Apsėdimas ar psichikos liga? Kunigų galvosopį gydo psichiatrai

Apsėdimas ar psichikos sutrikimas? Dažnai dvasininkus atakuoja išsigandę tikintieji, kurie mano esantys apsėsti. Iš tikrųjų jie serga arba tiesiog patiria sunkumų, o juos gydo psichiatrai arba psichoterapeutai.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 8, 2014, 11:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:13 PM

Vienas tokių – psichiatras Mindaugas Šablevičius. Jo pagalbos ne kartą prašė dvasininkų atsiųsti žmonės, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Kunigai, kurie užsiima egzorcizmu, stengiasi atmesti galimas medicinines priežastis. Bet jei įtaria, kad tai gali būti psichikos sutrikimas, prašo kreiptis į gydytoją“, – aiškino psichiatras.

– Kodėl žmonėms atrodo, kad jie apsėsti, nors iš tikrųjų sutrikusi jų psichika?

– Sunkių psichikos sutrikimų pradžioje atsiranda keistas pojūtis, kad kažkas žmogaus viduje keičiasi. Jis pasaulį ima suvokti kitaip nei iki šiol – padidėja jautrumas garsams, kvapams, spalvoms.

Kyla baimė, kad kiti žmonės gali girdėti jo mintis, jis yra sekamas, kad jo kūnas neigiamai veikiamas iš šalies.

Nežinodamas ir nesuprasdamas, kas jam vyksta, žmogus ieško priežasčių. Jeigu yra girdėjęs apie apsėdimus, ko gero, svarsto ir šią galimybę.

– Haliucinacijos – vienintelis į apsėdimą panašaus psichikos sutrikimo ženklas?

– Jei atsiranda haliucinacijos, vadinasi, psichikos sutrikimas jau pažengęs. Kad yra apsėstas, žmogus mano ir kitais atvejais.

Vienas tokių – kai stipriai nesiseka gyvenime. Kai, pavyzdžiui, užklumpa sveikatos bėdos, santykių sunkumai, nelaimingi atsitikimai. Pacientai tada spėja, kad yra užkalbėti, apsėsti.

Nesėkmių išvarginti žmonės iš pradžių eina pas egzorcistus, o paskui pas mus.

Aš esu tikintis, todėl tikiu, kad žmogaus protas ir valia gali būti užvaldomi. Tai ir vadinu apsėdimu.

Lengvesnėmis apsėdimo formomis laikau, kai žmogus neklauso savo sąžinės balso, negyvena dvasinio gyvenimo, yra priklausomas nuo alkoholio, narkotikų, būrimosi ar asmenybę griaunančių įpročių.

Didžioji dalis, sakyčiau, 99 procentai, keistų, sunkiai apibūdinamų pojūčių, kai žmogus jaučiasi užvaldytas, tikrai yra psichikos sutrikimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.