Odos jaunystę gali pratęsti net bulvės

Artėjant rudeniui ne viena moteris pastebi išryškėjusias smulkias raukšleles apie akis ar lūpas. Viena šių pokyčių priežasčių – net kelis mėnesius trukusios ultravioletinių spindulių vonios. Kaip įmanoma padėti suvytusiai odai?

Rododendro veikliosios medžiagos saugo odą nuo sausėjimo ir tuo pačiu nuo raukšlių.<br>123rf nuotr.
Rododendro veikliosios medžiagos saugo odą nuo sausėjimo ir tuo pačiu nuo raukšlių.<br>123rf nuotr.
Net bulvės turi odą stimuliuojančių savybių. Pavyzdžiui, bulvinių šeimos augalų kamieninės ląstelė skatina kolageno sintezę net iki 200 procentų.<br>123rf nuotr.
Net bulvės turi odą stimuliuojančių savybių. Pavyzdžiui, bulvinių šeimos augalų kamieninės ląstelė skatina kolageno sintezę net iki 200 procentų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 28, 2014, 11:01 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 2:57 AM

Tokią pagalbą gali suteikti augalinės kilmės kamieninės ląstelės. Estetinės kosmetologijos specialistė Laura Sereičikienė pripažino, kad tai puiki alternatyva, leidžianti atmesti etinius būgštavimus dėl gyvulinės kilmės žaliavų.

Pasaulyje augalinių kamieninių ląstelių paklausa nuolat  didėja ir dėl vis naujai atrandamų jų taikymo galimybių. 

„Kosmetologijoje augalinės kamieninės ląstelės laikomos vienu novatoriškiausių, perspektyviausių ir efektyviausių jauninimo būdų.

Dėl sparčios biotechnologijų pažangos šių aktyvių kosmetikos ingredientų panaudojimas kasmet tampa vis aktualesnis, o pasiekiami rezultatai – vis geresni“, - teigė L. Sereičikienė 

Kodėl augalinės kilmės kamieninės ląstelės padeda odai pražysti?

Atsakymas paprastas: kamieninės augalų ląstelės geba paskatinti žmogaus odoje esančių nuosavų kamieninių ląstelių dalijimąsi. „Atradę žmogaus kamienines ląsteles bei ištyrę jų savybes, mokslininkai jas pavadino ne tik nemarios jaunystės bei grožio, bet ir sveikatos eliksyru“, - teigė L. Sereičikienė.

Kas yra kamieninės ląstelės?

Jos dar vadinamos pirminėmis arba nespecializuotomis. Tai pirmosios užsimezgančios organizmo ląstelės, kurios tampa viso organizmo pamatu. Kamieninės ląstelės gamina visas kitas organizmo ląsteles ir keičia pasenusias naujomis. Trumpiau tariant, atsako už regeneraciją.

„Kamieninės ląstelės reaguoja į pažeistas organizmo vietas ir padeda joms, tai yra pažeistoje vietoje esančioms ląstelėms, atsikurti. Esant reikalui, kamieninės ląstelės gali virsti bet kuria organizmo ląstele: odos, raumenų, kaulų, vidaus organų ir kita“, – pasakojo L. Sereičikienė.

Ar pastebėjote, kaip greitai gyja vaikams odos nusibrozdinimai? Nepaisant to, jog per dieną jų būna ne vienas ir ne du? Kuo žmogus jaunesnis, tuo už regeneraciją atsakingos kamieninės ląstelės yra aktyvesnės ir jų yra daugiau.

Ilgainiui tokių organizmo restauratorių mažėja. Todėl oda atsinaujina vis lėčiau, ima plonėti, o raukšlelės tampa vis ryškesnės. Norint sulėtinti senėjimą, galima pasitelkti į pagalbą kamienines ląsteles, išgaunamas iš gyvūnų embrionių.

Tačiau ginant gyvūnų teises, daugelyje pasaulio šalių tokia kosmetika yra uždrausta. Todėl mokslininkų  laboratorijose pagrindinis dėmesys skiriamas iš augalų išgaunamoms ir puikiomis regeneracinėmis savybėmis pasižyminčioms kamieninėms ląstelėms.

Jos veikia kaip biostimuliatorius ir skatina žmogaus odos kamieninių ląstelių dalijimąsi.

Tai padeda atkurti lipidinį odos barjerą, stiprėja odos apsauginė funkcija, ji ne taip greit praranda drėgmę.

 Augalinės kamieninės ląstelės gerina taip pat odos struktūrą. „Dar viena itin svarbi augalinių kamieninių ląstelių funkcija – jos aprūpina maistingosiomis medžiagomis, kurios reikalingos odos kamieninėms ląstelėms atsinaujinti. Taigi oda atsinaujina neišnaudodama savo resursų“, – pastebėjo estetinės kosmetologijos specialistė. Kas bendra tarp bulvės ir mūsų jaunystės?

Jau ištirta šimtai augalų, kurie pasižymi stipriomis biostimuliavimo savybėmis.

Yra nustatyta, kad kamieninės rododendro ląstelės stimuliuoja kolageno, elastino, glikozaminoglikanų sintezę. Šios medžiagos  saugo odą nuo išplonėjimo, sausėjimo ir tuo pačiu nuo raukšlių.

Taip pat yra  naudojamas alpinių liūtpėdžių ekstraktas, kuris pasižymi itin stipriomis regeneruojančiomis savybėmis. Plaukų priežiūrai taikomos paprastosios alyvos kamieninės ląstelės, nes jos atkuria galvos odos lipidų balansą, reguliuoja plaukų drėgmę.

Vynuogių vaisių kamieninių ląstelių ekstraktas apsaugo epidermio kamienines ląsteles, kurios būtinos odai atsikurti bei saugo nuo ultravioletinių spindulių.

Net bulvės turi odą stimuliuojančių savybių. Pavyzdžiui, bulvinių šeimos augalų kamieninės ląstelė skatina kolageno sintezę net iki 200 procentų.

Augalinės kamieninės ląstelės nesukelia  odos alergijos, nepraranda savo prigimtinių savybių. Dėl šių savybių  jas galima tituluoti jaunystės lašais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.