Prisikėlimas iš komos kartais prilygsta stebuklui

Pabus ar ne? Ar galės kalbėti? Apkabinti savo žmoną ir vaikus? Ar po trijų mėnesių komos jis dar galės vairuoti automobilį? Apie tai spėlioja ne tik „Formulės 1“ žvaigždės Michaelio Schumacherio artimieji, bet ir jo gerbėjai visame pasaulyje. Neseniai iš Grenoblio ligoninės, kurioje gydomas sunkią galvos traumą patyręs lenktynininkas, pasigirdo pranešimų, esą matomi nedideli pažangos ženklai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-19 15:06, atnaujinta 2018-02-14 12:58

Gydytojai žino: kartais atsigauna net ir itin sunkias smegenų traumas patyrę žmonės, nes smegenys turi gebėjimą per tam tikrą laiką regeneruotis, atskiri smegenų centrai perima kitų veiklą. Tiesa, šis procesas neprognozuojamas, o gydytojai jo paskatinti negali.

Kad negalima prarasti vilties, liudija kelios istorijos, primenančios stebuklą, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Gyvenimo būdas".

Pirmoji reakcija - šypsena

Septynmetė Charlotte Neve iš Lankašyro (Didžioji Britanija) 2012-ųjų birželį nustebino visą pasaulį.

Mergaitė buvo patyrusi kelis iš eilės kraujo išsiliejimus į smegenis, po kurių paniro į komą. Gydytojai, atlikę dvi operacijas, bet per du mėnesius taip ir nesugebėję atkurti smegenų veiklos, mergaitės motiną Leylą ruošė blogiausiam scenarijui.

„Jie man sakė, kad teks atsisveikinti su dukrele. Atsiguliau šalia jos lovoje, apsikabinau. Tuo metu per radiją pasigirdo daina, kurią mėgdavome dainuoti kartu su Charlotte – britų dainininkės Adele „Rolling in the Deep“.

Ėmiau tyliai niūniuoti šią dainą. Ir staiga Charlotte nusišypsojo. Tai buvo pirmoji jos reakcija nuo to laiko, kai jai į smegenis išsiliejo kraujas. Nustėrusios slaugytojos liepė man toliau dainuoti, o Charlotte toliau šypsojosi. Daina tarsi atrakino jos sąmonę“, – pasakojo mergaitės motina Leyla.

Nuo tos dienos mergaitė rodė vis daugiau gyvybės ženklų. Jai teko iš naujo mokytis vaikščioti, tačiau dabar ji ne tik važinėja dviračiu, bet ir lanko šokių pamokas.

Vis dėlto kraujo išsiliejimas į smegenis turėjo pasekmių – Charlotte regėjimas liko sutrikęs, žvilgsnį ji sukoncentruoja tik trumpam, kenčia dėl atminties duobių. „Nė vienas gydytojas negali prognozuoti, kaip bus toliau“, – pripažino mergaitės motina Leyla.

Uždainavo populiarią dainą

Daina tapo ir kitos mergaitės, gyvenančios Esekso grafystėje Didžiojoje Britanijoje, atsigavimo ženklu. „Mamma Mia“ – šią garsiąją ABBA dainą netikėtai uždainavo trimetė Layla Towsey, kai jos tėvai nebesitikėjo ne tik išgirsti jos balso, bet ir pamatyti atmerktas akis.

Viskas prasidėjo nuo to, kad mergaitė susimušė koją. Neilgai trukus pakilo aukšta temperatūra.

Iš pradžių gydytojai ramino, esą tai nepavojinga, tačiau netrukus Layla pradėjo kliedėti. Kilo įtarimų, kad mergaitė persirgo meningitu. Kol buvo laukiama tyrimų atsakymų, sustojo mažametės širdis. Gydytojai atkūrė širdies veiklą, tačiau mergaitės smegenys paniro į komą.

Netrukus tyrimai parodė, kad dėl meningokokinės infekcijos yra prasidėjęs kraujo užkrėtimas.

„Mergaitė buvo prijungta prie gyvybę palaikančios aparatūros. Penkias dienas ji buvo ištikta komos“, – pasakojo mergaitės motina Katy Towsey.

Tėvai jau ruošėsi blogiausiam, bet vieną dieną mergaitė ėmė ir tyliai uždainavo „Mamma Mia“ – ši daina, kurią ji įsiminė iš to paties pavadinimo kino filmo, buvo jos mėgstamiausia.

„Girdėjau Laylą dainuojant ir negalėjau tuo patikėti. Žinojau, kad dabar viskas bus gerai“, – pasakojo K.Towsey. Po kelių dienų Layla galėjo kvėpuoti pati, aparatūra buvo atjungta.

Atsigavusios mergaitės šeima ėmė rinkti lėšas, kurias nutarė skirti vakcinai nuo B tipo meningokokų kurti ir tyrimams.

