Kodėl užklumpa saldumynų badas?

Galėtumėte vienu ypu suvalgyti plytelę šokolado? Nuolat jaučiate saldumynų „badą“? Kokios to priežastys? Ką daryti, kaip su tuo kovoti, pataria Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Tomas Lenart.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-25 14:19, atnaujinta 2018-02-14 12:03

„Saldumynų bado atsiradimą nulemia trys pagrindinės priežastys. Dažniausiai tai stresas, psichologinės priežastys.

Saldumynai suteikia psichologinio komforto jausmą. Suvalgius saldumynų keletą valandų kraujyje yra daugiau gliukozės, tai padidina endorfinų (laimės hormonų) kiekį, tad jaučiames geriau. Todėl mums instinktyviai norisi saldaus.  Deja, vėliau tenka už tai mokėti depresinėmis nuotaikomis -  po greito endorfinų kiekio padidėjimo taip pat greitai jų ir sumažėja.

Jei saldaus prisivalgome vakare, pasekmes nuotaikai dažniausiai pajuntame ryte, o vakare ir vėl tarsi narkotikų norisi saldaus. Laimės šuoliukas - trumpalaikis, o sukauptos kalorijos - ilgalaikės“, – pasakoja Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Tomas Lenart.

Šiuo atveju išvengti saldumynų padėtų prasiblaškymas. T.Lenart rekomenduoja išbandyti šiltą dušą, arba fizinį krūvį (pasivaikščioti, prasibėgti, nueiti į sporto salę).

Taip pat naudinga meditacija. Rekomenduojama iš anksto apgalvoti, kaip apsisaugoti nuo streso. Daromės jautresni stresui, kai mums trūksta B grupės vitaminų, vitamino C, magnio, tad galima pagalvoti apie šių maisto medžiagų papildymą.

Kuo labiau išalkstame ir kraujyje su sumažėja gliukozės kiekis, tuo daugiau ir saldesnių produktų mums norisi.

„Tokiu atveju tiesiog reikia pavalgyti normalaus maisto. Tik tada, kai nesame išbadėję, galima suvalgyti šiek tiek saldaus ir iš karto šiek tiek pasportuoti arba pasivaikščioti lauke - tai ne tik padidins sotumo jausmą, bet ir paspartins natūralią ir sveiką laimės hormonų endorfinų gamybą“, – patarė T.Lenart.

Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas pasakojo, kad padidintą potraukį saldumynams gali nulemti ir maisto medžiagų trūkumas: „Kai žmonės valgo mažai baltyminių produktų, dažnai padidėja noras valgyti saldaus. Tai dažna vegetarų, kurie nesubalansuoja mitybos, problema. Tad svarbu, kad mityba būtų visavertė. Potraukį saldumynams taip pat mažina chromas ir omega 3 riebiosios rūgštys“.

Blogiausiu atveju...

Jei jau prisipirkote krūvą saldumynų ir prisėdote prie jų, mokykitės planuoti ir saldumynų valgymą:

a) po ranka (namie) turėkite tik ribotą jų kiekį;

b) valgykite kuo lėčiau, megaukitės. Kuo lėčiau valgysite saldumynus ir jie ilgiau bus burnoje (o ne keliaus iš karto į skrandį), tuo mažesnis saldumynų kiekis patenkins jūsų saldumo poreikį. Jokiu būdu saldumynų nevalgykite žiūrėdami televizijos laidą, naršydami internete ar skaitydami knygą - dėmesio nukreipimas atbukina saldumo pojūtį ir pasitenkinimą, tad suvalgoma daugiau saldumynų;

c) po nedidelio saldumynų kiekio geriausia užkąsti normalaus maisto, kuris neleistų gliukozei kraujyje greitai sumažėtii (arba dar geriau - pirma reikėtų normaliai pavalgyti, tik po to smaližiauti);

d) suvalgę saldumynų pasivaikščiokite lauke (t.y. planuokite fizinį krūvį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.