Kardiologai mokė, kaip atpažinti sunkią širdies ligą

Ar kaunietė visada laikėsi sveikos gyvensenos taisyklių?

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

May 10, 2014, 4:59 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:26 AM

Lietuvoje širdies nepakankamumo liga serga daugiau kaip 80 tūkst. žmonių, o kasmet sergančiųjų gretos pasipildo dar maždaug 7,5 tūkst. šalies gyventojų.

Atsiradęs dusulys net ramybės būsenoje, nuovargis, staiga padidėjęs kūno svoris, tinstančios kojos – patys ryškiausi širdies nepakankamumo požymiai. Ankstyvoje stadijoje diagnozavus ligą su ja galima sėkmingai kovoti vaistais. O ką daryti norint jos išvengti?

„Būtina mažinti arterinį kraujospūdį, kūno svorį, cholesterolio kiekį kraujyje, riboti druskos ir alkoholio vartojimą, visiškai atsisakyti rūkymo ir daugiau judėti“, – vardijo Lietuvos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo darbo grupės pirmininkė gydytoja Jelena Čelutkienė.

Visi norintieji akcijos metu galėjo sužinoti savo kraujospūdį, kūno masės indeksą, kūno vietas, kuriose labiausiai kaupiasi riebalai. Renginio metu buvo siūloma atlikti ir 6 minučių ėjimo bandymą, kurį išlaiko per šį laiką nuėjusieji bent 425 metrus.

„Smagu, kad viskas atrodo labai neblogai“, – po kelių kardiologų atliktų nesudėtingų tyrimų kalbėjo kauniečiai sutuoktiniai Marija ir Juozas. Jiems abiems – jau per 70 metų.

Moteris žino, kad jai reikia mažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį, vyrui – mažinti riebalų kiekį.

„Esame sąmoningi žmonės ir stengiamės vykdyti medikų nurodymus, tačiau didelių bėdų neturėjome, todėl dažniausiai pakanka šeimos gydytojo patarimų“, – kalbėjo Marija.

Kaunietei Vandai tenka dar dažniau konsultuotis su medikais, mat ji serga cukriniu diabetu. Nors širdies veikla moteris nesiskundė, konsultantai patarė reguliuoti mitybą ir mažinti kraujo spaudimą.

Ar kaunietė visada laikėsi sveikos gyvensenos taisyklių?

„Studijuodama nevisada jų laikiausi ir tais laikais negalvojau, kad teks taip dažnai bendrauti su gydytojais“, – prisipažino moteris. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.