Kaip sutramdyti sindromą, kuris kamuoja beveik pusę moterų?

Priešmenstruacinis sindromas (PMS) – tai cikliškai pasireiškiančių simptomų kompleksas, kurį patiria apie 40 procentų moterų, 5 procentai iš jų – sunkią formą. Apskritai šis sindromas gali turėti įtakos moters darbui ar net gyvenimo kokybei.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2014-07-21 10:00, atnaujinta 2019-01-29 10:23

Įprastai PMS pasireiškia antroje ciklo pusėje prieš mėnesines. Vienu metu gali pasireikšti vienas ar net penki simptomai. Būdingiausi – padidėjęs jautrumas, dirglumas, nuotaikų kaita, odos bėrimas, krūtų skausmas, pabrinkimas, tempimas, galimas ir raumenų skausmas, pilvo maudimas, skysčių kaupimasis, padidėjusi kūno masė, skonio pakitimai, pavyzdžiui, labai norisi saldaus maisto.

Karoliniškių poliklinikos gydytojos akušerės ginekologės Daivos Keršulytės teigimu, PMS priežastys būna įvairios.

„Tai gali būti ir jautri nervų sistema, hormonų lygio sutrikimas, antros ciklo pusės hormonų trūkumas. Tačiau dažniausiai dėl PMS kaltas padidintas nervų sistemos jautrumas, todėl šis sindromas dažniausiai kamuoja jautrias moteris ir merginas“, – pasakojo ginekologė.

PMS simptomus gali sumažinti sportas, ypač jaunoms moterims, taip pat galima vartoti homeopatinius preparatus su tikruoju skaistminu arba nakvišų aliejumi.

PMS simptomai gali atsirasti ir dėl krūtų hormono prolaktino padidėjimo. Preparatai su tikruoju skaistminu reguliuoja prolaktino kiekį, stabilizuoja mėnesinių ciklą, veiksmingai mažina priešmenstruacinio sindromo simptomus, tarp jų ir krūtų skausmą, skysčių kaupimąsi, svorio didėjimą, ramina nuotaikų kaitas, irzlumą.

Tačiau kartais jie gali sukelti alergines reakcijas. Nors tokie atvejai itin reti.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad preparatų su tikruoju skaistminu negalima vartoti vienu metu su antipsichoziniais vaistais arba vartojant vaistus su padidintu dopamino kiekiu, kurie skiriami gydant Parkinsono ligą.

Nakvišų aliejuje yra natūralaus vitamino E, kuris turi stipraus antioksidantinio poveikio ir padeda sušvelninti PMS simptomus.

„Tačiau svarbu suprasti, kad homeopatiniai preparatai padeda ne iš karto. Juos vartoti reikėtų nuo minimalaus 3 mėnesių kurso iki pusės metų“ – teigė D. Keršulytė. Gydytoja taip pat patarė, kad esant padidėjusiam irzlumui būtų galima vartoti melisą ar valerijoną – nervų sistemą raminančias priemones.

PMS simptomams slopinti taip pat naudojami ir kontraceptikai. Naudojant kontraceptikus, hormonų kiekis viso mėnesinių ciklo metu išlieka stabilus. Sustabdomas hormonų lygio svyravimas, o tai ir turi įtakos PMS simptomų atsiradimui. Hormoniniai kontraceptikai pasaulyje jau kurį laiką sėkmingai naudojami gydyti PMS.

PMS dažnai pasireiškia kartu dismenorėja – skausmingomis mėnesinėmis. Dismenorėjai būdingas apatinės pilvo dalies spazminio pobūdžio skausmas, galintis plisti į apatinę nugaros ir viršutinę šlaunų dalį, mažąjį dubenį, išorinius lytinius organus. Tokiu atveju galima gerti ir nuskausminamuosius vaistus su ibuprofenu ar deksketoprofenu. Yra ir natūralių skausmo gydymo metodų: įvairių žolelių arbatų, masažas, jau minėtas sportas.

Ginekologė Daiva Keršulytė teigia, kad veiksminga priemonė apskritai kovoti su PMS - gyvenimo būdo pakeitimas. „Kaip jau minėjau, fizinis krūvis ir mitybos sureguliavimas. Reikėtų vengti aštraus, rūkyto maisto, stiprios kavos ir arbatos. Mityba turėtų būti subalansuota“, – aiškino ginekologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.