22 metų alytiškę iš mirties nagų ištraukė unikali operacija

„Jaučiuosi gimusi iš naujo“, - susijaudinusi kalbėjo 22 metų studentė Erika, kurią medikai išgelbėjo nuo mirties. Vilniaus universiteto Santariškių klinikų gydytojams pavyko pirmą kartą Baltijos šalyse persodinti kepenis, kai donoro ir paciento kraujo grupės yra skirtingos. Nuo šiol Erika gegužės 27-ąją švęs savo antrąjį gimtadienį, nes tą dieną buvo atlikta unikali operacija.

Po kepenų persodinimo Erikos motina Dalia džiaugėsi, kad duktė liko gyva.<br>M.Kulbio nuotr.
Po kepenų persodinimo Erikos motina Dalia džiaugėsi, kad duktė liko gyva.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2014-07-25 16:22, atnaujinta 2018-02-11 17:45

Iki šiol Lietuvoje dėl kraujo grupių nesuderinamumo nebuvo atliekamos sudėtingos kepenų transplantacijos. Alytuje gimusią Eriką liga užklupo iš pasalų, jos priežastis nėra aiški. Niekada anksčiau sveikata nesiskundusi Vilniaus Gedimino technikos universiteto trečiakursė iš pradžių skundėsi sutrikusiu viršinimu. Kai išgeltusi mergina pateko į Vilniaus universiteto Santariškių klinikas, buvo praėjusi savaitė nuo ligos pradžios.

„Penkias dienas buvo taikomi visi įmanomi gydymo metodai, viliantis, kad ligonės kepenys atsigaus ir nereikės jų persodinti.

Tačiau situacija negerėjo, tada buvo priimtas sprendimas, kad vienintelė išeitis - kepenų persodinimo operacija“, - pasakojo gydytoja gastroenterologė Arida Buivydienė.

Dirbo 20 medikų komanda

Ligonės būklė kasdien ėjo prastyn, nebuvo kada laukti atitinkamos kraujo grupės donoro. Kad megina išgyventų, prireikė ne vieno mediko pastangų.

Daug nuveikė hematologų komanda, kuriai vadovavo profesorius Laimonas Griškevičius.

„Mūsų praktikoje - tai pirmas atvejis, kai esant ūmiai kepenų nepakakamumo būklei ir kraujo grupių nesuderinamumui paruošėme ligonį operacijai“, - pripažino profesorius L.Griškevičius.

Toks paruošimas truko vos pusantros valandos.

„Kepenų persodinimas – komandinis darbas. Negalėčiau išskirti nei anesteziologo, nei tų specialistų, kurie paruošė donoro kepenis, nei hematologų, nei chirurgų, nei operacinės slaugytojų indėlio.

Šįkart 10 valandų dirbo dvidešimties medikų komanda, o kepenų persodinimas truko aštuonias valandas“, - sakė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų generalinis direktorius profesorius Kęstutis Strupas.

Operacijos ir toliau lieka nuostolingos

Nuo 2004-ųjų Santariškių klinikų medikai atliko 61 kepenų persodinimo operaciją, keturi atvejai buvo ypač sunkūs, nes pacientai sirgo ūminiu kepenų nepakankamumu, o tai – labai rimta liga, visus juos pavyko išgelbėti.

Tokia patirtis dar kartą patvirtino, kad vilniečiai yra kepenų transplantacijos lyderiai Baltijos šalyse. Tai dar vienas žingsnis, rodantis, kad šiuolaikinė medicina nestovi vietoje.

„Šiemet žengėme dar vieną žingsnį, įrodydami, kad sugebame persodinti kepenis, kai yra donoro ir recipiento kraujo grupių nesuderinamumas. Mes įveikėme ir šį barjerą“, - sakė profesorius K.Strupas.

Kepenų persodinimo operacijos yra brangios, tačiau medikams išgelbėjus jauną žmogų, kuris pasveikęs galės dirbti, išlošia visuomenė.

Kurį laiką merginą stebės gydytojai, todėl ji turės lankytis Santariškių klinikose kartą per du ar tris mėnesius. Gydytoja gastroenterologė A.Buivydienė priminė, kad kepenų persodinimas nėra kliūtis kurti šeimą ir susilaukti vaikų.

Valstybinė ligonių kasa kol kas neatsižvelgia į tokių operacijų sudėtingumą.

Už unikalią kepenų transplantaciją Santariškių klinikos negaus daugiau pinigų. Medikai neslėpė, kad paslaugų įkainiai ir toliau taikomi tie patys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.