Medikai pakraupę – erkių įkandimų pasekmės šiemet itin skaudžios

Į Alytaus ligoninę plūstelėjo suįžūlėjusių erkių aukos. Medikai pakraupę – šiemet erkių įkandimai baigiasi kaip niekad sunkiomis komplikacijomis. Ligoninėje dėl gyvybės kovojo jau ne vienas pacientas, daugumą jų visą gyvenimą kamuos sunkūs liekamieji reiškiniai.

Erkės dažniausiai užkrečia erkiniu encefalitu arba Laimo liga.<br>123rf nuotr.
Erkės dažniausiai užkrečia erkiniu encefalitu arba Laimo liga.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Baliukonienė (alytusplius.lt)

2014-06-18 18:39, atnaujinta 2018-02-12 17:25

„Šiuo metu turime 26-erių metų pacientą, kuris po erkės įkandimo užsikrėtė erkiniu encefalitu. Jo liga taip komplikavosi, kad visą likusį gyvenimą jis liks neįgalus“, – sakė Danutė Kuzmickienė, Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja.

Pasak jos, į ligoninę šiais metais daug patenka pacientų, kuriems iš karto diagnozuojama trečia ligos stadija.

„Taip nėra buvę nė vienais metais. Kovoti su trečios stadijos liga yra labai sudėtinga, ir be liekamųjų reiškinių jau nebeapsieinama“, – pasakojo gydytoja.

Erkių aktyvumas jau pasiekė piką, todėl medikai tikisi dar didesnio pacientų antplūdžio.

Alytaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiais metais Alytaus mieste ir rajone erkiniu encefalitu jau užsikrėtė trys žmonės, o Laimo liga – du. Tačiau, pasak D.Kuzmickienės, tai buvo tik pradžia. Pastarosiomis dienomis ligoninę užplūdo dar daugiau erkių platinamų ligų aukų ir jų skaičius stipriai šoktelėjo į viršų.

„Pernai tokiu pat metu Laimo liga užsikrėtė vienas žmogus ir du – erkiniu encefalitu. Šių ligų padariniai gali būti neprognozuojami, žmogus gali likti neįgalus arba net mirti“, – kalbėjo Ramunė Zelenienė, Alytaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė.

Jos teigimu, nuo itin sunkių erkinio encefalito padarinių gali apsaugoti skiepai. Daug žmonių įsitikinę, kad šiuo metu skiepytis yra per vėlu. „Anaiptol, tik dabar suaugusiesiems rekomenduojama skiepytis pagal pagreitintą vakcinavimo schemą. Pagreitinta skiepijimų nuo erkinio encefalito schema taikoma prieš pat erkių aktyvumo sezoną ar jam jau prasidėjus“, – sakė visuomenės sveikatos centro specialistė.

Šaltuoju metų sezonu skiepijant pagal įprastinę skiepijimo schemą, rekomenduojamos 3 vakcinos dozės. Pasiskiepijus pirmą kartą, po 1-3 mėnesių skiepijama antrą kartą, o dar po 9-12 mėnesių – trečią. Pirmoji revakcinacija reikalinga po trejų metų. Vėlesnė palaikomoji revakcinacija rekomenduojama kas 5 metai, vyresnio amžiaus žmonėms (vyresniems nei 60 m.) – kas treji metai.

R.Zelenienė teigia, kad užsikrėsti erkiniu encefalitu galima ir per pieną, todėl šiltuoju metų laiku patartina jį gerti tik virintą.

Erkinio encefalito virusas persiduoda pirmosiomis minutėmis po erkės įkandimo. Požymiai pasireiškia maždaug po dviejų trijų savaičių. „Erkinio encefalito požymiai būna panašūs į gripo – karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, svaigimas, vėmimas. Šie simptomai tęsiasi maždaug savaitę, po to jie trumpam atslūgsta ir vėl atsinaujina nauja simptomų banga“, – sakė specialistė.

Skiepų nuo Laimo ligos nėra. Ja užsikrėtus, simptomai pradeda ryškėti vos po vienos dviejų dienų. Ši liga nėra išgydoma – ji gali bet kada pasikartoti. Laimo ligos simptomai yra erkės įkandimo vietoje besiplečianti raudona dėmė, pradedama karščiuoti, kamuoja galvos skausmas.

R.Zelenienė ragina imtis ir papildomų atsargumo priemonių. Einant į miškus ar būnant gamtoje, rengtis šviesių atspalvių drabužiais, nepalikti neuždengtų kūno vietų, kur erkės galėtų įsisiurbti. Naudoti erkes atbaidančius purškalus.

„Jeigu pamatėte įsisiurbusią erkę, ją reikia kuo greičiau pašalinti. Kokiu nors smulkiu, aštriu daiktu, pavyzdžiui, pincetu, suėmus už erkės, ją staigiu judesiu patraukti į viršų. Jeigu liko erkės „straubliukas“, vėliau jis pats pasišalins. Tą vietą reikia dezinfekuoti“, – pagrindines taisykles, ką reikia daryti įsisiurbus erkei, primena R. Zelenienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.