedarykite paskubomis. Juk dėl skubėjimo patiriamas nuolatinis stresas, o tai pirma laiko sendina organizmą.

2. Apribokite cukraus vartojimą: per dieną galima suvartoti ne daugiau kaip 1 arbatinį šaukštelį cukraus. Dėl jo pertekliaus organizmas greičiau susidėvi.

3. Suvalgykite per dieną 500-600 gr. šviežių daržovių. Gaminkite kopūstų, burokėlių, morkų, ropių salotas su aliejumi, bet ne su majonezu.

4. 2-3 kartus per mėnesį lankykitės pirtyje. Karštas vanduo ir garai Tekančios Saulės šalyje laikomi pagrindiniais senatvės priešais.

5. 3-4 kartus per savaitę valgykite troškintą maistą. Tokiu būdu pagaminti patiekalai - jaunystės šaltinis, nes jie turi visų organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų.

6. Įtraukite į savo valgiaraštį jūros kopūstus. Sveikatai palaikyti ir gerinti per savaitę būtina suvalgyti 500 gr. jūros kopūstų. Jie šalina iš organizmo kenksmingas medžiagas, kurios „vagia“ jaunystę.

7. Kruopščiai sukramtykite maistą. Taip palengvinsite darbą virškinimo sistemai.

8. Atsisakykite įpročio gulėti ant sofos. Horizontali padėtis - tik 8-9 valandas per parą, tvirtina japonų gydytojai. Gulint ilgiau pažeidžiama kraujo apytaka ir prasideda sveikatos problemos.

9. 2-3 kartus per savaitę virkite žuvienę. Populiariausias patiekalas ant japonų stalo - žuvies sultinys. Nieko nuostabaus: jis turtingas medžiagomis, kurios prailgina jaunystę.

10. Gerkite nevirintą, bet gerai išvalytą vandenį. Japonai geria nevirintą vandenį, kad „neužmuštų“ jo naudingųjų savybių.

11. Atraskite naujų įspūdžių šaltinius. Esu sveikas, kol man įdomu - toks Japonijos ilgaamžių šūkis. Susiraskite pomėgį, nesėdėkite nuo ryto iki vakaro prie televizoriaus.

12. Baltai duonai - „Ne!“ Japonai apskritai nevalgo baltos duonos. Jei negalite be jos apsieiti, sumažinkite jos riekelių skaičių.

13. Dažniau iškylaukite gamtoje. Jei nėra galimybės išvykti į užmiestį ar sodybą, namuose laikykite žydinčias vazonines gėles. Augalai sumažina nervinę įtampą ir pagerina širdies darbą.

14. Pratinkite organizmą prie šalčio. Jis leidžia ląstelėms ilgiau išlikti jaunoms. Kartą per savaitę maudykitės po kontrastingu dušu ir miegokite vėsiame kambaryje (kuriame yra ne daugiau kaip 18 laipsnių).

15. Per dieną išgerkite 3-4 puodelius žaliosios arbatos. Tai japonų ilgaamžiškumo eliksyras. Žalioji arbata apsaugo organizmą nuo blogos ekologijos ir mažina riziką susirgti vėžiu. Žalioji arbata nepraranda savo gydomųjų savybių, jei geriama be cukraus.

16. Daugiau judėkite! Stenkitės gryname ore kasdien praleisti 20-30 minučių. Rytais 10-15 minučių darykite mankštą. Fizinis krūvis suteikia organizmui gyvybinės energijos.

17. Nesigydykite patys! Japonų vaistinėse net aspirinas neparduodamas be gydytojo recepto. Vartokite tik mediko paskirtus vaistus.

18. Atsargiai su keptais patiekalais! Tokį maistą japonai laiko pavojingu sveikatai, nes jis turi kenksmingų kancerogeninių medžiagų. Pasistenkite atsisakyti tokiu būdu pagamintų patiekalų arba lepinkite savo gomurį keptomis bulvytėmis ar mėsa ne dažniau nei kartą per savaitę.

19. Duokite darbo galvos smegenims. Spręskite kryžiažodžius, skaičiuokite grąžą parduotuvėje. Tuomet ir būdami brandaus amžiaus išsaugosite žvalų protą ir gerą savijautą.

20. Neapkalbinėkite. Priešiškas aplinkinių kaulelių narstymas vagia gyvybinę energiją, - tokios nuostatos laikosi Okinavos gyventojai. Apie kitus atsiliepkite gerai arba tylėkite.

21. Ant pusryčių stalo - vandenyje virta košė. Kruopos (grikių, avižų, manų) turi mineralų, būtinų mūsų ląstelėms. Gaudamos visavertį maistą, jos ilgiau išsaugo jaunystę.

22. Bendraukite! Kad ir kokie užimti būtumėte, raskite laiko artimiems žmonėms. Draugiški pasisėdėjimai normalizuoja kraujo spaudimą ir stiprina apsaugines organizmo jėgas.

23. Mažiau raudonos mėsos! Pastaroji šalina iš organizmo geležį, o dėl jos trūkumo organizmas greičiau sensta. Jautieną, avieną ir kiaulieną pakeiskite žuvimi ir vištienos krūtinėlėmis.

24. Valgykite savo vietovėje užaugintus vaisius. Iš obuolių ir kriaušių, išaugintų jūsų regione, organizmas įsisavina 80 procentų vitaminų, o iš užsienietiškų - tik 30 procentų.

25. Plaukite rankas 6-8 kartus per dieną. Tai „išvaduoja“ nuo bakterijų ir mikrobų, kurie sukelia įvairias ligas. Rizika susirgti bus mažesnė, o imunitetas stipresnis.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.