Be kančių: per septynias dienas - minus du kilogramai

Atostogos – puiki proga susiimti ir atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų. Pasirinkite labiausiai jums tinkančią dietą ir stokite prie starto linijos. Jei negalite gyventi be mėsos, pasirinkite baltymų dietą. Jei negalite ištverti nė dienos be duonos, rinkitės angliavandenių dietą. Na, o jei niekaip negalite pasakyti „ne“ vaisiams, pasirinkite vaisių dietą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 13, 2014, 11:30 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 12:26 AM

Šios trys dietos sudarytos remiantis maisto grupėmis, kurias žmonės labiausiai mėgsta. Tad pasirinkus tinkamą dietą kankintis nereikės.

Dietos rekomenduojama laikytis septynias dienas. Per tiek laiko turėtumėte netekti iki poros kilogramų.

Nepamirškite – atsikratyti daugiau svorio per tokį trumpą laiką nesveika. Be to, prieš pradėdami laikytis dietos būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju.

Ką verta žinoti apie baltymų dietą? Laikantis mitybos, kurios pagrindą sudaro baltymai, svoris kris greitai. Tačiau medikai perspėja: baltymų dieta gali sukelti inkstų ir kepenų problemų.

Kadangi beveik visiškai atsisakoma angliavandenių, gali stipriai sumažėti gliukozės kiekis kraujyje. Dėl šios priežasties baltymų dieta nerekomenduojama ir sergantiems širdies bei kraujagyslių ligomis, taip pat diabetu ir hipoglikemija.

Ką reikia žinoti apie vaisių dietą? Vaisiai nėra jau tokie nekalti. Klystate, jei tikitės valgydami tik vaisius numesti svorio.

Žinoma, vaisiai – natūralus ir sveikas produktas, bet vidutinio dydžio obuolyje, apelsine, persike, dviejuose kiviuose, dviejuose mandarinuose, mažame banane yra vidutiniškai 15 gramų angliavandenių.

Suvalgę lėkštę vaisių jūs gaunate apie 60 gramų angliavandenių. Tiek, kiek yra keturiose riekelėse duonos. Taigi, atsižvelgiant į produktų glikemijos indeksą, gali paaiškėti, kad duona ne tokia žalinga kaip vaisiai.

Ką reikia žinoti apie angliavandenius – bene labiausiai visus gąsdinančią maisto produktų grupę? Tai yra pagrindinis mūsų kūno energijos šaltinis ir vienintelis energijos šaltinis smegenims.

Štai todėl kasdieniame racione turi būti angliavandenių turinčių maisto produktų.

Rinkitės viso grūdo duoną, lęšius, įvairias sėklas. Kuo mažiau vartokite baltojo cukraus ir valytų kvietinių miltų.

Svarbiausia – valgykite tai, ką siūlo gamta, valgykite įvairiai ir pasistenkite nepersivalgyti. Laikydamiesi šių nurodymų tikrai išvengsite antsvorio.

Baltymų dietos pavyzdinis savaitės valgiaraštis.

Pirmadienis

Pusryčiams: omletas iš trijų kiaušinių baltymų, keptas be aliejaus. Jį galite pagardinti petražolėmis, krapais, vyšniniais pomidorais, agurkais. Taip pat 10 migdolų.

Pietums: garuose virti žiediniai kopūstai, brokoliai, morkos ar Briuselio kopūstai, apšlakstyti pora arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus, 5 šaukštai neriebaus jogurto.

Užkandžiui: dubenėlis granatų, 3 graikinių riešutų puselės.

Vakarienei: 200 gramų ant grotelių kepto jautienos kepsnio, garuose virtos daržovės.

Antradienis

Pusryčiams: 1 virtas kiaušinis, 3 šaukštai varškės, pagardintos prieskoniais – petražolėmis, krapais, vyšniniais pomidorais, agurku.

Pietums: 150 gramų ant grotelių keptos lašišos, žalialapių salotų (be aliejaus).

Užkandžiui: vidutinio dydžio žalias obuolys.

Vakarienei: kalakuto krūtinėlė su daug daržovių, žalialapėmis salotomis, apšlakstytomis 2 arbatiniais šaukšteliais alyvuogių aliejaus.

Trečiadienis

Pusryčiams: 4 šaukštai probiotikais papildyto jogurto su 4 šaukštais avižinių dribsnių, pusė saujos moliūgų sėklų.

Pietums: penki ant grotelių kepti mėsos kukuliai, garuose virtos daržovės.

Užkandžiui: dešimt lazdynų riešutų, juodos kavos puodelis.

Vakarienei: kopūstų ir maltos mėsos patiekalas, pagardintas saldžiųjų paprikų milteliais, 5 šaukštai neriebaus jogurto.

