Šimtas priežasčių pasitikrinti apgamus

Šalies paplūdimiuose  netrūksta sveikuolių, kurie lepinasi saule. Tačiau pavasario saulė – klastinga. Ji gali ne tik sustiprinti žmogaus kūną, bet ir susargdinti. Smarkiai nudegus net po dešimties metų gali būti diagnozuotos piktybinės odos ligos - melanoma ar bazalioma. Todėl medikai įspėja, kad daug apgamų turintys žmonės turėtų lepintis saulėkaitoje neužmiršdami pasižiūrėti į laikrodį.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Apr 25, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:05 PM

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Odos ir venerinių ligų klinikos vadovė profesorė Skaidra Valiukevičienė iki šiol prisimena vieną 34 metų pacientę, kuri prieš keletą metų susirgo melanoma būdama nėščia.

Kai ši liga pacientei buvo nustatyta, nėštumas siekė 24 savaites. Dar  po penkių savaičių būsimos motinos organizme buvo aptikta metastazių.

Pirmą kartą su tokiu atveju susidūrusi gydytoja nežinojo, kaip sustabdyti odos vėžį. S.Valiukevičienė nugąstavo, kad nėštumas galėjo paskatinti melanomos vystymąsi, todėl grįžusi iš ligoninės namo daug skaitė medicinos literatūros. Tačiau tokių duomenų medikė nerado.

Kai kurių vaistų nuo melanomos ligonei nebuvo galima skirti  vien dėl to, kad jie kenkia vaisiaus brendimui.  Todėl buvo nutarta paankstinti kūdikio atėjimą į pasaulį.

Melanoma serganti moteris pagimdė sveiką kūdikį, tačiau praėjus  mėnesiui po gimdymo ji mirė, jos gyvybės medikams nepavyko išgelbėti.

"Moters gyvenimas nuo tos dienos, kai jai buvo nustatyta melanoma, truko  tik tris mėnesius. Melanoma yra baisi liga", - pasakojo odos ligų specialistė S.Valiukevičienė.

Be  apsauginio kremo  - ne ilgiau kaip 15-20 minučių

Po žiemos kaitintis saulėje be apsauginio kremo gydytojai pataria ne  daugiau kaip 15-20 minučių. Yra žinoma, kad dėl saulės poveikio didėja  odos navikinių ligų rizika.

Viena agresyviausių - melanoma. Lietuvoje kasmet nustatoma nuo 200 iki 250 naujų melanomos atvejų. Melanoma - reta liga, ja serga maždaug 6 iš 100 tūkstančių šalies  gyventojų.

Tačiau melanomos mirtingumo rodiklis yra vienas didžiausių iš visų odos  vėžio formų.

Melanoma formuojasi iš tamsų pigmentą melaniną gaminančių ląstelių. Moterims šis odos vėžys yra dažniau nustatomas ant kojos, o vyrams - liemens srityje.

Vasarą moterys mėgsta dėvėti trumpesnius sijonus, todėl stipriau nudegina kojas, o vyrai mažiau saugo liemenį.

Manoma, kad tam tikrose kūno vietose esančios pigmentinės ląstelės melanocitai turi didesnę riziką supiktybėti.

Ši mintis paskatino gydytoją S.Valiukevičienė kartu su bendradarbiais atlikti tyrimą ir Lietuvoje. Ištyrus mergaites nuo vienerių iki 10 metų, ant jų kojų buvo aptikta kur kas daugiau apgamų nei kitose kūno vietose.

Nesimetriškas apgamas – blogas ženklas

Melanoma auga gylyn į odą, o auglio išvešėjimas odoje yra matuojamas milimetrais.  Dažnai manoma, kad jeigu auglys yra didelis, jis jau suvėžėjo. Tačiau  tokia nuomonė yra klaidinga.

„Auglio piktybiškumas nepriklauso nuo jo dydžio. Darinys gali būti labai  mažas, bet jeigu yra tam tikrų specifinių požymių, būtina kreiptis į odos ligų specialistą“, - patarė S.Valiukevičienė.

Pavyzdžiui, labai svarbu, kaip atrodo tiriamo apgamo kraštai, ar jie yra  lygūs, ar - ne. Jeigu apgamas yra nesimetriškas, tai taip pat blogas ženklas.

JAV Nacionalinės sveikatos instituto specialistai  pataria atkreipti dėmesį taip pat į apgamo spalvą, jo dydį, jeigu apgamo skersmuo - daugiau nei 5 milimetrai, būtina susirūpinti sveikata.

Apgamų negalima auginti, mažas apgamas gali būti labai piktybinis. Kartais vos 5 milimetrų  skersmens dėmelė, jei ji yra juoda ir nelygiais kraštais, gali būti piktybinės ligos pradžia.

Sėkmingiausiai gydoma melanoma, jeigu jos gylis odoje iki vieno milimetro. Jeigu melanoma pažeidė gilesnius odos sluoksnius, yra didelis pavojus, kad per limfą ir kraują gali išplisti metastazės.

Dažniausiai padidėja arčiausiai auglio esantys limfmazgiai, pavyzdžiui, jeigu melanoma nustatoma ant šlaunies, pakinta kirkšnies limfmazgis. Vėliau metastazių gali atsirasti ir įvairiuose vidaus organuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.