Kodėl skauda galvą?

Šiuo metu yra žinoma daugiau nei 200 galvos skausmo formų. Galvos skausmo priežastimi dažnai tampa stiprūs kvapai, alkis, ryški šviesa, meteorologiniai pokyčiai, miego stoka, stresas, kai kurių vitaminų ir mikroelementų trūkumas organizme. Toks skausmas kamuoja įvairaus amžiaus žmones.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2019, 10:25 AM

Štai Orestai galvos skausmai prasidėjo, kai ji buvo dar visai mažutė. Pirmą kartą tėvai kreipėsi į specialistus mergaitei sulaukus trejų.

„Kiek save atsimenu, tiek skauda galva. Pirmą kartą kreiptasi dėl galvos skausmų, kai buvau trejų metų, tada įkritau į rūsį ir susitrenkiau galvą. Paauglystėje skausmai sustiprėjo, naktimis užeidavo stiprūs priepuoliai su labai stipriu skausmu ir temperatūra. Buvo keletą kartų darytas magnetinis rezonansas, kuris nerodė kokių nors sutrikimų. Tada sakė, kad praeis, išaugsiu, kad spazmuoja kraujagyslės“, – pasakojo mergina. Tačiau su migrena ji gyvena ir šiandien, jau baigusi magistro studijas ir dirbdama pagal specialybę.

Darbdavys informuotas apie šią Orestos bėdą, todėl didžiulių nesklandumų darbovietėje nekyla. „Kartais būna, kad vėluoju į darbą, jei stipriai skauda. Tačiau stengiuosi nepiktnaudžiauti tuo. Jei tik silpnas skausmas, į darbą, be abejo, einu“, – teigė pašnekovė.

Atrodytų, kasdien bijoti prasidėsiančio galvos skausmo – sunki našta, tačiau, panašu, kad su migrena galima „susitaikyti“. Anot merginos, ji jau pagal skausmą žino, ar gerti vaistus, ar gali pakentėti be jų ir jau turi išbandytų natūralių skausmo malšinimo metodų.

„Jei nenumalšinti, tai bent, dažnu atveju, sumažinti galvos skausmą man padeda miegas, pirtis su baseinu (kontrastas tarp šilto ir šalto), šaltas dušas, apelsinų sultys, galvos masažas ir seksas“, – patirtimi dalijosi Oresta. Nors, pripažino, kad kartais net ir vaistai nepadeda.

Ne visus kamuoja migrena, tačiau, kas yra įkyrus galvos skausmas – žino daugelis. Kaip su juo kovoti pataria specialistai?

Galvos skausmų rūšys ir priežastys

Medicinos paslaugų centro šeimos gydytoja Edita Švikščiūtė pasakojo, kad galvos skausmas yra itin dažna vizitų pas gydytoją priežastis: „Dėl galvos skausmo kreipiasi labai daug žmonių, tačiau tai dažniau didesnė moterų problema. Pagrindinės galvos skausmo priežastys – intensyvus gyvenimo tempas, darbo krūvis, stresas, emociniai sutrikimai“.

Gydytojai pritarė ir Kauno klinikų Neurologijos skyriaus vadovas profesorius Antanas Vaitkus.

„Migrena yra įgimta, genetiškai paveldima liga. Jie skausmas yra simetriškas, bukas, pakaušio, kaktos, viršugalvio srityje, užspaudžiantis, varginantis ne tiek stipriai – tuomet tai ir yra įtampos galvos skausmas, rodantis kaukolę apimančių raumenų įtempimą. Tokie galvos skausmai atsiranda nuo asmenybinių ypatumų, socialinės aplinkos poveikio, streso, kartais daugiau ar mažiau šį skausmą lemia anatominiai kaklo ypatumai.

Na, o antriniai galvos skausmai atsiranda su organiniais pakitimais: galvos smegenų, kraujagysliniais, kaklo degeneraciniais, taip pat susijusiais su onkologiniais aspektais. Tačiau apie 90 procentų sudaro pirminiai galvos skausmai ir deja, dažniausiai tai yra Dievo bausmė moterims“, – apgailestavo neurologas.

Galvos skausmas gali pranešti ir apie rimtas ligas

Anot neurologijos profesoriaus A. Vaitkaus, galvos skausmas gali pranašauti ir tam tikras rimtas ligas. „Jei atsiradęs galvos skausmas trunka dienas, savaites, priežasties reikia ieškoti galvos smegenų viduje, gali būti, jog yra prasidėję onkologinio pobūdžio procesai, galvos smegenų skysčio sutrikimai arba tam tikros kraujagyslinės anomalijos“, – įspėjo specialistas.

Šeimos gydytoja E. Švikščiūtė taip pat išskyrė atvejus, kada dėl galvos skausmo į medikus reikėtų kreiptis nedelsiant.

„Reikėtų įvertinti, kokio stiprumo yra skausmas, kada ir kaip jis atsirado. Jei tai pirmą kartą gyvenime atsiradęs galvos skausmas, kuris yra pakankamai stiprus, lydimas vėmimo ar koordinacijos sutrikimų, be abejonės nedelsiant reikia kreiptis į medikus. Jei galvos skausmas dažnai pasikartoja ir jį galima pavadinti „nuolatiniu draugu“, reikėtų pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, atlikti paprasčiausią kraujo tyrimą, o vėliau gali būti numatomas ir vizitas pas neurologą“, – pasakojo E. Švikščiūtė.

Ką daryti, jei suskaudo galvą?

Šeimos gydytoja susidūrus su galvos skausmu pirmiausia patarė atsižvelgti į aplinkybes. „Jei galvos skausmas nėra stiprus, tačiau vis pasikartoja, reikėtų atkreipti dėmesį, ar tos dienos, kai skaudą galvą yra įtemptos, pasistengti atsipalaiduoti, pagulėti. Galima atsigerti raminančių arbatų, tokių kaip melisų ar valerijonų. Na, ir, žinoma, galima išgerti nestiprią tabletę“, – apie kovos su lengvu galvos skausmu būdus kalbėjo E. Švikščiūtė.

Neurologas A. Vaitkus pridūrė, kad malšinant galvos skausmą, pirmasis vaistas yra paracetamolis.

„Jei paracetamolis nepadeda, tuomet galima pagalvoti apie vaistus su ibuprofenu arba kofeinu. Tačiau, jei skausmas yra nuolat pasikartojantis, reikia turėti nuomonę apie savo skausmą ir gydytoją, kuris pakonsultuos. Taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, kad jei gyveni įtampoje ir dar laikaisi dietos – cukraus svyravimas kraujyje gali turėti įtakos galvos skausmui. Dabar kaip tik bikinių sezonas, ir moterims galvos skausmai labai dažni“, – teigė neurologas.

Tiesa, kaip alternatyva vaistams su ibuprofenu gali būti vartojami ir nereceptiniai vaistai su deksketoprofenu. Geriamasis deksketoprofenas veikia labai greitai ir palyginti neilgai, todėl tinkamas trumpalaikiam, silpno ir vidutinio intensyvumo skausmui malšinti. Taip pat saugus vartoti kelis kartus per dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.