Lenkijoje tėvai vegetarai badu gydė ir numarino kūdikį

Džiugių Velykų nuotaikų apimtoje Lenkijoje šoką sukėlė pranešimas apie protu sunkiai suvokiamą tragediją Bžeznos gyvenvietėje netoli Naujojo Sončo miesto. Kaip įtaria vietos prokuratūros atstovai, pasiturinti verslininkų pora, vegetarizmo fanatikai, nepripažįstantys šiuolaikinės medicinos, badu numarino sveiką šešių mėnesių dukrytę Magdą.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

2014-04-21 17:09, atnaujinta 2018-02-14 12:45

Vaizdas priminė koncentracijos stovyklą

Įtariama, jog tokiu būdu „New Age“ judėjimui priklausantys sutuoktiniai siekė apvalyti vidinę dukrelės energiją ir paskatinti jos organizmą natūraliu būdu atsikratyti spuogelių ant veido.

Krokuvos apeliacinės prokuratūros spaudos atstovas Piotras Kosmaty teigė, jog teisminės medicinos ekspertai nustatė, kad mergaitė buvo visiškai sveika, tačiau maždaug dvi savaites buvo maitinama vien vandeniu ir homeopatiniais lašiukais. Tai per apklausą esą pripažino ir 34 metų mergaitės motina Joanna Plata. Jos vienmetis vyras Michalas atsisakė teikti parodymus.

Gavusi skubias medikų tyrimo išvadas, prokuratūra nurodė dviem mėnesiams areštuoti sutuoktinius, o kitą jų vaiką – penkiametį sūnų perdavė senelių globai.

P.Kosmaty atskleidė, kad policiją į sutuoktinių namus iškvietė greitosios pagalbos medikai, pritrenkti mirusios mergaitės išvaizdos. Šešių mėnesių kūdikis esą atrodė lyg nuotraukose iš koncentracijos stovyklų, kuriose badaujantys žmonės panėšėjo į kaulų ir odos skeletus.

Medikus iškvietęs Magdos tėvas M.Plata teigė, kad sunerimo vien todėl, kad nebegirdi dukrytės alsavimo, bet negalėjo paaiškinti, kodėl nereagavo į jos pamėlusias lūpas ir skeletu virtusį kūnelį. Šokiruoti buvo ir kaimynai bei Naujojo Sončo poliklinikos medikai.

Ar iš tiesų numarino badu?

Mat mergaitė gimė be komplikacijų, jos sveikata buvo įvertinta aukščiausiu balu. Be to, Magdos senelė dirba medicinos seserimi, tad mergaitės priežiūra atrodė esanti gerose rankose, juolab kad tėvai labai laukė antro vaiko ir džiaugėsi dukrele. Situacijos apgaulingumas ir tragiškumas išaiškėjo tardytojams apklausus kaimynus bei šeimos draugus.

Paaiškėjo, kad Magdos tėvai prijaučia moderniam „New Age“ judėjimui, propaguoja ekologišką vegetarišką maistą ir neigia šiuolaikinę mediciną.

Išvykę iš gimdymo namų tėvai Magdos daugiau medikams neberodė, ir neleido jos paskiepyti. Klestinčią žvakių gamybos įmonę turintis ir vaško gaminius į kaimyninę Slovakiją eksportuojantis M.Plata pateikė pažymą, kad dukrą prižiūri kitos šalies medikai.

Tėvai dukrelės nerodė jokiems medikams ir net izoliavo nuo senelės, medicinos sesers. Mažylei sunegalavus tėvai kreipdavosi į vieną Naujojo Sončo žolininką homeopatą ir aklai klausė visų jo nurodymų.

Spėjama, kad spuogų gydymą ilgalaikiu badavimu patarė irgi minėtas žiniuonis, o tėvai nekreipė dėmesio, kad taip „gydoma“ Magda ima mėlynuoti ir tampa vis mažiau gyvybinga.

Tardytojai spėja, kad Magda papildomai buvo maitinama vien šviežiais kviečių bei sojų daigais ir jūrinių dumblių granulėmis. Jei pasitvirtins įtarimai, kad mergaitė buvo numarinta badu, tėvams grės kalinimas dešimčiai metų ir greičiausiai jie neteks teisių į penkerių metų sūnų.

Žiniasklaidoje užvirė aistringos diskusijos apie ekologinį fanatizmą bei alternatyvios medicinos naudą ir žalą.

Užvirė diskusijos ir apie skiepus

Labiausiai diskusijas įkaitino paviešinta oficiali statistika, kad Lenkijoje kasmet sparčiau daugėja tėvų, atsisakančių nuo ligų skiepyti savo vaikus.

Nors už privalomojo vaikų skiepijimo vengimą tėvams gresia baudos, kasmet tokių atsisakančiųjų padaugėja 15–20 procentų. Pavyzdžiui, Pamario vaivadijoje 2011 metais buvo atsisakyta paskiepyti 451, o pernai – jau per pusantro tūkstančio kūdikių. Kaip teigia dienraštis „Rzeczpospolita“, ginčai dėl skiepų reikalingumo šalyje tampa vis įnirtingesni. Daugėjant faktų apie skiepų sukeliamas komplikacijas, farmacijos koncernai dar įnirtingiau ėmė reklamuoti skiepus.

Farmacininkai teigia, kad skiepai padėjo Vakarų pasaulio šalims įveikti daugybę ligų, plintančių kaip epidemijos, o komplikacijas sukelia labai retai ir dažniausiai užslėptus genetinius nukrypimus turintiems vaikams.

Prieš privalomą skiepų sistemą kovojanti organizacija „Stop NOP“ kaltina, kad farmacijos koncernai slepia duomenis apie skiepų žalingumą bei vaikų suluošinimą ir mirtį. Minėtos organizacijos lyderė Justyna Socha teigia, kad iš skiepų lobstantys farmacininkai slepia, kad skiepuose yra gyvsidabrio bei kitų labai pavojingų medžiagų, sukeliančių epilepsiją bei autizmą.

„Stop NOP“ reikalauja, kad Lenkija imtų pavyzdį iš kitų 16 ES valstybių, ir vaikų skiepijimą paskelbtų neprivalomu, o vyriausybė įkurtų kompensacijų fondą skiepų aukoms.

Dauguma medikų ir biologų tokį požiūrį kritikuoja kaip neatsakingą ir teigia, kad nepasiskiepijęs žmogus tampa potencialiu ligos židiniu, galinčiu susirgti ir apkrėsti kitus. Sociologai tvirtina, jog ekstrasensų ir homeopatų populiarumui Lenkijoje įtaką daro ir bažnyčios skatinimas tikėti stebuklais.

Juk jei šventaisiais paskelbti vienuoliai ir popiežiai turėjo stebuklingų gydomųjų galių, kodėl negali jų turėti ir kiti žmonės? Juolab kad daugelyje šeimų  vis dar egzistuoja prisiminimai apie kokią nors giminaitę ar kaimynę, sugebėdavusią žolelėmis išgydyti „visas“ ligas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.