Ketvirtadienis

Pusryčiams: 90–100 gramų neriebaus fetos sūrio, daug petražolių, krapų, pomidorų ir mažas agurkas, 3 graikinių riešutų puselės.

Pietums: kalakuto šlaunelės kepsnys su raudona paprika ir grybais, salotos be aliejaus ar padažo.

Užkandžiui: 2 kiviai.

Vakarienei: 150 gramų jautienos kepsnio, raudona paprika, grybai, gabalėlis ant grotelių kepto ožkos pieno sūrio.

Penktadienis

Pusryčiams: omletas iš 3 kiaušinių baltymų be aliejaus, riekelė neriebaus fetos sūrio, petražolės, krapai, pomidorai, mažas agurkas.

Pietums: 160 gramų neriebaus tuno, vidutinio dydžio avokadas, riekelė fetos sūrio, salotos be aliejaus.

Užkandžiui: kava su neriebiu pienu (iki 200 ml pieno).

Vakarienei: naminiai ant grotelių kepti mėsos kukuliai, garuose troškintos daržovės, žaliosios salotos be aliejaus.

Šeštadienis

Pusryčiams: omletas iš 2 kiaušinių, daug žalių daržovių, saulėje džiovinti pomidorai.

Pietums: garuose virtas žiedinis kopūstas su maltos mėsos kukuliais, 4 šaukštai neriebaus jogurto.

Užkandžiui: 20 migdolų, sauja džiovintų vyšnių.

Vakarienei: orkaitėje kepta lašiša su daržovėmis, žaliosios salotos be aliejaus.

Sekmadienis

Pusryčiams: 2–3 riekelės fetos sūrio, 3 graikiniai riešutai, vyšniniai pomidorai, mažas agurkas, vienas virtas kiaušinis.

Pietums: dubenėlis daržovių sriubos (be aliejaus).

Užkandžiui: 1 bananas.

Vakarienei: ant grotelių kepta neriebi žuvis, žaliosios salotos be aliejaus.

Angliavandenių dietos pavyzdinis savaitės valgiaraštis.

Pirmadienis

Pusryčiams: skrudintos duonos riekelė be sviesto su mažo riebumo sūriu, daug šviežių daržovių – pomidorų, agurkų, ridikėlių.

Pietums: salotos su 160 gramų konservuoto neriebaus tuno be aliejaus.

Užkandžiui: 125 gramai neriebaus jogurto, sauja džiovintų spanguolių.

Vakarienei: 200 gramų jautienos kepsnio su daržovėmis, šviežiomis salotomis be aliejaus.

Antradienis

Pusryčiams: riekelė viso grūdo duonos su 2 gabalėliais fetos sūrio, 4 žaliosios alyvuogės, daug šviežių daržovių.

Pietums: maltos mėsos kukuliai su špinatais, 5 šaukštai neriebaus jogurto.

Užkandžiui: du avižinių dribsnių batonėliai, du nedideli gabalėliai neriebaus fetos sūrio.

Vakarienei: ant grotelių kepta kalakutienos filė ir alyvuogių aliejuje pakepintos daržovės.

Trečiadienis

Pusryčiams: pusė bandelės, keptos iš viso grūdo miltų, 2–3 gabalėliai fetos sūrio, daug šviežių daržovių.

Pietums: porų ir šviežių daržovių salotos, pagardintos trupučiu alyvuogių aliejaus, 5 šaukštai neriebaus jogurto, riekelė viso grūdo duonos.

Užkandžiui: obuolys.

Vakarienei: ant grotelių kepta mėsa su salierais.

Ketvirtadienis

Pusryčiams: omletas iš 1 kiaušinio, 1 kiaušinio baltymo ir 2 gabalėlių sūrio, 1 riekelė viso grūdo duonos.

Pietums: 5 šaukštai virtų lęšių, 3 šaukštai virtų grikių, šviežių daržovių salotos be aliejaus.

Užkandžiui: 4 šaukštai neriebaus jogurto. Galite pagardinti įvairiais prieskoniais.

Vakarienei: 200 gramų ant grotelių kepto jautienos kepsnio, garuose virtos daržovės.

Penktadienis

Pusryčiams: 2 riekelės viso grūdo duonos, 2 arbatiniai šaukšteliai uogienės, 3 šaukštai neriebios varškės ar tepamojo sūrio.

Pietums: šviežių daržovių salotos, pagardintos 3 gabalėliais fetos sūrio (be aliejaus), 300 ml neriebaus kefyro ar pasukų.

Užkandžiui: vienas arba du vidutinio dydžio obuolys, dvi graikinių riešutų puselės.

Vakarienei: ant grotelių kepti nedideli mėsos kotletai, šviežių daržovių salotos be aliejaus.

