Dešimt ženklų, įspėjančių apie Alzheimerio ligą

Jūsų žmona nuolat nukiša raktus. Tai juos randate skalbinių dėžėje, tai knygų lentynoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2014, 11:09 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:54 AM

Jūsų senelis mėgsta kasdien pasivaikščioti apie namus. Tačiau pastaruosius ketvertą kartų jis pasiklydo ir be kaimynų pagalbos nebegalėjo sugrįžti namo.

Su tokiomis situacijomis susiduria nemažai žmonių, tačiau dažnai jie nenori pripažinti, kad tokie simptomai reiškia kažką negero. Jie mano, kad tokia savijauta yra normali senėjimo proceso dalis, tačiau taip nėra.

Panašūs atminties ir orientacijos sutrikimai gali būti silpnaprotystės (demencijos) simptomais. Plačiausiai paplitusi silpnaprotystės forma - Alzheimerio liga, kuria serga senyvo amžiaus žmonės.

Kokie simptomai rodo prasidėjusią ligą? Pateikiame dešimt pavojaus ženklų, kuriuos pastebėjus, būtina kreiptis į gydytoją.

Atminties sutrikimai. Normalu, jei žmogus retkarčiais užmiršta užduotis, kolegų vardus ar telefonų numerius ir prisimena juos vėliau. Sergantysis Alzheimerio liga vardus ar numerius užmiršta dažnai ir neprisimena jų vėliau.

Su įprastais darbais susiję sunkumai. Užsiėmę žmonės kartais būna tokie išsiblaškę, kad palieka bulves virti ant viryklės ir prisimena jas tik pavalgę. Alzheimerio liga sergantys žmonės gali pagaminti valgį ir užmiršti ne tik pateikti jį ant stalo, bet ir tai, kad jį pagamino.

Kalbos problemos. Kiekvienas žmogus kartais „užstringa", negalėdamas rasti tinkamo žodžio, bet sergantieji Alzheimerio liga užmiršta paprastus žodžius, ir tai jų kalbą daro nesuvokiamą.

Orientacijos praradimas. Normalu, jei kartais užmirštama savaitės diena ar susitikimo vieta. Tačiau sergantys žmonės gali pasiklysti gatvėje, kurioje gyvena, nesuvokti, kur jie yra, kaip jie ten pateko ir kaip grįžti namo.

Sveikos nuovokos stoka. Žmonės kartais taip nugrimzta į darbus, kad ima nebekreipti dėmesio į savo rūbus. Sergantys žmonės gali apsirengti visiškai netinkamai, pavyzdžiui, apsimauti keletą kelnių ar užsidėti kelias bliuzeles.

Abstraktaus mąstymo problemos. Kartais žmonėms sunku apskaičiuoti dideles sąskaitas. Sergantys žmonės gali apskritai užmiršti skaičių reikšmes ir kam jie reikalingi.

Ne vietoje padėti daiktai. Kiekvienam pasitaiko ne vietoje padėti raktus ar piniginę. Žmogus, sergantis Alzheimerio liga, daiktus gali padėti neįprastoje jiems vietoje: lygintuvą - į šaldytuvą, o laikrodį - į cukrinę.

Nuotaikų svyravimai. Žmonės kai kada būna susimąstę ar liūdni. Sergančiųjų nuotaika gana greitai svyruoja - nuo visiškos ramybės iki ašarų, pykčio. Ir be jokios priežasties.

Asmenybės pasiketimai. Žmogaus savybės keičiasi palengva, su amžiumi. Sergantieji Alzheimerio liga pasikeičia staiga - jie tampa labai sumišę, įtarūs ar bailūs.

Iniciatyvos praradimas. Natūralu pavargti nuo namų darbų, verslo ar įvairių problemų, tačiau dauguma žmonių atgauna iniciatyvą. Sergantieji Alzheimerio liga gali tapti labai pasyviais. Norint juos įtraukti į veiklą, juos reikia nuolat raginti ir skatinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.