Savo kūnu vyras stabdė mobiliąją medikų laboratoriją

Ar tikrai medikai norėjo išsaugoti Panevėžio rajone esančio Liūdynės  kaimo vyrus? Vienam liūdyniečiui teko sėsti ant kelio ir savo kūnu stabdyti mobiliąją medikų laboratoriją, kad kaimo žmonės neliktų taip ir neištirti dėl prostatos vėžio, skydliaukės bei kitų ligų.

Daugiau nuotraukų (1)

Laimis Kavoliūnas, www.panskliautas.lt

Jun 4, 2014, 12:36 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:01 AM

Atsisėdo priešais automobilį

Projekto „Išsaugokime vyrus“, kuriuo siekiama skatinti rizikos grupės vyrus pasitikrinti sveikatą ir atlikti prostatos specifinio antigeno kraujo tyrimą,  praėjusią savaitę akcija Liūdynėje turėjo vykti nuo 13 iki 14 valandos.

Tačiau vyrų eilutė buvo per ilga, ne visi per tą laiką spėjo duoti kraujo.

Gyventojai manė, kad atvykusieji medikai neskubės ir sąžiningai priims visus laukiančiuosius, bet įvyko kitaip: mobilioji laboratorija laikėsi grafiko ir rengėsi išvykti. Žmonės tuo pasipiktino.

Į medicinos punktą buvo atėję beveik 30 žmonių, tačiau per valandą viena dirbusi laborantė spėjo paimti kraujo tik iš 20-ies liūdyniečių.

„Pasakė, kad daugiau nebeims kraujo, ir jau norėjo išvažiuoti. Tada aš atsisėdau priešais mašiną ir neleidau. Pasėdėjau apie 10 minučių, jie turbūt susiskambino su savo viršininkais ir paėmė kraujo iš likusių kelių vyrų. Su triukšmais, bet viskas baigėsi gerai“, – pasakojo pavardės pasisakyti nenorėjęs Rimantas.

Žmonės laukė medikų negėrę ir nevalgę

Liūdynės medicinos punkto slaugytoja Rima Šedienė taip pat stebėjosi, kad mobilioji laboratorija ketino išvykti nepaėmusi kraujo tyrimui iš visų norinčiųjų.

„Žmonės nuo ryto negėrę ir nevalgę laukė, kad galėtų duoti kraujo, kai kurie net iš darbo atsiprašė. Jie būtų likę už borto, ačiū Dievui, kad atsirado aktyvus žmogus ir neleido automobiliui išvažiuoti“, – sakė R.Šedienė.

Pasak medikės, imant kraują tyrimams prioritetas buvo taikomas vyrams, tačiau atėjusios moterys taip pat galėjo išsitirti dėl skydliaukės, kepenų ligų, cukraligės, pamatuoti cholesterolį.

R.Šedienė teigė, kad paėmus kraujo bus iš karto atliekami penki tyrimai, tarp jų ir bendras kraujo tyrimas. Visa tai – nemokamai. Ne iš blogos valios

Projekto „Išsaugokime vyrus“ mecenatas Ramūnas Karbauskis teigė nieko negirdėjęs apie incidentą Liūdynėje, tačiau užtikrino, kad tai įvyko ne iš blogos valios.

„Mobilioji laboratorija į kaimus važiuoja pagal iš anksto su vietos bendruomene suderintą grafiką, kad būtų žinoma, kiek žmonių ateis duoti kraujo. Tikrai nėra nustatyta, per kokį laiką ir kokiam žmonių skaičiui seselės turi paimti kraujo, tiesiog nesinori, kad laboratorija stovėtų be reikalo.

Paprastai iki pietų ji vyksta į vieną kaimą, po pietų – į kitą. Jei ne visi tądien galėjo duoti kraujo, laboratorija sugrįžta ir kitą dieną, tik reikia suderinti su bendruomene“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pasak jo, projekto metu šalyje iš viso jau atlikta apie 40 tūkstančius įvairių kraujo tyrimų, vienam žmogui atliekama maždaug 10 skirtingų tyrimų.

Projektu „Išsaugokime vyrus“ siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į prostatos vėžio problemą bei informuoti apie ankstyvosios ligos diagnostikos svarbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.