Šeštadienis

Pusryčiams: pusė viso grūdo bandelės, 2 gabalėliai fetos sūrio, šviežios daržovės.

Pietums: 1 dubenėlis daržovių sriubos, indelis jogurto.

Užkandžiui: apelsinas.

Vakarienei: ant grotelių kepta žuvis, šviežių daržovių salotos be aliejaus.

Sekmadienis

Pusryčiams: omletas iš 2 kiaušinių (be aliejaus), 2 ryžių trapučiai.

Pietums: daug garuose virtų ar orkaitėje keptų daržovių (su 1 arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir daug prieskonių), 1 riekelė juodos duonos, indelis neriebaus jogurto.

Užkandžiui: kava su pienu.

Vakarienei: ant grotelių kepta lašiša, garuose virtos daržovės, šviežių daržovių salotos be aliejaus.

Vaisių dietos pavyzdinis savaitės valgiaraštis.

Pirmadienis

Pusryčiams: 3 šaukštai avižinių dribsnių, užpiltų 200 ml pieno, pagardintų 2 šaukštais džiovintų spanguolių, 8 migdolais.

Pietums: lėkštė garuose virtų brokolių ar žiedinių kopūstų.

Užkandžiui: 4 džiovintos slyvos, 3 graikinių riešutų puselės.

Vakarienei: ant grotelių kepta lašiša (200 gramų), šviežių daržovių salotos be aliejaus.

Antradienis

Pusryčiams: omletas iš 2 kiaušinių ir džiovintų pomidorų be aliejaus, vidutinio dydžio ananasas.

Pietums: kopūstų ir salierų salotos su jogurtu, pagardintos čiobreliais, kalendromis ar kmynais, vidutinio dydžio obuolys.

Užkandžiui: 20 migdolų.

Vakarienei: orkaitėje kepti grybai su ožkos pieno sūriu ir šviežių daržovių salotos.

Trečiadienis

Pusryčiams: 4 šaukštai neriebaus jogurto, pagardinto puse raudono obuolio, 3 graikinių riešutų puselėmis, maltu cinamonu ir maltu imbieru.

Pietums: 3 šaukštai virtų lęšių, 2 šaukštai virtų bolivinių balandų kruopų, šviežių daržovių salotos, pagardintos 3 graikinių riešutų puselėmis, bet be aliejaus.

Užkandžiui: 2 kiviai.

Vakarienei: garuose virtos daržovės, 5 šaukštai neriebaus jogurto.

Ketvirtadienis

Pusryčiams: bananų kokteilis (plaktuvu suplakite 1 vidutinio dydžio bananą su 300 ml pieno ir puse šaukštelio malto cinamono), 10 migdolų.

Pietums: dubenėlis špinatų sriubos (be miltų ir be grietinės).

Užkandžiui: 4 graikinių riešutų puselės, 2 saujos džiovintų spanguolių.

Vakarienei: troškinta kalakuto krūtinėlė su raudonomis paprikomis.

Penktadienis

Pusryčiams: omletas, paruoštas iš vieno kiaušinio, pusės puodelio pieno ir dviejų šaukštų avižinių dribsnių (be aliejaus), vienas vidutinio dydžio apelsinas.

Pietums: vaisių salotos, paruoštos iš vidutinio dydžio obuolio, 5 neriebaus jogurto šaukštų, 3 graikinių riešutų puselių, malto cinamono ir malto imbiero.

Užkandžiui: kava su pienu.

Vakarienei: ant grotelių ar orkaitėje kepta žuvis su pomidorų ir gražgarsčių salotomis.

Šeštadienis

Pusryčiams: vaisių salotos, paruoštos iš saujelės raudonųjų vynuogių, 4 šaukštų neriebaus jogurto, 2 šaukštų moliūgų sėklų, 1 šaukšto džiovintų spanguolių, malto cinamono ir malto imbiero.

Pietums: salierų ir šviežių daržovių salotos su trupučiu alyvuogių aliejaus.

Užkandžiui: 2 vidutinio dydžio ananaso riekelės, 10 migdolų.

Vakarienei: gražgarsčių salotos su neriebiu jogurtu ir 3 puselėmis graikinių riešutų.

Sekmadienis

Pusryčiams: virtas kiaušinis ir 3 šaukštai neriebios varškės, 1 kivis.

Pietums: morkų salotos su jogurtu, 2 puselėmis graikinių riešutų, vienas ryžių traputis.

Užkandžiui: 1 vidutinio dydžio apelsinas, 1 vidutinio dydžio raudonas obuolys.

Vakarienei: daržovių sriuba, ant grotelių kepta žuvis, šviežių daržovių salotos (be aliejaus).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.