Kodėl kilnoti svarmenis turėtų ir moterys?

Turbūt niekas nesiginčytų, kad svarmenų kilojimas vyrams yra naudingas - sportuojant tvirtėja jų raumenys, gerėja laikysena, figūra tampa vyriška. Tačiau kalbai pasisukus apie moteris situacija tampa priešinga. Daugelis mano, kad tokį sportą pasirinkusi moteris sustambės, priaugs daug nereikalingų raumenų ir taps panaši į vyrą. Visuomenėje šia tema paplitę daugybė mitų, dėl to reta moteris ryžtasi kilnoti svarmenis. Ir net kai pasiryžta dėl tų pačių klaidingų įsitikinimų dažniausiai tai daro neteisingai ir neefektyviai. Iš tiesų moterys, kilnodamos svarmenis, galėtų gauti turbūt net daugiau naudos nei vyrai, todėl bandysiu išsklaidyti dažniausius mitus apie šį sportą.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Gelumbauskas

May 11, 2014, 1:01 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:04 AM

Mitas: Kilnodama svarmenis moteris taps stambi ir priaugs krūvą raumenų

Daugelis moterų bijo, kad vos prisilietus prie štangos jų raumenys išsipūs tarsi balionas. Šią klaidingą nuomonę turbūt suformavo kartais ant žurnalų viršelių pasirodančios profesionalių kultūrisčių nuotraukos. Tačiau tokiai figūrai pasiekti dažniausiai neužtenka net daugelio metų darbo sporto salėje, gerai sureguliuotos mitybos ir tinkamos genetikos. Dauguma profesionalių kultūrisčių vartoja anabolinius steroidus (sintetinį testosteroną) ir tik taip sugeba išlaikyti tokią didelę raumenų masę. Patikėkite, jos tikrai taip neatrodo vien dėl to, kad kelis kartus apsilankė sporto salėje.

Į tai galima pažiūrėti ir iš kitos pusės - turbūt pažįstate vyrų, kurie reguliariai kilnoja svarmenis. Prisiminkite, kiek laiko reikėjo, kol jiems pavyko užsiauginti raumenų. Turbūt tik po pusmečio pasirodė pirmieji jų rezultatai, o net ir po kelių metų treniruočių jie dar nė iš tolo nebuvo panašūs į Arnoldą Schwarzeneggerį.

Tačiau vyrams priaugti raumenų yra nepalyginamai lengviau nei moterims, nes vyrų sėklidės gamina daug hormono testosterono, kuris veikia kaip natūralus dopingas ir skatina raumenų augimą. Moterų organizme testosterono net 10 kartų mažiau, todėl didinti raumenų masę joms yra gerokai sunkiau. Tad pagalvokite dar kartą - dauguma vyrų ilgai pluša sporto salėje, kol pasiekia savo svajonių figūrą. Negi vis dar manote, kad jūsų raumenys stebuklingai išsipūs vos palietus štangą?

Mitas: Svarmenų kilnojimas nepadės numesti svorio ir išryškinti moteriškų apvalumų

Išsiaiškinome, kad kilnodamos svarmenis moterys tikrai netaps raumenų kalnu. Tačiau ar šis sportas gali padėti atsikratyti papildomų kilogramų? Pasirodo, tai vienas efektyviausių būdų norint to pasiekti - kilnojant svarmenis ne tik sudeginama iki 500 kalorijų treniruotės metu, bet ši veikla ilgam laikui (iki paros) aktyvina medžiagų apykaitą, todėl kalorijos dega net ir po treniruotės sėdint prie kompiuterio. Taigi, iškart pasiekiami du tikslai - tvirtėja raumenys ir atsikratoma papildomų kilogramų.

Žinoma, numesti svorio padėtų ir ištvermės pratimai (pavyzdžiui bėgimas), tačiau tuomet atsikratysite ne tik riebalų, bet kartu neteksite ir dalies raumenų, o tokiu atveju galite prarasti ir savo moteriškas formas. Tuo tarpu jėgos treniruotės sutvirtins reikiamus raumenis ir padės šias formas dar labiau išryškinti.

Visgi tenka pripažinti, kad jei jūsų tikslas - tiesiog numesti svorio, 90% atvejų jums užteks tiesiog pakeisti savo mitybą, ir nėra reikalo eiti į sporto salę. Tačiau jei norite ne tik numesti svorio, bet ir gražiai atrodyti bei būti sveika, nėra efektyvesnio metodo tai pasiekti nei jėgos treniruotės. Nors efektyviausias būdas (ypač pradedančioms sportuoti) yra svarmenų kilnojimas, tinka ir kūno svorio pratimai bei joga.

