Persodinti plaučiai - ne kliūtis stoti prie starto linijos

„Nejaučiu, kad man persodinti plaučiai, savijauta puiki“, - kalbėjo iš Suomijos į Vilnių atvykusi praeityje garsi bėgikė 53 metų Tuija Helander, kuri Los Andželo vasaros olimpinėse žaidynėse barjerinio bėgimo 400 metrų distancijoje užėmė 7 vietą. Ji – viena iš 300 tarptautinės šventės dalyvių, atvykusių į Lietuvos sostinę.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2014-07-13 19:43, atnaujinta 2018-02-12 00:26

Vilniuje vyksta  XV-osios Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais sporto žaidynės. Beveik olimpiečiais pasijutę buvę sunkūs ligoniai nesijaučia pasmerkti. Viltį pasveikti jiems suteikė paaukoti donoro organai.

Iš visos Europos atvykę žmonės nori priminti, kad organo persodinimo operacija ne tik išgelbsti gyvybę, bet ir suteikia galimybę sportuoti, grįžti prie jaunystės pomėgių. Tokių pavyzdžių netrūksta.

Prieš 14 metų suomių bėgikei T.Helander buvo persodinti plaučiai, tačiau ši operacija neatbaidė jos nuo sporto.

„Sportas ir toliau lieka mano pašaukimu, nors nesitreniruoju taip intensyviai, kaip anksčiau“, - sakė olimpietė.

Raumenų stiprinimas sporto salėje, ėjimas sparčiu žingsniu, ištvermės ugdymas – tokia buvusios lengvaatletės dienotvarkė padeda nenutolti nuo jaunystėje puoselėtos svajonės sveikai gyventi. Tik pradėjusi bėgti ilgas distancijas suomė jaučia, kad pradeda trūkti oro.

Pirmą kartą viešėdama Lietuvoje T.Helander džiaugėsi, kad galės rungtis kartu su žmonėmis, kurių krūtinėje prigijo donoro širdis ar plaučiai. Vilniuje moteris planuoja įveikti 4 kilometrų krosą.

45 metų graikas Ioannisas Manikas, atvykęs į Vilnių, neslėpė, kad jo širdis dabar kur kas stipresnė nei buvusioji. 1999-aisiais vyrui buvo persodinta tragiškai žuvusios jaunos merginos širdis. Gerbdamas donorės atminimą, graikas pasiryžęs įveikti daug konkurentų, kad laimėtų bėgimo varžybas.

„Vilnius – puikus miestas, turiu visiems įrodyti, kad dar esu stiprus“, - prisipažino aštuoniasdešimtmetis prancūzas Jeanas Claude'as Le Bourhis, kuriam persodinta širdis.

Tai - vyriausias žaidynių dalyvis, kuris žada startuoti ne vienoje rungtyje. Ilgaamžis prancūzas ketina bėgti 4 kilometrų atstumą, įveikti 20 kilometrų dviračių lenktynėse, kirsti finišą 100, 400, 1500 metrų distancijose, taip pat dalyvauti estafetės bėgime.

Jauniausia žaidynių dalyvė, atvykusi į Vilnių, yra 15-metė olandė Renskė van der Pilj, kuriai taip pat persodinta širdis. Mergina ketina dalyvauti dviračių lenktynėse, žaisti badmintoną. Tokia sporto švente taip pat norima padėkoti donorų šeimoms, sutikusioms paaukoti mirusių artimųjų organus ir išgelbėjusiems sunkiai sergančių ligonių gyvybes. Šias žaidynes organizavo Lietuvos asociacija „Gyvastis“ ir Europos žmonių su persodintomis širdimis ir plaučiais federacija (EHLTF).

Tarptautinėje sporto šventėje dalyvauja 180 sportininkų iš 19 užsienio valstybių, jose rungsis taip pat Lietuvos komanda, kurią sudaro 15 žmonių, pasveikusių po širdies arba plaučių transplantacijos. Kartu su lydinčiais asmenimis į Lietuvą atvyko daugiau kaip 300 užsieniečių.

Žaidynių dalyviai išbandys jėgas plaukimo, bėgimo, lengvosios atletikos, dviračių varžybose, žais golfą, petankę, stalo ir lauko tenisą, badmintoną. Šių žaidynių populiariausia sporto šaka – lengvoji atletika.

Ne tik sporto varžybos suburs buvusius sunkius ligonius.

Žaidynių programą praturtins ekskursijos po Lietuvą, įvairūs susitikimai. Liepos 16-ąją Lukiškių aikštėje visi dalyviai susiburs į Gyvybės ratą, tokiu būdu skleisdami žinią apie donorystės idėją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.