Ar atsisakę pieno produktų nebijote neužaugti ar pradėti senti?

Lietuvoje ir pasaulyje populiarėja dietos, kurios iš savo mitybos raciono rekomenduoja išbraukti pieno produktus. Kelios jų – vadinamoji „Holivudo“ dieta, patarianti iš mitybos išmesti baltymų ir kalcio turinčius produktus, „Scarsdale“ dieta, uždraudžianti ne tik pieno produktus, bet ir riebalus, cukrų, miltinius gaminius, alkoholį, mažesnį pieno produktų vartojimą skatina ir išpopuliarėjusi žaliavalgystė. Bet ar tai sveika?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 1:19 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:50 AM

Pieno produktų vartoja šiek tiek mažiau

Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, pieno produktų vartojimas šalyje išlieka stabilus. Nors kai kurių produktų vartojimas neženkliai sumenko, vis tik pieno produktai lietuvių tarpe išlieka vieni svarbiausių ir dažniausiai pirkinių krepšeliuose sutinkamų maisto produktų.

„Šiokį tokį tam tikrų grupių pieno produktų vartojimo mažėjimą išties jaučiame. Lyginant šių ir praėjusių metų pirmus keturis mėnesius, nežymiai apie 7 proc. sumažėjo varškės paklausa, šiek tiek mažiau nupirkta jogurtų ir jogurtinių gėrimų.

Tačiau maždaug dešimtadaliu augo sūrio, grietinės ir grietinėlės, sviesto, varškės sūrelių pardavimai. Tad, ar kai kurių produktų paklausos mažėjimą išties lėmė populiarios dietos, pasakyti sunku“, – sako „Maxima LT“ Maisto prekių pirkimo departamento direktorius Tomas Marcinkevičius.

Pasak jo, pieno produktų paklausai įtaką daro ir siūlomas asortimentas, ir produktų kaina.

Pardavimai šokteli tinklo parduotuvėse klientams pasiūlius akcijas ir nuolaidas mėgstamiems pieno produktams, lietuviai noriai išbando ir pieno produktų naujoves – naujus skonius.

Vienareikšmiškai populiariausias pieno produktas – varškės sūreliai, jį labai pamėgusios šeimos. Šokoladinių sūrelių „Maxima“ parduotuvėse nuperkama net 88 tonų per mėnesį. Pasak privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytojos dietologės Linos Viniarskaitės, šokoladiniai sūreliai gali sudaryti vieną iš reikiamų suvartoti pieno produktų paros normų, tačiau reikia neužmiršti, jog tai desertas, todėl turėtų būti valgomas ne kiekvieną dieną.

Greta jų reikia vertėtų vartoti pieno, kefyro, valgyti varškės, jogurto ir kitų pieno produktų.

Priežastimi galėtų būti laktozės netoleravimas

Pasak L. Viniarskaitės, trečdalis Lietuvos gyventojų turi laktozės netoleravimą. Tai galėtų būti viena pagrindinių priežasčių, kodėl mažėja pieno produktų vartojimas.

„Vis tik jeigu pieno produktų atsisakoma dėl laktozės netoleravimo, toks požiūris nėra teisingas. Šiuo metu yra jau tikrai platus pieno produktų be laktozės pasirinkimas. Be to, ir įprastame rūgščiame piene laktozės mažiau nei šviežiame, o, pavyzdžiui, kietuosiuose sūriuose jos apskritai nėra apskritai“, – sako L. Viniarskaitė.

Gydytojos dietologės teigimu, viena iš pagrindinių sveikos mitybos taisyklių – įvairovė. O pienas, jogurtas, varškė – būtinos sveikos mitybos sudedamosios dalys.

„Jeigu sveikata leidžia, vartojami pieno produktai turėtų būti įvairūs, taip iš jų gaunama skirtingų medžiagų. Iš pieno produktų organizmas labai gerai įsisavina kalcį, kalį, fosforą, vitaminus B, D, E, A. Tai labai svarbu ne tik augančiam organizmui – šios naudingos medžiagos stabdo ir senėjimo, kaulų retėjimo procesus, yra naudingi ir kitoms organizmo funkcijoms palaikyti“, – teigia L. Viniarskaitė.

Pieno produktų – 2–3 kartus per dieną

Be kalcio labai svarbus ir pieno produktuose esantis vitaminas D – ypač mūsų šalyje, kur saulėtų dienų ne tiek ir daug.

2012 metais medikų atlikto tyrimo metu, nustatyta jog beveik 90 proc. Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D. Šis vitaminas atsakingas ne tik už mūsų kaulų bei dantų sveikatą, tyrimai rodo, jog jis gerina nuotaiką bei imunitetą, greitina medžiagų apykaitą, jo trūkumas gali turėti įtakos alergijoms atsirasti.

Pasak L. Viniarskaitės, pieno produktų kiekvienas žmogus kasdien turėtų suvartoti bent 2–3 porcijas per dieną. Tai numato ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), tam pritaria Lietuvos sveikatos institucijos.

„Pieno produktai turi didelę maistinę vertę, kurios atsisakyti nevalia. Ir PSO, ir Lietuvos specialistai yra įtraukę pieno produktus į sveikos mitybos pasirinkimo piramidę – į antrą jos „aukštą“ pagal rekomenduojamą paros normą.

Tai reiškia, kad vartoti pieno produktus reikia kasdien. Dėl to pieno produktų atsisakyti raginančioms dietoms nepritariu, jeigu to nereikalauja kokie nors sveikatos sutrikimai“, – sako gydytoja dietologė.

Itin svarbu sportuojantiems

Kaip jau minėjo L. Viniarskaitė, pieno produktai – labai geras, sudėtimi kokybiškas baltymų šaltinis. O baltymų itin reikia ne tik augantiems, bet ir senstantiems, taip pat sportuojantiems žmonėms.

„Pieno produktai suteikia sotumo jausmą ir yra puikus baltymų šaltinis raumenų vystymuisi, juose esanti maisto medžiagų įvairovė būtina kaulų ir dantų sveikatai palaikyti. Riebesniuose pieno produktuose gausiau gyvulinių riebalų ir juose tirpių vitaminų – A, D, E, K. Liesuose vitaminų kiek mažiau, tačiau daugiau baltymų“, – pasakoja gydytoja dietologė L. Viniarskaitė.

Į pieno produktų racioną gydytoja dietologė labai rekomenduoja įtraukti ir jogurtus, kuriuose yra gyvų gerųjų bakterijų – priobiotikų. Šie gerina virškinimą, reguliuoja žarnyno mikroflorą, stiprina imunitetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.