Mitas: Moterys turi kilnoti tik mažus svorius ir daryti kardio pratimus

Net pasiryžusios nueiti į sporto klubą moterys dažniausiai renkasi rožinius vieno ar dviejų kilogramų hantelius, o sunkesnius svarmenis aplenkia iš toli. Tai dažniausiai lemia tas pats įsitikinimas, kad prisilietusi prie štangos ir didesnių svorių moteris greit sustambės ir taps panaši į vyrą. Tikiuosi jau pavyko įtikinti, kad taip tikrai nenutiks. Tačiau kodėl tuomet netinka lengvi svoriai?

Atliekant pratimą su lengvu svoru ir kartojant jį 15-20 kartų vystoma tik raumens ištvermė - taip sportuojant raumenys netaps tvirti ir stangrūs. Vienintelė galimybė užsiauginti tokius raumenis yra kilnoti sunkius svorius, kartojant pratimą 4 - 6 kartus, nes tik susidūrę su dideliu pasipriešinimu raumenys bus priversti stiprėti. Nors raumenys taps stipresni ir atrodys tvirtesni, tai nereiškia, kad jie padidės, nes raumens didėjimui neužtenka tik sunkių treniruočių - tam reikia ir didelio kalorijų perviršio (kasdien suvartoti gerokai daugiau kalorijų nei sudeginti) bei jau minėto testosterono poveikio. Dėl to kilnojant sunkius svorius raumenys taps tvirti ir stangrūs, bet neišsipūtę.

Mitas: Sunkumų kilnojimas kenkia sveikatai ir ypač pažeidžia sąnarius

Šis įsitikinimas labai plačiai paplitęs, tačiau yra visiškai neteisingas. Dažniausiai taip mąsto su svarmenimis niekada nesusidūrę žmonės ir negalima jų kaltinti - iš pirmo žvilgsnio štangos iš tikrųjų atrodo pavojingai. Tačiau šiame sporte nėra susidūrimų su varžovais, kaip krepšinyje ar futbole, nėra rizikos paslysti ar išsinarinti koją kaip bėgime. Trumpai tariant, čia nėra jokio netikėtumo faktoriaus. Tad visai nestebina, jog pagal statistiką sunkumų kilnojimas yra vienas saugiausių sportų ir jame traumos gerokai retesnės nei krepšinyje ar futbole.

Ypač gajus mitas, kad dideli svoriai pažeidžia sąnarius. Iš tiesų yra priešingai - kilnojant svarmenis stiprėja aplink sąnarį esantys raumenys ir raiščiai, o dėl to gerėja ir sąnario funkcija. Daugelis žmonių būtent kilnodami svarmenis sugebėjo atsikratyti ilgai varginusio nugaros ar kelių skausmo. Apskritai sunkumų kilnojimas turi didžiulį teigiamą poveikį sveikatai - nuo sumažėjusio kraujospūdžio ir padidėjusio kaulų tankio iki žvalios nuotaikos ir padidėjusio lytinio potraukio.

Mitas: Nustojus sportuoti raumenys virs riebalais, ir visos pastangos bus veltui

Kaip auksas negali pavirsti moliu, taip ir raumenys niekada nevirsta riebalais, nes tai yra visiškai skirtingi audiniai. Klaidingas įspūdis gali susidaryti dėl to, kad sumažėjus fiziniam aktyvumui žmogus sudegina mažiau kalorijų, tad svarbu atitinkamai pakeisti ir mitybą, o to nepadarius kalorijų perviršis virsta riebalais. Be to, netreniruojant raumenų jų masė iš tikrųjų šiek tiek sumažėja, tad gali susidaryti iliuzija, kad buvę raumenys virsta riebalais, bet tai nėra tiesa. O norint nepriaugti svorio nustojus sportuoti labai svarbu atitinkamai mažiau ir valgyti.

Priešingai vyraujančiam įsitikinimui, kilnodamos svarmenis moterys netampa labiau vyriškomis. Greičiau priešingai - jos gali džiaugtis lieknu, gražiu ir sveiku kūnu ir dar labiau pabrėžti moteriškumą. O prie viso to jos tampa ir gerokai stipresnės - gali pačios atsukti stiklainio dangtelį ar parsinešti sunkius pirkinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.