Vaiko sveikatą tikrinkime dabar, nelaukdami rugsėjo!

Lietuvos medikai primena tėvams, kad vasara - tinkamiausias metas pasirūpinti vaikų ir paauglių profilaktiniu sveikatos tikrinimu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2014, 5:51 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:17 PM

Toks tikrinimas yra privalomas, jis turi būti atliekamas kasmet. Jei kreipiamasi į gydymo įstaigą, kurioje vaikas registruotas,  nereikia mokėti už paslaugas. Pažymą apie vaiko sveikatos būklę reikia  iki rugsėjo 15 dienos pateikti švietimo ir ugdymo įstaigai.

Jei vaiko sveikata tikrinama paskutinę akimirką, prie gydytojo kabineto durų  neretai susidaro jaunųjų pacientų ir juos lydinčių tėvų eilės. Tokiu atveju yra kur kas sudėtingiau nuodugniai patikrinti vaiko sveikatą ir suteikti išsamias rekomendacijas.

Nustatęs ir įvertinęs sveikatos rizikos veiksnius, gydytojas gali nukreipti vaiką konsultacijai pas specialistą, paskirti  laboratorinius ar instrumentinius tyrimus. Tokie tyrimai – puiki galimybė įsitikinti, ar vaikas sveikas. 

Nustatęs vaiko sveikatos sutrikimų, gydytojas pateikia rekomendacijas dėl fizinio krūvio, mitybos, darbo ir poilsio režimo.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad gydytojas turi nurodyti  vaiko tėvams savo kontaktus, telefono numerį, kad jie galėtų susisiekti, iškilus neaiškumams.

Vaiko sveikatos pažymėjimą (forma 027-1/a) išduoda asmens sveikatos priežiūros įstaiga, tereikia apsilankyti pas savo šeimos gydytoją ar vaikų ligų gydytoją. Ši informacija svarbi ne tik  vaikų sveikatos specialistams, bet ir švietimo bei ugdymo įstaigų atstovams.

Iki 16 metų amžiaus vaiką pas gydytoją turi lydėti vienas iš tėvų ar globėjų.

Profilaktiškai tikrindami  vaiko sveikatą gydytojai atsižvelgia į jo amžių ir  įvertina: kalbą, psichomotorinę raidą (1–4 gyvenimo metai), regėjimą (1–17 m.), klausą (1–7 m.), atramos judamąjį aparatą (1–17 m.).   

Jie taip pat atlieka kraujo tyrimą (2–17 m.), šlapimo tyrimą (2–17 m.), pamatuoja ūgį, svorį (5–17 m.), užrašo elektrokardiogramą (EKG) (5–7 m.), įvertina arterinį kraujo spaudimą (AKS) (5–17 m.), psichikos sveikatos būklę (8–17 m.), mitybos ir higienos įgūdžius (8–11 m.), nustato gliukozės kiekį kraujyje (12–17 m.).

Nuo 2013-ųjų vaiko sveikatos pažymėjimą turi užpildyti taip pat  gydytojas odontologas.

Vaiko sveikatos pažymėjime nurodytą informaciją išanalizavę mokyklose dirbantys visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, turi patarti pedagogams ir tėvams,  kaip organizuojant ugdymo procesą.

Pažymėjime turi būti nurodytas  vaiko ūgis, svoris, fizinis išsivystymas, kūno masės indeksas, taip pat kraujospūdis, klausos ir regos būklė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.