Nuo aštuoniolikos prasidėjo naujas gyvenimas

Britė Shahna Thwaites tiki: ją saugo angelai. Merginai buvo aštuoniolika, kai ji gulėjo prijungta prie gyvybę palaikančios aparatūros, o gydytojai jos tėvams kalbėjo: „Dar nė vienas žmogus neliko gyvas po tokių didelių sužalojimų. Jūsų duktė mirs ir geriausia būtų išjungti aparatūrą – jums reikės mažiau kankintis.“

Po žiaurios avarijos ketvirtadalis merginos smegenų buvo mirusios, beveik pusė jos kūno buvo nudegę po žiaurios avarijos. Du draugai, važiavę kartu automobilyje, žuvo iškart.

Lynda ir Tristanas nutarė, kad jų duktė Shahna turi gyventi, net jeigu ji visą gyvenimą būtų priklausoma nuo tėvų. Tėvų širdis jautė daugiau nei gydytojai, ir šiandien jie džiaugiasi dukra, kuri po 23 dienų komos atsigavo, sėkmingai atsistojo ant kojų ir grįžo į visavertį gyvenimą.

„Kai man buvo aštuoniolika, aš gimiau dar kartą. Visko mokiausi iš naujo: kaip vieną po kitos statyti kojas, turėjau iš naujo susipažinti su draugais ir šeima, sužinoti, kada reikia verkti, kada juoktis. Bet dabar pažiūrėkite į mane – aš vėl gyvenu. Ar tai ne stebuklas?“ – retoriškai klausė Shahna.

Žiaurioje avarijoje nukentėjusios britės tėvai – ne tik stebuklo liudininkai, bet ir dalyviai.

„Kai atvykome į Bristolio ligoninę, į kurią po avarijos buvo atvežta duktė, nemačiau nieko kito, tiktai ją. Pabučiavau ją ir pasakiau: „Viskas bus gerai. Kai tiktai galėsi, pasakyk mums „labas“, – pasakojo tėvas Tristanas.

Praėjus penkioms paroms gydytojai nuleido rankas. Jų teigimu, Shahna niekada nebus žmogumi, o aparatūra tiktai pratęsia jos vegetavimą. „Gydytojai kelis kartus mūsų klausė, gal jau išjungti aparatūrą. Bet mes vis dar nebuvome tam pasiruošę. Ir ačiū Dievui“, – prisimena motina.

Stebuklas įvyko 23 dieną, tėvui grybštelėjus dukteriai už nosies.

Visų nuostabai, ji sukrutėjo. Tai buvo pirmasis ženklas. Dar po savaitės ji atvėrė akis. Ir nieko nepažino.

Praėjo daug metų, kol Shahna grįžo į visavertį gyvenimą. Šiandien ji sako: „Pažiūrėkite į mane. Turėjau būti jau mirusi. Bet esu čia kaip gyvas testamentas tiems, kurių artimieji pateko į komą. Turint gerų norų ir paramos viskas įmanoma.“

Be sąmonės praleido 19 metų

Amerikietis Terry Wallisas ką tik atšventė penkiasdešimtmetį. Vyras išgarsėjo tuo, kad be sąmonės praleido net 19 metų.

Ilgai tylai jį pasmerkė nelaimingas įvykis. Terry buvo devyniolika, kai jis patyrė sunkvežimio avariją Stouno apygardoje Arkanzase.

Avarijos metu vienas žmogus žuvo, o T.Wallisas liko paralyžiuotas.

Vos prieš šešias savaites jam buvo gimusi duktė.

Terry šeima niekada nebuvo praradusi vilties, kad vyras galės kalbėti.

Net ir būdamas be sąmonės Terry dalyvaudavo visose šeimos iškylose ir pokalbiuose, jo motina kiekvieną savaitę atsiveždavo sūnų iš reabilitacijos centro namo ir kalbėjosi su juo, lyg jis galėtų viską suprasti.

„Mama“, – buvo pirmasis jo ištartas žodis. 2003-iaisiais atsibudęs vyras manė vis dar esąs dvidešimtmetis.

T.Walliso motina Angilee sakė, jog šis įvykis išmokė ją, kad niekada negalima pasiduoti, visą laiką reikia tikėti. (LR)

Rekordininkė miegojo beveik keturis dešimtmečius

Į Guinnesso rekordų knygą įrašyta ilgiausiai ištikta komos išbuvusi Čikagoje gimusi Elaine Esposito. 1941 metų rugpjūtį šešerių metų mergaitei buvo atlikta apendikso šalinimo operacija. Po anestezijos ji neatsibudo.

Miegančiąja gražuole vadinama E.Esposito ištikta komos praleido 37 metus ir 111 dienų. Ji mirė 1978-aisiais, taip nė karto ir neprabudusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.